AFN V2

Welcome, Guest
Username Password: Remember me

pelaburan apa paling menguntungkan?
(1 viewing) (1) Guest
  • Page:
  • 1
  • 2

TOPIC: pelaburan apa paling menguntungkan?

pelaburan apa paling menguntungkan? 05 Mar 2012 14:37 #1



saya ingin bertanya,jika kita mahu melabur,pelaburan apakah yang paling menguntungkan?

adakah pelaburan emas,atau ada pelaburan lain yang lebih baik?

bagaimana pula dengan pelaburan ASB?apakah kedudukannya di sisi syarak?
atau ada alternatif lain?

Re: pelaburan apa paling menguntungkan? 05 Mar 2012 14:51 #2

  • iman_taqwa
  • OFFLINE
  • Expert Boarder
  • Hari-hari pergi sekolah
  • Posts: 97
Mengenai ASB, ia satu isu yang sudah dikupaskan. Boleh lihat kajian dari perspektif UZAR.

zaharuddin.net/pelaburan-&-perniagaan/805-terkini-hukum-asb-dan-asn.html
Seimbangkanlah hidupmu di antara dunia dan akhirat, nescaya kamu akan menjadi orang-orang mukmin yang berjaya.

Re: pelaburan apa paling menguntungkan? 05 Mar 2012 16:07 #3

  • Nadim
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 1712
Saya rasa paling menguntungkan ialah melabur di KWSP...baru baru ni dividend dia 6 persen...

Re: pelaburan apa paling menguntungkan? 05 Mar 2012 16:43 #4

kalau selain dari kwsp?pelaburan emas bagaimana pula ya?

Re: pelaburan apa paling menguntungkan? 06 Mar 2012 01:55 #5

  • naz
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Posts: 1124
1) Simpanan. Masuk kan kedalam akaun :

a) EPF
b) Tabung Haji
c) Bank

Kenapa?
- Jika institusi tersebut mengalami kerugian pun, duit prinsipal yang disimpan tidak akan luak. Mungkin laba tidak dapat diagihkan
- Tidak pernah dengar lagi - principal amount is knock-off against the losses.
- Bank ..duit simpanan kita di insurankan (PIDM)

2) Unit trust - guna pakai duit dari tabungan akaun satu di EPF.
- Disarankan time sedang dalam era "untung" masukkan kembali duit pelaburan ka akaun EPF (maksudnya withdraw dari unit trust dan masukkan semula ka dalam EPF)
- Kurangkan simpanan dalam unit trust. Paling banyak pun maintain RM20K +/- sahaja.
- Tetapi still continue to withdraw the 3 monthly interval tersebut. (kesian juga kat agent nanti dorang pun tak dapat upah 2% & unit trust co dapat 1% (total 3%) on each withdrawal for investment).
Nota : Jika melabur dengan wang tunai = agent dapat 2.75%; company dapat 2.25%.
Commission diambil dari wang pelaburan.
- Pelaburan di unit trust pun risiko tinggi sebab - prinsipal akan digigit dan luak jika pelaburan oleh kompeni induk (unit trust co) ada silap percaturan.
- Maka, "our hard earned" money habis kaput - so "Savings For Old Age" defeated!!!

3) Hartanah.
- ini kalau betul betul ada extra solid cash.

4) Money market

5) Open Market

note - mukadimah. ada time boleh cerita panjang bab yang dinyatakan diatas.

Terima kasih

WSLM
نورعينى احمد
Last Edit: 06 Mar 2012 05:19 by naz. Reason: saya amend proportion of the commission to the unit trust agent & company
The following user(s) said Thank You: UmmMohammadAisha, gruggle10

Re: pelaburan apa paling menguntungkan? 06 Mar 2012 02:56 #6

  • mokhtar
  • OFFLINE
  • Gold Boarder
  • Posts: 182
Yang berpotensi paling menguntungan biasanya paling berisiko
Mungkin maksudnya dikalangan yang paling kurang berisiko.

Apapun kena pelbagaian, diversify. jangan simpan dalam satu bakul.

1. emas, barangkali naik dalam 2-3 bulan lagi perak sudah naik 30% tahun ini.
2.bank rakyat/tabung haji - dividen
3. unit trust - banyak jenis menikut risiko. Untung bergantung pasaran saham. Kena tengok trend pasaran.
4.Hartanah, kalau untuk sewa, jenis apartment. Untuk nilai hartanah, rumah atas tanah. belum pernah merudum di Malaysia. Kelemahan - kurang kecairan, jangan tersilap pilih lokasi. Pilih kawasan yang sedang naik, bukan akan naik.

EPF lebih kurang 70% pelaburan tidak halal; terutama dalam bank-bank amal riba.
Last Edit: 06 Mar 2012 02:59 by mokhtar.
The following user(s) said Thank You: gruggle10

Re: pelaburan apa paling menguntungkan? 06 Mar 2012 04:01 #7

  • -MaM-
  • OFFLINE
  • Fresh Boarder
  • Posts: 9
Madam Naz,

Boleh terangkan berkenaan pelaburan dlm unit trust melalui acct 1 EPF.
Setahu sy pelaburan akan dikenakan charge 3% sahaja tetapi kenapa ada 2% lagi.
Kalau ikut Naz, ini bermakana setiap kali kita withdraw kita akan kena 5% komisen charge
betul ke?

Re: pelaburan apa paling menguntungkan? 06 Mar 2012 04:43 #8

  • Seni
  • OFFLINE
  • Banned
  • Posts: 193
Solat + Baca Mukjizat Kitab SUCI Al-Quran + Derma.

ALLAHU A'lam
Insya ALLAH
MAHA SUCI ALLAH
(Al-Quran ini) sebuah Kitab yang Kami turunkan kepadamu (dan umatmu wahai Muhammad), -Kitab yang banyak faedah-faedah dan manfaatnya, untuk mereka memahami dengan teliti kandungan ayat-ayatnya, dan untuk orang-orang yang berakal sempurna beringat mengambil iktibar. - Mukjizat Kitab SUCI Al-Quran Surah Saad ayat ke 29
Last Edit: 06 Mar 2012 04:43 by Seni.

Re: pelaburan apa paling menguntungkan? 06 Mar 2012 05:17 #9

  • naz
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Posts: 1124
-MaM- wrote:
Madam Naz,

Boleh terangkan berkenaan pelaburan dlm unit trust melalui acct 1 EPF.
Setahu sy pelaburan akan dikenakan charge 3% sahaja tetapi kenapa ada 2% lagi.
Kalau ikut Naz, ini bermakana setiap kali kita withdraw kita akan kena 5% komisen charge
betul ke?

Tuan MaM,

1) Terima kasih Tuan sebab highlight. Saya betulkan proportion komisyen agent dan company.
-Sebenarnya jika melalui EPF akaun 1 , komisyennya ialah 3% (2% agent manakala 1% company)

-Jika melabur dengan wang tunai, maka komisyen nya ialah 5% (2.75% agent manakala 2.25% company)

-Yes. setiap pengeluaran 3% akan diambil/potong dari prinsipal amaun. Begitu juga dengan pelaburan wang tunai.

- Berkemungkinan juga proportion komisyen adalah berdasar kepada Unit Trust Company.

2) Saya dimaklumkan cara pengiraan nya adalah berdasarkan kepada jumlah akaun no 1 EPF.
(Nota : Dalam EPF, caruman 100% akan dipecahkan seperti berikut 70% akaun 1, manakala 30% ka akaun 2)

- Setaip kali withdrawal dibuat, ada satu carta dirujuk sebab umur dan balance di akaun 1 akan diambil kira.

- Baiklah untuk mudah sila go through calculator berikut ..letak umur dan ianya akan maklumkan berapa minima simpanan yang diperlukan untuk dikira amaun yang membolehkan seseorang pelabur itu boleh mula buat pelaburan di unit trust.
(Maaf saya cuba cari carta tu tak jumpa pula...mungkin ada dikalangan AFNnien yang jadi agent unit trust boleh upload kat sini sebagai rujukan)

www.meshio.com/kwsp-investment-calculator/

-Contoh :
> umur pelabur ialah 18 tahun ; simpanan dalam EPF akaun 1 mesti ada sekurang kurang nya RM6K.
> katakanlah dalam akaun 1 ada RM7K
> Maka setelah di buat perkiraan pelaburan pertama ialah sebanyak RM1.2K. Tetapi net duit yang dilaburkan sebenarnya ialah RM1,164.00 sahaja.

> Kiranya camgini : RM1.2K - 3% = RM1,164.00 (Commission untuk agent & company = RM36.00 )

www.meshio.com/kwsp-investment-calculator/

3) Bagi pelaburan melalui EPF ; pelabur boleh lakukan nya pada setiap 3 bulan bergantung kepada balance yang sedia ada dan cukup quotum nya.

WSLM
نورعينى احمد
Last Edit: 06 Mar 2012 05:28 by naz. Reason: saya tambah item no 3.

Re: pelaburan apa paling menguntungkan? 06 Mar 2012 05:21 #10

  • naz
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Posts: 1124
gruggle10 wrote:
kalau selain dari kwsp?pelaburan emas bagaimana pula ya?

- commodity* sangat volatile.

* gold/silver
نورعينى احمد

Re: pelaburan apa paling menguntungkan? 06 Mar 2012 05:23 #11

  • naz
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Posts: 1124
Seni wrote:
Solat + Baca Mukjizat Kitab SUCI Al-Quran + Derma.

ALLAHU A'lam
Insya ALLAH
MAHA SUCI ALLAH

Pandai Sugi buat pelaburan. Betul lah tu.
نورعينى احمد

Re: pelaburan apa paling menguntungkan? 06 Mar 2012 14:01 #12

  • naz
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Posts: 1124
mokhtar wrote:
Yang berpotensi paling menguntungan biasanya paling berisiko
Mungkin maksudnya dikalangan yang paling kurang berisiko.

Apapun kena pelbagaian, diversify. jangan simpan dalam satu bakul.

1. emas, barangkali naik dalam 2-3 bulan lagi perak sudah naik 30% tahun ini.
2.bank rakyat/tabung haji - dividen
3. unit trust - banyak jenis menikut risiko. Untung bergantung pasaran saham. Kena tengok trend pasaran.
4.Hartanah, kalau untuk sewa, jenis apartment. Untuk nilai hartanah, rumah atas tanah. belum pernah merudum di Malaysia. Kelemahan - kurang kecairan, jangan tersilap pilih lokasi. Pilih kawasan yang sedang naik, bukan akan naik.

EPF lebih kurang 70% pelaburan tidak halal; terutama dalam bank-bank amal riba.

Biasa lah apa tindakan yg kita nak laksanakan semua ada risk. It’s just the matter how you mitigate the risk.

Pada hemat saya mengenai ayat yang mengatakan jangan simpan dalam satu bakul tu lebih menjurus kepada bila seseorang pelabur itu menjadi pelabur tegar yang kerja lain takada asyik dok monitor screen board kat investment bank. Selalunya mereka akan spread out untuk invest dalam berbagai sector.(contoh : retail, banking, real estate....dll)

Kalau duit yang nak dibuat modal pun ciput…mana hala nak masukkan ke bakul lain lain pulak.

Emas/Perak = volatile. Ada juga pelabur yang smart melabur melalui komoditi contoh seperti emas atau perak

Kalau unit trust ianya adalah antara medium to long term investment. Jika pelaburan melalui EPF, dan dipenyata menampakkan ada trend mendatangkan untung adalah baik sekarang ini withdraw dan masuk kan semula kedalam akaun EPF. (Kena ingat : whatever goes up definitely will come down; time ada keuntungan jual, masukkan semula ka dalam EPF....kasi kerja sikit kat ejen tu. Jangan sampai kerugian menggigit wang EPF anda ..itulah simpan tua anda...pssttt PRU 13 pun coming soon. so be ALERT!!! ACHTUNG!!)

Ada juga “landed” property yang terpaksa dijual bawah harga asal; merudum gila jatuh nya; saya ada jumpa...banyak.

WSLM
نورعينى احمد

Re: pelaburan apa paling menguntungkan? 06 Mar 2012 15:10 #13

puan Naz,Money Market dengan Open Market tu macam mana pulak caranya?boleh explain?

Re: pelaburan apa paling menguntungkan? 06 Mar 2012 15:28 #14

  • naz
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Posts: 1124
gruggle10 wrote:
puan Naz,Money Market dengan Open Market tu macam mana pulak caranya?boleh explain?

owhhh...tu semua terminology saja.

a) Money market yang trade foreign currency.

b) Open market yang trade kat bursa saham.
- dulu mereka ada beri "margin" (iaitu loan one : two) - tapi tak Islamic langsung
- lepas tu dicagarkan pula "share script" ka institusi perbankan (dinamakan share financing)
- sekarang tak pasti pasal margin
- kalau ada pun institusi perbankan sangat strict, hanya selective counter saja yang mereka terima.

WA
نورعينى احمد
Last Edit: 06 Mar 2012 15:29 by naz. Reason: sorry...terlepas huruf n kat perkataan institusi

Re: pelaburan apa paling menguntungkan? 07 Mar 2012 03:35 #15

  • najib76
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 1050


betul ka pendapat setengah pihak bahawa akaun 1 kwsp labur ke PNB lagi untung berbanding ke skim lain

Re: pelaburan apa paling menguntungkan? 07 Mar 2012 03:44 #16

  • Sir
  • OFFLINE
  • Panel Auto
  • Posts: 1673
Kalau nak beritahu pelaburan apa paling menguntungkan seolah-olah kita tolak tepi seluruhnya risiko-risiko apabila melabur. Ini dah masuk perkara yg diharamkan dalam Islam. Bila bicara pasal pelaburan, hendak tak hendak kita sebagai orang Islam kena masukkan unsur-unsur RISK/RISIKO apabila melabur. Bila tak ada unsur risiko, dia dah jadi macam konsep RIBA.
LAAILAAHAILLALLAAAH
"Masa Depan Setiap Manusia Adalah Kematian!!"
The following user(s) said Thank You: naz, najib76

Re: pelaburan apa paling menguntungkan? 07 Mar 2012 04:14 #17

Asssalaamu`alaikom wa rahmatullaahi wa barokaatuh

Kak Naz nak tanya soalan.

Pelaburan unit trust ni prinsipal dijamin tidak luak against losses ke?
Esp. bila kita keluarkan ikut tempoh matured. Sebab ajen tu cakap kalau keluarkan sebelum tempoh matured tu kita boleh dapat less dari prinsipal yang dilaburkan.

I don't mind getting less than invested tapi yg tak faham bila ikut tempoh maturity dia cakap kita dpt untung ikut dipasaran tapi prinsipal tak luak. Confusing this part. Bila prinsipal invested dijamin tidak luak tu, boleh ke (read: halal ke) n how do they do it?


Satu lagi mungkin bagi yang ada cash extra boleh mula cari2 entrepreneurs untuk bincang2 pelaburan dalam perniagaan mereka. Tak perlu yg besar2, mulakan dengan yang kecik2 je pun okay. Mcm yg nak buat printing kecil2an, niaga kuih kecil2an, niaga apa2 lah kecil2an. Lagi banyak cash available, boleh opt utk perniagaan yg sederhana pula.

Allahu`alam.


Wassalaamu`alaikom wa rahmatullaahi wa barokaatuh
The following user(s) said Thank You: naz, syawal

Re: pelaburan apa paling menguntungkan? 07 Mar 2012 05:31 #18

  • naz
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Posts: 1124
UmmMohammadAisha wrote:
Asssalaamu`alaikom wa rahmatullaahi wa barokaatuh
Kak Naz nak tanya soalan.
Pelaburan unit trust ni prinsipal dijamin tidak luak against losses ke?
Esp. bila kita keluarkan ikut tempoh matured. Sebab ajen tu cakap kalau keluarkan sebelum tempoh matured tu kita boleh dapat less dari prinsipal yang dilaburkan.
I don't mind getting less than invested tapi yg tak faham bila ikut tempoh maturity dia cakap kita dpt untung ikut dipasaran tapi prinsipal tak luak. Confusing this part. Bila prinsipal invested dijamin tidak luak tu, boleh ke (read: halal ke) n how do they do it?

Allahu`alam.
Wassalaamu`alaikom wa rahmatullaahi wa barokaatuh

Mualaikumsalam, UMA.

Tak . Memang tiada jaminan. Jika ada losses ianya akan “makan” principal amount yang dilaburkan.

Scenario :
Andai withdraw atau redeem less than 3 months dari tarikh pelaburan, maka redemption charges akan dikenakan sebanyak 1.50% from principal sum.

Contoh :
Wang pelaburan = RM10K
10K – 150 = RM9,850.00
Nota : andai ada keuntungan yang diraih dalam tempuh pelaburan maka akan dipulangkan kepada pelabur.

Unit Trust (UT) pun ikut pasaran saham. Maksud nya that particular UT company akan laburkan duit pelabur mereka. Pelaburan mereka pun atas Bursa Saham tempatan (tak pasti samaada ada pelaburan luar Negara atau tidak). So, UT ada beberapa tabung yang dipanggil contoh “Fund Ittikal” dan lain lain (lain UT company lain panggilan tabung nya). In general, memang UT company split transaction conventional dengan yang berunsurkan Islamic (atau disebut syariah compliance).

As such, jika kita lihat Bursa Saham punya transaction setiap waktu ada movement kan…manakala UT ada actuary (tak pasti apa dipanggil) yang pakar untuk analyse the market trend dan how they determine the price untuk setiap tabung. Kalau nak tahu apa saham yang terdapat dalam tabung, pelabur perlu rujuk naskah prospectus (atau boleh saja browse website UT tersebut). Maka jika share market di Bursa Saham mengalami keuntungan jadi Fund/tabung di UT tu pun ikut untung maka bertambah lah pelaburan,seandainya saham rugi maka Fund/tabung di UT pun turut merudum. Tidak mustahil principal sum yang dilabur luak.

WA

Terima kasih
نورعينى احمد
Last Edit: 07 Mar 2012 05:33 by naz. Reason: Sorry. deleted some portion quoted
The following user(s) said Thank You: UmmMohammadAisha

Re: pelaburan apa paling menguntungkan? 07 Mar 2012 05:35 #19

  • naz
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Posts: 1124
UmmMohammadAisha wrote:

Satu lagi mungkin bagi yang ada cash extra boleh mula cari2 entrepreneurs untuk bincang2 pelaburan dalam perniagaan mereka. Tak perlu yg besar2, mulakan dengan yang kecik2 je pun okay. Mcm yg nak buat printing kecil2an, niaga kuih kecil2an, niaga apa2 lah kecil2an. Lagi banyak cash available, boleh opt utk perniagaan yg sederhana pula.
Allahu`alam.
Wassalaamu`alaikom wa rahmatullaahi wa barokaatuh

Agree..
نورعينى احمد
The following user(s) said Thank You: syawal

Re: pelaburan apa paling menguntungkan? 07 Mar 2012 05:36 #20

  • naz
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Posts: 1124
Satu lagi yang boleh di consider ialah melalui Takaful
نورعينى احمد

Re: pelaburan apa paling menguntungkan? 07 Mar 2012 05:39 #21

  • naz
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Posts: 1124
UmmMohammadAisha wrote:

I don't mind getting less than invested tapi yg tak faham bila ikut tempoh maturity dia cakap kita dpt untung ikut dipasaran tapi prinsipal tak luak. Confusing this part. Bila prinsipal invested dijamin tidak luak tu, boleh ke (read: halal ke) n how do they do it?

Boleh dapat bantuan mengenai pertanyaan diatas?

Terima kasih
نورعينى احمد

Re: pelaburan apa paling menguntungkan? 07 Mar 2012 16:23 #22

  • naz
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Posts: 1124
Little tip kepada para pelabur...

* strategy ; i.e. set a target. berapa RM yang hendak dilaburkan

* apabila sudah reach target, jangan tamak, either you PULL-OUT & TAKE PROFIT or LOCK PROFIT.
نورعينى احمد

Re: pelaburan apa paling menguntungkan? 07 Mar 2012 16:33 #23

  • naz
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Posts: 1124
Kalau nak melabur hartanah.

Boleh dijadikan "Homestay"
نورعينى احمد

Re: pelaburan apa paling menguntungkan? 07 Mar 2012 16:40 #24

  • naz
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Posts: 1124
naz wrote:
UmmMohammadAisha wrote:

I don't mind getting less than invested tapi yg tak faham bila ikut tempoh maturity dia cakap kita dpt untung ikut dipasaran tapi prinsipal tak luak. Confusing this part. Bila prinsipal invested dijamin tidak luak tu, boleh ke (read: halal ke) n how do they do it?

Boleh dapat bantuan mengenai pertanyaan diatas?

Terima kasih

Tolong....please.
نورعينى احمد

Re: pelaburan apa paling menguntungkan? 07 Mar 2012 17:13 #25

  • RD73
  • OFFLINE
  • Gold Boarder
  • Small Matter
  • Posts: 182
UmmMohammadAisha,

itu janji manis unit trust company... mana ada dalam dunia semuanya terjamin... be rasional ler.
Simple life.
Last Edit: 07 Mar 2012 17:16 by RD73.

Re: pelaburan apa paling menguntungkan? 07 Mar 2012 17:15 #26

  • RD73
  • OFFLINE
  • Gold Boarder
  • Small Matter
  • Posts: 182
naz wrote:
Little tip kepada para pelabur...

* strategy ; i.e. set a target. berapa RM yang hendak dilaburkan

* apabila sudah reach target, jangan tamak, either you PULL-OUT & TAKE PROFIT or LOCK PROFIT.


tip ini memang bagus jika dah ada profit... bagaimana puler jika investment tak pernah2 untung... cut loss ke ?
Simple life.
The following user(s) said Thank You: naz

Re: pelaburan apa paling menguntungkan? 07 Mar 2012 19:30 #27

Assalaamu`alaikom wa rahmatullaahi wa barokaatuh

RD73 wrote:
UmmMohammadAisha,

itu janji manis unit trust company... mana ada dalam dunia semuanya terjamin... be rasional ler.


Sebab saya rasional maka saya kata .... i don't mind getting less than what invested ...

'Ala kulli haal...jazakallahu khair.


Wassalaamu`alaikom wa rahmatullaahi wa barokaatuh

Re: pelaburan apa paling menguntungkan? 07 Mar 2012 23:52 #28

  • naz
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Posts: 1124
RD73 wrote:
naz wrote:
Little tip kepada para pelabur...

* strategy ; i.e. set a target. berapa RM yang hendak dilaburkan

* apabila sudah reach target, jangan tamak, either you PULL-OUT & TAKE PROFIT or LOCK PROFIT.


tip ini memang bagus jika dah ada profit... bagaimana puler jika investment tak pernah2 untung... cut loss ke ?

Thanx Brother....Betul tu.

Nak tambah sikit lagi. Kalau dah reach target with profit lock it. Kalau lama sangat tunggu dan tak boleh nak sustain atau no choice income lain pun stuck better cut loss saja...

Lagi sekali kena ingat...sekarang memang ejen akan cakap you all dah ada "profit".....better pull-out dulu....pilihanraya is on the way.
نورعينى احمد

Re: pelaburan apa paling menguntungkan? 08 Mar 2012 01:15 #29

  • maverich
  • OFFLINE
  • Senior Boarder
  • Posts: 64
Anak-anak yang soleh.


Hartanah.

kereta mewah.

Re: pelaburan apa paling menguntungkan? 08 Mar 2012 01:45 #30

  • naz
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Posts: 1124
maverich wrote:
Anak-anak yang soleh.


Hartanah.

kereta mewah.

Anak soleh yes...agree
Hartanah pun. ..yezza
...ermmmm kereta mewah. Justify please. Mana 'dalil' yg kata ianya appreciate. Setahu saya lah, the moment new car is on the road 10% depreciation is definite already
نورعينى احمد
Last Edit: 08 Mar 2012 02:38 by naz. Reason: wrong preposition. sorry
  • Page:
  • 1
  • 2
Time to create page: 0.77 seconds
You are here: