AFN V2

Welcome, Guest
Username Password: Remember me

Stesen Minyak PETRON ?
(1 viewing) (1) Guest
  • Page:
  • 1

TOPIC: Stesen Minyak PETRON ?

Stesen Minyak PETRON ? 09 Jul 2012 04:25 #1

  • najib76
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 1050




Ada sesiapa yang mendapat maklumat berkaitan stesen minyak baru ...PETRON ? akan gantikan ESSO ?

Re: Stesen Minyak PETRON ? 09 Jul 2012 04:33 #2

  • naz
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Posts: 1124

Petron in Malaysia
Petron Oil and Gas International is a holding company incorporated in Malaysia on December 1, 2011 with an authorized share capital of RM 1,000,000,000. It is 100% owned by Petron Corporation, the largest oil refining and marketing company in the Philippines and a subsidiary of San Miguel Corporation.

Petron Oil and Gas International is the nominated holding company that will assume control of three companies in Malaysia namely Esso Malaysia Bhd, a publicly-traded company of which Exxon Mobil owns a 65% stake, and wholly-owned Exxon Mobil subsidiaries, Exxon Mobil Malaysia Sdn Bhd and Exxon Mobil Borneo Sdn Bhd upon the completion of the sale and purchase agreement between San Miguel Corporation and Exxon Mobil. These three companies form an integrated business engaged in the refining, distribution, and marketing of petroleum products. Physical assets include the Port Dickson refinery with a rated capacity of 88,000 barrels per day, seven terminals, and roughly 560 service stations.

Petron Corporation has successfully run an integrated downstream business in the Philippines for nearly 80 years. It operates a crude oil refinery and petrochemicals complex with a rated capacity of 180,000 bpd. Petron also has an extensive distribution network of 32 terminals and a retail network of over 1,900 service stations. Petron is currently the undisputed leader in all major market segments including Retail, Industrial/Commercial, LPG, and Lubricants.

This investment in Malaysia is a unique and strategic opportunity for Petron to expand its participation in the petroleum industry in Asia. Exxon Mobil's downstream petroleum business fits into Petron's strategy to diversify in terms of portfolio and geographical markets.



www.petron.com.my/petron-in-malaysia.html
نورعينى احمد

Re: Stesen Minyak PETRON ? 09 Jul 2012 04:33 #3

  • naz
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Posts: 1124
dah ada dah stesen minyak nya kat sg besi jika tak silap
نورعينى احمد

Re: Stesen Minyak PETRON ? 09 Jul 2012 04:48 #4

  • najib76
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 1050
naz wrote:
dah ada dah stesen minyak nya kat sg besi jika tak silap


siapa pemilik syarikat PETRON ni ?

Re: Stesen Minyak PETRON ? 09 Jul 2012 04:59 #5

apakah ada keperluan bagi kita untuk tanyer atau tahu sape pemilik petron nih..?

atau lepas dapat nama owner, nak korek nama proksi kat malaysia pulak..?

pastu...?
"It's not where you start in life, it's where you end up"

"The tragedy of life is not death, it is what we allow to die inside us whilst we live"

“I don't know whether war is an interlude during peace, or peace is an interlude during war”

Re: Stesen Minyak PETRON ? 09 Jul 2012 05:11 #6

  • naz
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Posts: 1124
najib76 wrote:
naz wrote:
dah ada dah stesen minyak nya kat sg besi jika tak silap


siapa pemilik syarikat PETRON ni ?

najib76,

tanya siapa pemilik kedai minyak petron yang kat sg besi tu ka..atau pemilik syarikat gergasi PETRON tu?

- kalau nak tau pemilik stesen minyak kena tau dia daftar atas nama apa?

- kalau nak tau siapa pemilik PETRON ...saya dah beri link cer baca..65% own by philiphine own co...dari kumpulan San Minguel. Memang pemilik kilang proses beer yg terbesar kat philiphine..kan pernah keccoh satu waktu dulu dengan share holder nya..

refer link dari ms Wiki...fasal San Minguel ni.
en.wikipedia.org/wiki/San_Miguel_Brewery
نورعينى احمد

Re: Stesen Minyak PETRON ? 09 Jul 2012 05:12 #7

  • naz
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Posts: 1124
Jamaludin wrote:
apakah ada keperluan bagi kita untuk tanyer atau tahu sape pemilik petron nih..?

atau lepas dapat nama owner, nak korek nama proksi kat malaysia pulak..?

pastu...?

tak per ler...dia nak tau..

kita beri link biar dia baca
نورعينى احمد
The following user(s) said Thank You: Jamaludin, najib76

Re: Stesen Minyak PETRON ? 09 Jul 2012 05:16 #8

  • Sir
  • OFFLINE
  • Panel Auto
  • Posts: 1673
Dulu ada gossip dgn Najib pasal San Miguel punya share tu. Nak tahu mendalam kena buat kajian atas risiko sendiri. Kita tak mampu buat apa2 dlm keadaan ini. Tunggu yg ke 13 jerr...
LAAILAAHAILLALLAAAH
"Masa Depan Setiap Manusia Adalah Kematian!!"
The following user(s) said Thank You: najib76

Re: Stesen Minyak PETRON ? 09 Jul 2012 05:17 #9

  • najib76
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 1050
Jamaludin wrote:
apakah ada keperluan bagi kita untuk tanyer atau tahu sape pemilik petron nih..?

atau lepas dapat nama owner, nak korek nama proksi kat malaysia pulak..?

pastu...?


1. terima kasih atas teguran

2. saya sekadar bertanya denga tujuan utk tahu siapa pemiliknya...tiada kaitan dengan isu politik semasa..
The following user(s) said Thank You: Jamaludin

Re: Stesen Minyak PETRON ? 09 Jul 2012 05:19 #10

  • najib76
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 1050
naz wrote:
najib76 wrote:
naz wrote:
dah ada dah stesen minyak nya kat sg besi jika tak silap


siapa pemilik syarikat PETRON ni ?

najib76,

tanya siapa pemilik kedai minyak petron yang kat sg besi tu ka..atau pemilik syarikat gergasi PETRON tu?

- kalau nak tau pemilik stesen minyak kena tau dia daftar atas nama apa?

- kalau nak tau siapa pemilik PETRON ...saya dah beri link cer baca..65% own by philiphine own co...dari kumpulan San Minguel. Memang pemilik kilang proses beer yg terbesar kat philiphine..kan pernah keccoh satu waktu dulu dengan share holder nya..

refer link dari ms Wiki...fasal San Minguel ni.
en.wikipedia.org/wiki/San_Miguel_Brewery


1. apa hukum membeli minyak dgn syarikat ini ? yang ada kaitan dengan ARAK ....

Re: Stesen Minyak PETRON ? 09 Jul 2012 06:47 #11

najib76 wrote:
en.wikipedia.org/wiki/San_Miguel_Brewery

1. apa hukum membeli minyak dgn syarikat ini ? yang ada kaitan dengan ARAK ....




pernah dengar kaitan syarikat roti gardenia dengan perniagaan ladang babi tak?

research.cimb.com/index.php?ch=5014&pg=5021&ac=44647&bb=file

boleh tidak saya katakan yang kita makan ikan dan bukannya makan apa yang ikan itu makan.

atau

kita makan sayur, bukan apa yang diberi untuk menumbuhkan sayur itu.
"It's not where you start in life, it's where you end up"

"The tragedy of life is not death, it is what we allow to die inside us whilst we live"

“I don't know whether war is an interlude during peace, or peace is an interlude during war”

Re: Stesen Minyak PETRON ? 09 Jul 2012 06:54 #12

  • najib76
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 1050
Jamaludin wrote:
najib76 wrote:
en.wikipedia.org/wiki/San_Miguel_Brewery

1. apa hukum membeli minyak dgn syarikat ini ? yang ada kaitan dengan ARAK ....




pernah dengar kaitan syarikat roti gardenia dengan perniagaan ladang babi tak?

research.cimb.com/index.php?ch=5014&pg=5021&ac=44647&bb=file

boleh tidak saya katakan yang kita makan ikan dan bukannya makan apa yang ikan itu makan.

atau

kita makan sayur, bukan apa yang diberi untuk menumbuhkan sayur itu.


1. 1st time saya baca maklumat berkaitan roti Gardenia......

2. bagaimana dengan saham membeli yang kita bagi ?? sedangkan kita ada pilihan lain ?
Last Edit: 09 Jul 2012 07:13 by najib76.

Re: Stesen Minyak PETRON ? 09 Jul 2012 07:05 #13

  • alwafiey
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 359
owh...

patutla ada kedengaran bahawa MAS sekarang beli minyak dari Petron...

ada persaudaraan di situ...

oh malaysiaku

Re: Stesen Minyak PETRON ? 09 Jul 2012 07:19 #14

  • kayrollz
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Aku iNgiN puLanG
  • Posts: 2029
najib76,

daripada PETRON lencong terus ke saham. daripada isu semasa terus jadi fqh.

better bukak thread baru...
The following user(s) said Thank You: najib76

Re: Stesen Minyak PETRON ? 09 Jul 2012 07:54 #15

  • najib76
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 1050
kayrollz wrote:
najib76,

daripada PETRON lencong terus ke saham. daripada isu semasa terus jadi fqh.

better bukak thread baru...


boleh klasifikasikan...mcm mana yg dikatakan isu semasa ?

Re: Stesen Minyak PETRON ? 09 Jul 2012 08:07 #16

najib76 wrote:
kayrollz wrote:
najib76,

daripada PETRON lencong terus ke saham. daripada isu semasa terus jadi fqh.

better bukak thread baru...


boleh klasifikasikan...mcm mana yg dikatakan isu semasa ?


apa saja yang berlaku disekeliling kita setiap hari boleh diklasifikasikan sebagai isu semasa.

ianya merangkumi perihal politik, ekonomi, sosial etc

tajuk petron tu dah kena le ngan isu semasa..

cuma isi kandungannya akan beralih arah ditiup angin isu hukum fiqh.
"It's not where you start in life, it's where you end up"

"The tragedy of life is not death, it is what we allow to die inside us whilst we live"

“I don't know whether war is an interlude during peace, or peace is an interlude during war”
The following user(s) said Thank You: najib76

Re: Stesen Minyak PETRON ? 09 Jul 2012 08:14 #17

  • najib76
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 1050
Jamaludin wrote:
najib76 wrote:
kayrollz wrote:
najib76,

daripada PETRON lencong terus ke saham. daripada isu semasa terus jadi fqh.

better bukak thread baru...


boleh klasifikasikan...mcm mana yg dikatakan isu semasa ?


apa saja yang berlaku disekeliling kita setiap hari boleh diklasifikasikan sebagai isu semasa.

ianya merangkumi perihal politik, ekonomi, sosial etc

tajuk petron tu dah kena le ngan isu semasa..

cuma isi kandungannya akan beralih arah ditiup angin isu hukum fiqh.


isu PETRON ni kalau bincang bab politik nanti panjang...tak habis2 ....

tu yang masuk sikit isu dari segi Hukum........tapi tak apa.....saya ada buka thread lain....

"Hukum membeli di syarikat yang ada share berkaitan benda "HARAM"
Last Edit: 09 Jul 2012 08:16 by najib76.

Re: Stesen Minyak PETRON ? 09 Jul 2012 17:46 #18

  • anas
  • OFFLINE
  • Fresh Boarder
  • Posts: 6
Di Shah Alam pun dah ada stesen minyak ni kalau x silap saya.
mencari tuhan..

Re: Stesen Minyak PETRON ? 10 Jul 2012 03:13 #19

  • alwafiey
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 359
saya baca dari blog pembangkang

Petron ni dulu Esso, anak Tun Mahthir, tauke Beer San Miguel Mirzan Mahathir gunakan San Miguel utk beli Esso, lalu ditukar nama baru kepada Petron.

MAS tidak lagi beli minyak dari Petronas, sekarang ambil dari Petron. penasihat petronas Mahathir, pemilik Petron anak dia.

so...petronas stop supply petrol kepada MAS, skang ni MAS pilih Petron. walaupun petronas rugi...tapi keuntungannya berlegar dalam "rumah" yang sama.

itulah dakwaan blogger pembangkang...jika salah dia memfitnah, jika benar maknanya pi mai pi mai tang tu

Re: Stesen Minyak PETRON ? 10 Jul 2012 04:34 #20

  • alhikam
  • OFFLINE
  • Gold Boarder
  • Posts: 197
Kita dapat lihat satu persatu Syarikat Tempatan dikuasai dan hampir dimonopoli oleh Orang Asing ( Syarikat Luar )

- BERNAS
- Esso - PETRON
- GULA

Mungkinkan selepas ini FVGH .. !

Re: Stesen Minyak PETRON ? 10 Jul 2012 04:34 #21

  • alwafiey
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 359

Re: Stesen Minyak PETRON ? 10 Jul 2012 04:35 #22

  • alwafiey
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 359
alhikam wrote:
Kita dapat lihat satu persatu Syarikat Tempatan dikuasai dan hampir dimonopoli oleh Orang Asing ( Syarikat Luar )

- BERNAS
- Esso - PETRON - San Miguel - Mirzan ( so dimiliki oleh Mlaysia la)
- GULA

Mungkinkan selepas ini FVGH .. !

Re: Stesen Minyak PETRON ? 10 Jul 2012 04:46 #23

  • alhikam
  • OFFLINE
  • Gold Boarder
  • Posts: 197
Minda Pengarang: Penjualan Esso perlu ambil kira kepentingan pemegang saham minoriti


2011/08/20
PENGUMUMAN ExxonMobil International Inc, Rabu lalu bahawa ia bersetuju menjual 65 peratus pegangannya dalam Esso Malaysia Bhd kepada syarikat arak Filipina, San Miguel Corp menimbulkan dua persoalan penting yang perlu diberi perhatian. Pertama, harga pembelian AS$206 juta (RM614 juta) adalah diskaun 29 peratus berbanding harga pasaran. Kedua, penjualan itu membabitkan aset sensitif. Memang benar kita tidak seharusnya mempersoalkan janji niaga membabitkan penjual sukarela jika aset dijual dimiliki sepenuhnya secara persendirian, seperti ExxonMobil Malaysia dan ExxonMobil Borneo yang turut dijual kepada San Miguel dalam janji niaga ini. Namun, penjualan saham Esso Malaysia memerlukan penelitian lebih mendalam berikutan ia membabitkan pemegang saham minoriti.
Apakah urus niaga pada harga diskaun ini menguntungkan pemegang saham minoriti apabila San Miguel membuat tawaran awam mandatori (MGO) kelak (jika tidak diketepikan syarat wajib itu oleh pihak berkuasa)? Kita hairan mengapa tawaran lebih tinggi dibuat Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) tidak diterima ExxonMobil. Tawaran LTAT ini kira-kira 27 peratus lebih tinggi daripada harga pasaran iaitu sekitar RM5.20 berbanding harga pasaran RM4.07 sesaham. Daripada perspektif pemegang saham minoriti, tawaran LTAT itu dilihat lebih menarik kerana ada kemungkinan lembaga itu akan menawarkan harga MGO sekitar harga ditawarkannya kepada ExxonMobil.
Selain itu, LTAT berkata jika berjaya menguasai Esso Malaysia ia akan menjual loji penapisan minyak milik syarikat berkenaan kepada ExxonMobil dan menggunakan hasil penjualan untuk diagihkan sebagai dividen khas kepada pemegang saham. Oleh kerana janji niaga ini belum dimuktamadkan selagi tidak mendapat kelulusan pihak berkuasa, kita berpendapat untuk berlaku adil kepada pemegang saham minoriti, ExxonMobil harus disyaratkan menjual Esso Malaysia secara tender berikutan ia adalah syarikat awam. Kita percaya bukan hanya LTAT, banyak lagi syarikat tempatan lain berminat membeli Esso Malaysia. Isu kedua yang timbul ialah berhubung soal penjualan aset membabitkan 560 stesen minyak Esso dan Mobil di seluruh negara dan loji penapisan minyak di Port Dickson kepada sebuah syarikat asing. Apakah aset ini wajar dijual kepada entiti asing, lebih-lebih lagi syarikat itu terbabit dengan pengilangan arak, sedangkan ratusan pekerja Esso Malaysia ialah rakyat negara ini. Berikutan ini, pihak bertanggungjawab untuk meluluskan janji niaga ini, iaitu Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan serta Suruhanjaya Sekuriti, harus mengambil kira kepentingan pemegang saham minoriti dan pekerja Esso Malaysia sebelum memberi kelulusan terhadap janji niaga ini.

www.bharian.com.my/bharian/articles/MindaPengarang_PenjualanEssoperluambilkirakepentinganpemegangsahamminoriti/Article/index

Re: Stesen Minyak PETRON ? 10 Jul 2012 06:49 #24

  • shamil
  • OFFLINE
  • Senior Boarder
  • Posts: 58
The moment dapat berita ni aku terus stop isi minyak kat ESSO walaupun dah kutip banyak point. Bukan isu politik tapi dah jadi ragu2 ttg halal-haram syarikat kepunyaan syarikat beer San Miguel. Walaupun tak ada fatwa aku berpegang kpd tinggalkan perkara yg ragu2!

Re: Stesen Minyak PETRON ? 10 Jul 2012 07:08 #25

  • alwafiey
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 359
shamil wrote:
The moment dapat berita ni aku terus stop isi minyak kat ESSO walaupun dah kutip banyak point. Bukan isu politik tapi dah jadi ragu2 ttg halal-haram syarikat kepunyaan syarikat beer San Miguel. Walaupun tak ada fatwa aku berpegang kpd tinggalkan perkara yg ragu2!


rugi point tu..tak bleh transfer ke...tak pun redeem ler

Re: Stesen Minyak PETRON ? 10 Jul 2012 07:26 #26

  • kayrollz
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Aku iNgiN puLanG
  • Posts: 2029
alwafiey wrote:
saya baca dari blog pembangkang

Petron ni dulu Esso, anak Tun Mahthir, tauke Beer San Miguel Mirzan Mahathir gunakan San Miguel utk beli Esso, lalu ditukar nama baru kepada Petron.

MAS tidak lagi beli minyak dari Petronas, sekarang ambil dari Petron. penasihat petronas Mahathir, pemilik Petron anak dia.

so...petronas stop supply petrol kepada MAS, skang ni MAS pilih Petron. walaupun petronas rugi...tapi keuntungannya berlegar dalam "rumah" yang sama.

itulah dakwaan blogger pembangkang...jika salah dia memfitnah, jika benar maknanya pi mai pi mai tang tu


tak nampak pun nama Mirzan tu kat sini
:pinch: Warning: Spoiler!
Last Edit: 10 Jul 2012 07:27 by kayrollz. Reason: letak spoil sebab tak nak iklankan web arak.

Re: Stesen Minyak PETRON ? 10 Jul 2012 07:31 #27

  • kayrollz
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Aku iNgiN puLanG
  • Posts: 2029
The following user(s) said Thank You: najib76

Re: Stesen Minyak PETRON ? 10 Jul 2012 07:40 #28

~Kejayaan Manusia hanyalah di dalam agama (Islam), Taat Perintah Allah SWT dan ittiba' cara Rasulullah SAW.
Last Edit: 10 Jul 2012 07:42 by Abu_Bunyameen.

Re: Stesen Minyak PETRON ? 10 Jul 2012 07:45 #29

kayrollz wrote:


Ooo...kalau gitu boleh abaikan "penemuan" tadi
~Kejayaan Manusia hanyalah di dalam agama (Islam), Taat Perintah Allah SWT dan ittiba' cara Rasulullah SAW.

Re: Stesen Minyak PETRON ? 10 Jul 2012 07:46 #30

  • alwafiey
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 359
kayrollz wrote:
alwafiey wrote:
saya baca dari blog pembangkang

Petron ni dulu Esso, anak Tun Mahthir, ex-tauke Beer San Miguel Mirzan Mahathir gunakan San Miguel utk beli Esso, lalu ditukar nama baru kepada Petron.

MAS tidak lagi beli minyak dari Petronas, sekarang ambil dari Petron. penasihat petronas Mahathir, pemilik Petron anak dia.

so...petronas stop supply petrol kepada MAS, skang ni MAS pilih Petron. walaupun petronas rugi...tapi keuntungannya berlegar dalam "rumah" yang sama.

itulah dakwaan blogger pembangkang...jika salah dia memfitnah, jika benar maknanya pi mai pi mai tang tu


tak nampak pun nama Mirzan tu kat sini
:pinch: Warning: Spoiler!


dah tobat yer...alhamdulillah...so tambah je perkataan Ex-Tauke di situ...penambahan telah dibuat
  • Page:
  • 1
Time to create page: 0.75 seconds
You are here: