AFN V2

Welcome, Guest
Username Password: Remember me

Surat perjanjian Nabi Sulaiman dan Jin.
(1 viewing) (1) Guest
  • Page:
  • 1

TOPIC: Surat perjanjian Nabi Sulaiman dan Jin.

Surat perjanjian Nabi Sulaiman dan Jin. 06 Mar 2012 03:12 #1

  • kayrollz
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Aku iNgiN puLanG
  • Posts: 2029


Adakah surah atau hadis tentang hal berkenaan?


2012-02-0913.49.02.jpg



atau ianya hanya sekadar menjual agama ?

Re: Surat perjanjian Nabi Sulaiman dan Jin. 06 Mar 2012 03:36 #2

Hadis pasal bacaan untuk elak gangguan jin ni banyak, tapi tak pernah disuruh tawasul dengan surat perjanjian jin
When cognition is not enough
Last Edit: 06 Mar 2012 03:37 by al-anwar.
The following user(s) said Thank You: kayrollz

Re: Surat perjanjian Nabi Sulaiman dan Jin. 06 Mar 2012 07:00 #3

  • Mustaqill
  • OFFLINE
  • Panel B.Arab
  • Truth & Honour
  • Posts: 4180
Saya dapat trace bacaan ini dalam kitab yang ditulis Syaikh Wahid Bali berjudul Wiqayatul Insan minal Jinn wasy Syaitan mukasurat 49 dan 50 dalam bab Bagaimana Menghalau Jinn dari Rumah.

Tiada sanad dan tiada sandaran. Hanya cadangan dari Syaikh Wahid Bali sendiri.
Khadem Al-Fikrah.net (Disember 2011 - Disember 2012)

www.facebook.com/mohdnawawi.abdulrazak
Last Edit: 06 Mar 2012 07:01 by Mustaqill.
The following user(s) said Thank You: kayrollz, tokbatinasli

Re: Surat perjanjian Nabi Sulaiman dan Jin. 07 Mar 2012 00:17 #4

tak pernah dengar lagi bacaan macam tu....cuma yang biasanya bacaan rukyah untuk perubatan islam....atau amalkan fatehah dan ayat qursi je....
The following user(s) said Thank You: kayrollz

Re: Surat perjanjian Nabi Sulaiman dan Jin. 07 Mar 2012 04:52 #5

  • Ad-Dien
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • عقيدة السلف اصحاب الحديث
  • Posts: 653
Dikhabarkan ia adalah antara kandungan daripada perjanjian antara Nabi Sulaiman dengan jin bernama Umm Syibyaan

7 perjanjian Sulaiman,

itu yang ramai pengamal perubatan guna dengan dakwaan untuk mengingatkan kembali jin-jin itu kepada perjanjian Sulaiman. Kesahihannya perlu disemak semula,

wallahu musta'an
وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوَىٰ ۖ وَلَا تَعَاوَنُوا عَلَى الْإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ
(٢ :سورة المائدة)
Dan hendaklah kamu bertolong-tolongan untuk membuat kebajikan dan bertaqwa, dan janganlah kamu bertolong-tolongan pada melakukan dosa (maksiat) dan pencerobohan.(Al-Maidah:2)

حسبي الله ونعم الوكيل

Re: Surat perjanjian Nabi Sulaiman dan Jin. 07 Mar 2012 09:21 #6

Nabi Sulaiman a.s dah tak de kat muka bumi ni, Jin tu tak de masa nak ingat kembali janji2 lama dia
When cognition is not enough

Re: Surat perjanjian Nabi Sulaiman dan Jin. 07 Mar 2012 13:01 #7

  • Ad-Dien
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • عقيدة السلف اصحاب الحديث
  • Posts: 653
al-anwar wrote:
Nabi Sulaiman a.s dah tak de kat muka bumi ni, Jin tu tak de masa nak ingat kembali janji2 lama dia


hehe ..
itulah yang pengamal ru'yah akan cakap, bagi yang guna surat perjanjian ni lah...
dia bagi dalam kertas..lepas tu suruh tampal di rumah..
bila kita nasihat, ia boleh membawa kepada syirik dan merosakkan akidah..
maka mereka menjawab balik....

"Kami bukan beri''tiqad surat ni boleh halau jin tu, sekadar nak mengingatkan kembali jin tu akan perjanjian Sulaiman dengan Umm Syibyan"

وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوَىٰ ۖ وَلَا تَعَاوَنُوا عَلَى الْإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ
(٢ :سورة المائدة)
Dan hendaklah kamu bertolong-tolongan untuk membuat kebajikan dan bertaqwa, dan janganlah kamu bertolong-tolongan pada melakukan dosa (maksiat) dan pencerobohan.(Al-Maidah:2)

حسبي الله ونعم الوكيل

Re: Surat perjanjian Nabi Sulaiman dan Jin. 08 Apr 2012 12:36 #8

  • Razmin78
  • OFFLINE
  • Expert Boarder
  • Posts: 149


Ketika meneliti hadith "Pemuda yang membunuh ular jelmaan jin" saya bertemu dengan hadith ini:

وفي أسد الغابة عن عبد الرحمن بن أبي ليلى أنه قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم { إذا ظهرت الحية في المسكن فقولوا لها : إنا نسألك بعهد نوح صلى الله عليه وسلم وبعهد سليمان عليه السلام لا تؤذينا ، فإن عادت فاقتلوها


Dan dalam (Kitab) Asad al-Ghabah daripada Abd al-Rahman bin Abi Lailaa, beliau berkata: Rasulullah bersabda:

"Apabila kamu melihat ular dalam tempat tinggal, maka katakanlah baginya: Sesungguhnya kami meminta dengan perjanjian Nuh dan dengan perjanjian Sulaiman عليه السلام jangan menyakiti kami. Jika ia (ular itu) kembali maka bunuhlah ia."

Abd al-Rahman bin Abi Lailaa ialah tabi'in.

Allahu a'lam.......
The following user(s) said Thank You: kayrollz

Re: Surat perjanjian Nabi Sulaiman dan Jin. 08 Apr 2012 13:28 #9

  • Razmin78
  • OFFLINE
  • Expert Boarder
  • Posts: 149
Razmin78 wrote:


Ketika meneliti hadith "Pemuda yang membunuh ular jelmaan jin" saya bertemu dengan hadith ini:

وفي أسد الغابة عن عبد الرحمن بن أبي ليلى أنه قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم { إذا ظهرت الحية في المسكن فقولوا لها : إنا نسألك بعهد نوح صلى الله عليه وسلم وبعهد سليمان عليه السلام لا تؤذينا ، فإن عادت فاقتلوها


Dan dalam (Kitab) Asad al-Ghabah daripada Abd al-Rahman bin Abi Lailaa, beliau berkata: Rasulullah bersabda:

"Apabila kamu melihat ular dalam tempat tinggal, maka katakanlah baginya: Sesungguhnya kami meminta dengan perjanjian Nuh dan dengan perjanjian Sulaiman عليه السلام jangan menyakiti kami. Jika ia (ular itu) kembali maka bunuhlah ia."

Abd al-Rahman bin Abi Lailaa ialah tabi'in.

Allahu a'lam.......


Hadith ini diriwayatkan dengan sanad penuh oleh Imam Abu Daud dan Imam al-Tirmidzi:

حَدَّثَنَا سَعِيدُ بْنُ سُلَيْمَانَ , عَنْ عَلِيِّ بْنِ هَاشِمٍ , قَالَ : حَدَّثَنَا ابْنُ أَبِي لَيْلَى , عَنْ ثَابِتٍ الْبُنَانِيِّ , عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ أَبِي لَيْلَى , عَنْ أَبِيهِ , أَنّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ سُئِلَ عَنْ حَيَّاتِ الْبُيُوتِ , فَقَالَ : إِذَا رَأَيْتُمْ مِنْهُنَّ شَيْئًا فِي مَسَاكِنِكُمْ , فَقُولُوا : أَنْشُدُكُنَّ الْعَهْدَ الَّذِي أَخَذَ عَلَيْكُنَّ نُوحٌ , أَنْشُدُكُنَّ الْعَهْدَ الَّذِي أَخَذَ عَلَيْكُنَّ سُلَيْمَانُ , أَنْ لَا تُؤْذُونَا فَإِنْ عُدْنَ فَاقْتُلُوهُنَّ


[Abu Daud (4579); al-Tirmidzi (1402). Kata Imam al-Tirmidzi: "Hadith ini hasan gharib."]

Allahu a'lam.....
The following user(s) said Thank You: kayrollz

Re: Surat perjanjian Nabi Sulaiman dan Jin. 14 Mar 2013 02:20 #10

  • kayrollz
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Aku iNgiN puLanG
  • Posts: 2029
Terima kasih cikgu razmin

Re: Surat perjanjian Nabi Sulaiman dan Jin. 14 Mar 2013 06:30 #11

  • naz
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Posts: 1124
kayrollz wrote:


Adakah surah atau hadis tentang hal berkenaan?


2012-02-0913.49.02.jpg



atau ianya hanya sekadar menjual agama ?

Kayrollz
Ni sebab tengok citer ni ker... hu hu
"HuSiN, MoN & JiN PaKai ToNciT"

نورعينى احمد

Re: Surat perjanjian Nabi Sulaiman dan Jin. 14 Mar 2013 06:33 #12

  • kayrollz
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Aku iNgiN puLanG
  • Posts: 2029
naz wrote:

Kayrollz
Ni sebab tengok citer ni ker... hu hu
"HuSiN, MoN & JiN PaKai ToNciT"



Err.... saya tak tau... citer aper tu?

ni dah lama punye thread ni, saya baru perasan cikgu razmin reply.

saya bukak thread ni pun sebab ada orang tampal ayat tu kat tempat kerja.

Re: Surat perjanjian Nabi Sulaiman dan Jin. 14 Mar 2013 11:19 #13

kayrollz wrote:
naz wrote:

Kayrollz
Ni sebab tengok citer ni ker... hu hu
"HuSiN, MoN & JiN PaKai ToNciT"



Err.... saya tak tau... citer aper tu?

ni dah lama punye thread ni, saya baru perasan cikgu razmin reply.

saya bukak thread ni pun sebab ada orang tampal ayat tu kat tempat kerja.


Sambungan cerita Hantu Kak Limah. Awie, Zami Ismail, Usop Wilcha, dll.
The following user(s) said Thank You: naz, kayrollz
  • Page:
  • 1
Time to create page: 0.43 seconds
You are here: