Community Forums
[ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Berkaitan hal-hal semasa dari politik hingga kepada hal-hal sekeliling kita
Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page     Forum IndexIsu semasa
View previous topic :: View next topic  
Author Message
kayrollz
Pro Sunnah



Joined: Aug 10, 2010
Posts: 7919

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Mon Jun 06, 2011 2:51 am
Reply with quote

saya selalu terfikir sendiri...

sedang sibuk kita mmbid'ahkan golongan marhaban atau golongan sufi yang menjadikan nyanyian atau tarian mereka dlm agama, apakah nasyid bermuzik terkeluar drpd hukum bid'ah atau haram?

_________________


AFN PAINTBALLZ

Be prepare for the next WAR~ (February)
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
ZulQ
Student L1



Joined: May 12, 2011
Posts: 222

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Mon Jun 06, 2011 2:56 am
Reply with quote

Takpa, kita sabar menanti tahqiq & takrij tuan thtl tentang hadis-hadis yang digunakan oleh pihak Brunei dahulu. Jangan tanya banyak-banyak sekaligus.
Back to top
View user's profile
Abu_Imran
Pro Sunnah



Joined: Jan 28, 2010
Posts: 6735
Location: KL

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Mon Jun 06, 2011 3:04 am
Reply with quote

kayrollz wrote:
saya selalu terfikir sendiri...

sedang sibuk kita mmbid'ahkan golongan marhaban atau golongan sufi yang menjadikan nyanyian atau tarian mereka dlm agama, apakah nasyid bermuzik terkeluar drpd hukum bid'ah atau haram?

nasyid tu atas dasar dakwah pada dakwaan mereka...dakwah ni bukan ibadah khusus.... mcm2 kaedah dakwah bleh dilakukan....

yg marhaban dan sufi tu mmg depa jadikan ianyer sebagai ibadah khusus.,.....khusus untuk zikir...khusus untuk kelahiran baby...khusus mcm2 lagi....malah ader iktikod keramat dalam aktiviti tu....

berbeza kan....nasyid bukan la bidaah bg mereka yg memegang padangan muzik x haram total...wallahualam...

Jazakallah syaik adou

_________________
Mencari Ilmu Tiada Penghujung
Back to top
View user's profile Send e-mail
Abu_Imran
Pro Sunnah



Joined: Jan 28, 2010
Posts: 6735
Location: KL

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Mon Jun 06, 2011 3:06 am
Reply with quote

ana sendri x minat sgt dgr muzik...dgr2 mcm tu jer la..dan lebeh selesa kalau drive radio x di on kan....
_________________
Mencari Ilmu Tiada Penghujung
Back to top
View user's profile Send e-mail
kayrollz
Pro Sunnah



Joined: Aug 10, 2010
Posts: 7919

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Mon Jun 06, 2011 3:07 am
Reply with quote

Abu_Imran wrote:
kayrollz wrote:
saya selalu terfikir sendiri...

sedang sibuk kita mmbid'ahkan golongan marhaban atau golongan sufi yang menjadikan nyanyian atau tarian mereka dlm agama, apakah nasyid bermuzik terkeluar drpd hukum bid'ah atau haram?

nasyid tu atas dasar dakwah pada dakwaan mereka...dakwah ni bukan ibadah khusus.... mcm2 kaedah dakwah bleh dilakukan....

yg marhaban dan sufi tu mmg depa jadikan ianyer sebagai ibadah khusus.,.....khusus untuk zikir...khusus untuk kelahiran baby...khusus mcm2 lagi....malah ader iktikod keramat dalam aktiviti tu....

berbeza kan....nasyid bukan la bidaah bg mereka yg memegang padangan muzik x haram total...wallahualam...

Jazakallah syaik adou

owhh

Jazakallah

_________________


AFN PAINTBALLZ

Be prepare for the next WAR~ (February)
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
Nadim
Ahli Setia



Joined: Jun 11, 2010
Posts: 2736

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Mon Jun 06, 2011 11:25 am
Reply with quote

thtl wrote:
Hadith2 tsb ada dijelaskan dalam kitab Fiqh Muziki oleh DYQ

lepas habis cuti, saya boleh takhrijkan hadith2 tsb dan syarahnya

waaa...tengah cuti ya shaikh... Great dapat bayangkan memang seronok... Great

cuti dgn famili kat mana Tuan....
Back to top
View user's profile
Eimihar_Al-Meruiy
Student L3



Joined: Dec 31, 2010
Posts: 629
Location: Under the same sun...

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Mon Jun 06, 2011 11:50 am
Reply with quote

thtl wrote:
hangpa nak apa sebenarnya?

Haramkam industri muzik secara total? termasuk ringtone dalam henfone anda?
apa akan jadi kpd musik Maher Zain?\

apakah garispanduan Imam Ghazali, Ibn hazm dan DYQ tidak memuaskan hati anda?

Maaf syeikh, saya ada salah faham di sini, saya up thread ni untuk reminder jek.. even saya pun guna pndapat ibn hazm ngan DYQ tuk bermuzik... yang quote tu just sebagai peringatan bhw terlalu excessed dengan muzik akan menyebabkan hati jd lalai.

Allahua'lam.

_________________
hidup x selalunya indah
langit x selalu cerah...
Back to top
View user's profile Visit poster's website
ZulQ
Student L1



Joined: May 12, 2011
Posts: 222

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Mon Jul 18, 2011 12:11 am
Reply with quote

Memandangkan Tuan Thtl masih lagi aktif sebagai panel bebas lebih baik saya up thread ni untuk menanti jawapan beliau.

Soalan saya:

1- Mengapakan dikatakan Imam Mazhab mengharamkan beberapa alat muzik seperti alat muzik bertali dan ditiup? Betul ke pendapat sebegini?
Back to top
View user's profile
cikgurahim
Founder



Joined: Jun 26, 2008
Posts: 5033
Location: Lumut, Perak

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Mon Jul 18, 2011 1:15 am
Reply with quote

thtl pernah jawab dah...muzik ni mcm budu jer...jgn makan lebih2...
_________________
AQT (Fusysyilat)41. 33. "Siapakah yang lebih baik perkataannya daripada orang yang menyeru kepada Allah, mengerjakan amal yang saleh, dan berkata: "Sesungguhnya aku termasuk orang-orang yang menyerah diri"?


"Katakanlah (Hai Muhammad): "Inilah jalanku: aku dan orang-orang yang mengikutiku berdakwah (mengajak kamu) kepada Allah dengan hujjah yang nyata, Maha Suci Allah, dan aku tiada termasuk orang-orang yang musyrik." (Yusuf (12): 108).

www.tvquran.com/
Back to top
View user's profile Send e-mail Visit poster's website Yahoo Messenger
thtl
Founder



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 45516
Location: USJ

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Mon Jul 18, 2011 3:40 pm
Reply with quote

zulQ,

DYQ dalam Fiqh Muziki (ada terjemahan melayu)ada membuat ulasan panjang mengenai hukum musik dan alat musik dari pendapat 4 madzhab. cari kitab tsb...

alahai, ini macam ulama' komen pasal demokrasilaa...ada yg kata haram mutlak, ada yg kata makruh dan ada yg kata mubah. rokok pun macam tu jugak, kalau tanya 4 madzhab, sama juga, ada yg kata haram, makruh dan mubah..

_________________
*thtl kini hanyalah seorang blogger*
ada sesuatu di bicarathtl.blogspot
Back to top
View user's profile
syahrezan
Moderator



Joined: Jul 18, 2008
Posts: 4077
Location: Petaling Jaya

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Sun Oct 16, 2011 4:24 am
Reply with quote

Muzik ni macam ayam yang disembelih oleh seorang muslim kaki arak dan kaki zina dan tak rajin solat.

Orang taqwa akan menjauhinya, walau lapar sekalipun, untuk memelihara hati dan memelihara hafalan quran, tetapi orang biasa macam saya akan telan tanpa was was.

Kewajipan kita semua untuk menambahkan taqwa dalam diri, bukan hanya berselesa memilih pendapat paling mudah.
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
Nadim
Ahli Setia



Joined: Jun 11, 2010
Posts: 2736

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Sun Oct 16, 2011 4:55 am
Reply with quote

Bagaimana kaedah nak mambiasakan diri terhindar dari terdengar alunan muzik...sebab kat mana mana pun ada bunyi dia...w.a.

gendang/snare drum ok kot...
Back to top
View user's profile
mustaqill
Panel BA



Joined: Jul 08, 2009
Posts: 11488
Location: KUALA LUMPUR, SHAH ALAM

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Sun Oct 16, 2011 7:42 am
Reply with quote

syahrezan wrote:
Muzik ni macam ayam yang disembelih oleh seorang muslim kaki arak dan kaki zina dan tak rajin solat.

Orang taqwa akan menjauhinya, walau lapar sekalipun, untuk memelihara hati dan memelihara hafalan quran, tetapi orang biasa macam saya akan telan tanpa was was.

Kewajipan kita semua untuk menambahkan taqwa dalam diri, bukan hanya berselesa memilih pendapat paling mudah.

Great
Back to top
View user's profile Send e-mail
Eimihar_Al-Meruiy
Student L3



Joined: Dec 31, 2010
Posts: 629
Location: Under the same sun...

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Sun Oct 16, 2011 8:00 am
Reply with quote

syahrezan wrote:
Muzik ni macam ayam yang disembelih oleh seorang muslim kaki arak dan kaki zina dan tak rajin solat.

Orang taqwa akan menjauhinya, walau lapar sekalipun, untuk memelihara hati dan memelihara hafalan quran, tetapi orang biasa macam saya akan telan tanpa was was.

Kewajipan kita semua untuk menambahkan taqwa dalam diri, bukan hanya berselesa memilih pendapat paling mudah.

minta maaf, penyamaan ini terlalu jeneral? yusuf islam dan maher zain seperti boleh diibaratkan dengan yang diboldkan itu? saya just tak setuju dengan equation ini =)... barangkali mungkin just kerana pemuzik dan pendengarnya itu tak banyak menghafal al-quran kot klau nak dibandingkan dengan semua tahfiz2 di dunia...

afwan...

Allahua'lam.

_________________
hidup x selalunya indah
langit x selalu cerah...
Back to top
View user's profile Visit poster's website
abuQays
Ilmuwan



Joined: Jan 29, 2010
Posts: 5779
Location: Meru, Klang

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Sun Oct 16, 2011 8:05 am
Reply with quote

muzik = sembelihan si fasiq.
_________________
---"Permulaan suatu pembukaan"---"The Begin of the Conquests"---"Fawaatih Al Futuhaat"--
Back to top
View user's profile Send e-mail Yahoo Messenger
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page    Forum Index Isu semasa
Page 4 of 5
All times are GMT + 8 Hours
Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Semua (dosa) umatku akan diampuni kecuali orang yang berbuat (dosa) terang-terangan, yaitu yang melakukan perbuatan dosa pada malam hari lalu Allah menutup-nutupinya kemudian pada esok harinya dia bercerita kepada kawannya, "Tadi malam aku berbuat begini...begini..." Lalu dia membongkar rahasia yang telah ditutup-tutupi Allah 'Azza wajalla.

-- Mutafaq'alaih

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 34
Bots: 1
Total: 35
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster