Community Forums
[ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Berkaitan hal-hal semasa dari politik hingga kepada hal-hal sekeliling kita
Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page     Forum IndexIsu semasa
View previous topic :: View next topic  
Author Message
thtl
Founder



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 45516
Location: USJ

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Wed May 18, 2011 5:04 am
Reply with quote

ini kerja puak yg suka radd orang dan jarah wa ta'dil ke atas ilmuan dan tokoh agama....kohkoh

abaikan depa

_________________
*thtl kini hanyalah seorang blogger*
ada sesuatu di bicarathtl.blogspot
Back to top
View user's profile
Asy-Syafiie
Panel Fiqh



Joined: Jan 26, 2009
Posts: 3682

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Wed May 18, 2011 12:03 pm
Reply with quote

kawakib_duriyah wrote:
Bagaimana pula sikap yang suka mendengar kuliah-kuliah ilmiah hanya semata-mata untuk mengatakan "Pendapat ini salah, pendapat ini betul." Mereka tidak dengar lagu pun. hehehe

Adakah apa yang didengar tersebut lebih teruk dari mendengar lagu? Boleh dibahaskan. Sweat Drop

_________________
1hati atas ketaatan Agama. +
1maksud dalam mencari kebenaran. +
1tujuan untuk mencapai keredaan Allah.
= Selesai masalah umat.

Jom kita semua cuba 1h1m1t.
Back to top
View user's profile Visit poster's website
Nadim
Ahli Setia



Joined: Jun 11, 2010
Posts: 2736

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Wed May 18, 2011 9:56 pm
Reply with quote

Situasi tempat kerja di mana mendengar wanita dan lelaki cakap/berborak...bergurau sesama mereka...topik berbagai...termasuk yang double meaning...saya tak larat nak dengar, guna headphone dengar lagu faveret/surah yassin/waqiah dan sebagainya(tapi lebih banyak dengar lagu hehehe...)

minta pencerahan...mana lebih mudarat...dengar mereka berborak tah apa apa topik atau sumbat telinga dengar lagu...
Back to top
View user's profile
kayrollz
Pro Sunnah



Joined: Aug 10, 2010
Posts: 7919

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Thu May 19, 2011 2:00 am
Reply with quote

Kbyne wrote:
Situasi tempat kerja di mana mendengar wanita dan lelaki cakap/berborak...bergurau sesama mereka...topik berbagai...termasuk yang double meaning...saya tak larat nak dengar, guna headphone dengar lagu faveret/surah yassin/waqiah dan sebagainya(tapi lebih banyak dengar lagu hehehe...)

minta pencerahan...mana lebih mudarat...dengar mereka berborak tah apa apa topik atau sumbat telinga dengar lagu...

tepuk dada tanya iman... hehe Sweat Drop

_________________


AFN PAINTBALLZ

Be prepare for the next WAR~ (February)
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
alwafiey
Ahli Setia



Joined: Feb 04, 2010
Posts: 2250

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Thu May 19, 2011 4:19 am
Reply with quote

kawakib_duriyah wrote:
Bagaimana pula sikap yang suka mendengar kuliah-kuliah ilmiah hanya semata-mata untuk mengatakan "Pendapat ini salah, pendapat ini betul." Mereka tidak dengar lagu pun. hehehe

penyakit baru...memang wujud...rasa macam bagus sangat dah...iblis tengah puji dia dok ingat ilmu dah tinggi melangit
Back to top
View user's profile
Ibn_Firdaus
Pro Sunnah



Joined: Jan 11, 2010
Posts: 11753

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Thu May 19, 2011 4:26 am
Reply with quote

Kbyne wrote:
Situasi tempat kerja di mana mendengar wanita dan lelaki cakap/berborak...bergurau sesama mereka...topik berbagai...termasuk yang double meaning...saya tak larat nak dengar, guna headphone dengar lagu faveret/surah yassin/waqiah dan sebagainya(tapi lebih banyak dengar lagu hehehe...)

minta pencerahan...mana lebih mudarat...dengar mereka berborak tah apa apa topik atau sumbat telinga dengar lagu...

Perbandinga ini biasa digunapakai orang tak beriman. Very Happy Jangan maraaa . . saya kata contoh je . .

Mengelak dari satu dosa kepada suatu yang lagha/dosa juga tak berbeza.

Mungkin ini bukan lebih kepada soal hukum hakam tetapi lebih kepada seruan memanfaatkan masa dan iman kita kearah mendekati Allah .

_________________
Manhajku sebagaimana dilalui RASULULLAH saw dan para sahabatnya. . . bukan MANHAJ ini dan itu . KEWAJIBANKU adalah mengikuti MANHAJ ALLAH dan RASUL-Nya , dan bukan selainnya.
Back to top
View user's profile
aleeya
Student L7



Joined: Mar 02, 2009
Posts: 1776

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Thu May 19, 2011 4:35 am
Reply with quote

soal iman ni syusyah mau cakap la, biar Allah saja yg adili. Saya memang skeptikal sgt sbb telah menemui percanggahan2 percakapan dgn amalan manusia yg menyebabkan saya tidak menaruh terlalu byk kredibiliti terhadap luaran seseorg.
Back to top
View user's profile
wan_ly
Student L3



Joined: Mar 09, 2010
Posts: 623

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Fri May 20, 2011 4:26 pm
Reply with quote

aleeya wrote:
saya bila dengar okestra secara live yg sgt2 indah susunan muziknya, saya akan teringat kebesaran Allah yg anugerahkan kebolehan dan bakat yg sgt2 mempesonakan.
hatta bila mendengar muzik kompleks semisal progressive metal atau math metal blh buatkan seseorang terfikir: "alangkah halus & telitinya kiraan tempo lagu ni.. bagaimana pula halus & telitinya Sang Pencipta?"

OT.

Jazakallah tuan AF.
Back to top
View user's profile
hajiustaz_drseiji
Pro Sunnah



Joined: Aug 14, 2009
Posts: 8459

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Fri May 20, 2011 4:35 pm
Reply with quote

Entahlllah....bagi saya setiap kebanyakan kerja ADA POTENSI mendekatkan diri kepada Allah

Sesiapa yg mengenali dunia muzik, akan segera menyaksikan keindahan bunyi dan selok belok ilmu bunyi

Begitu juga , dgn pakar graphic juga dapat menyaksikan kecantikan alam syurga apabila mampu melahirkan gambar graphic yg lebih cantik dari alam natural

Cuma saya mahu tanya, berkaitan pengunaan alat muzik yg diharamkan, bagaimana kalau kita mengunakan alat muzik elektrikal seperti keyboard, yg ada bunyi2 alat muzik diharamkan?

_________________
Saya luaran nmpk baik
Namun hanya Allah yg tahu, diri saya yg sebenar
Back to top
View user's profile
thtl
Founder



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 45516
Location: USJ

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Fri May 20, 2011 4:42 pm
Reply with quote

mana ada alat muzik yg diharamkan?
_________________
*thtl kini hanyalah seorang blogger*
ada sesuatu di bicarathtl.blogspot
Back to top
View user's profile
11th
Ahli Setia



Joined: Jul 14, 2008
Posts: 2603

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Fri May 20, 2011 11:18 pm
Reply with quote

thtl wrote:
mana ada alat muzik yg diharamkan?

Ibnul Qayyim rahimahullah mengatakan, “Sungguh nyanyian dapat memalingkan hati seseorang dari memahami, merenungkan dan mengamalkan isi Al Qur’an. Ingatlah, Al Qur’an dan nyanyian selamanya tidaklah mungkin bersatu dalam satu hati karena keduanya itu saling bertolak belakang. Al Quran melarang kita untuk mengikuti hawa nafsu, Al Qur’an memerintahkan kita untuk menjaga kehormatan diri dan menjauhi berbagai bentuk syahwat yang menggoda jiwa. Al Qur’an memerintahkan untuk menjauhi sebab-sebab seseorang melenceng dari kebenaran dan melarang mengikuti langkah-langkah setan. Sedangkan nyanyian memerintahkan pada hal-hal yang kontra (berlawanan) dengan hal-hal tadi.”[22]

Syaikh ‘Abdul Karim Khudair ditanya, “Apa hukum mendengar nyanyian tanpa musik?”

Beliau hafizhohullah menjawab, “Jika lafazh nyanyian itu haram, maka hukumnya haram walaupun tanpa musik (alat musik). Jika lafazhnya mubah (boleh) dan tidak dinyanyikan sebagaimana cara-cara orang fasik (orang yang gandrung musik, pen) atau orang non Arab, maka seperti itu tidaklah mengapa. Sedangkan jika lantunannya mubah, namun dinyanyikan sebagaimana cara orang fasik dan pecandu musik, atau dengan cara yang tidak biasa dilakukan orang Arab, maka seperti itu terlarang sebagaimana dikatakan oleh Ibnu Rajab dan ulama lainnya. Sedangkan jika lantunan tadi diiringi musik (alat musik), maka jelas haramnya.”

[22] Ighatsatul Lahfan, 1/248-249

Extracted from: rumaysho.com/hukum-isl...musik.html

*******************************

Berdasarkan ini, boleh tak nak conclude bahawa ada ulama yg mengatakan alatan yang menghasilkan muzik (komputer atau tali yg menghasilkan getaran yg menghasilkan bunyi) tu pun haram?

_________________
sicantek.blogspot.com/
Back to top
View user's profile
11th
Ahli Setia



Joined: Jul 14, 2008
Posts: 2603

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Fri May 20, 2011 11:24 pm
Reply with quote

Sesiapa yg pernah cuba untuk 'menjaga' al-Qur'an dalam jiwanya, maka akan dirasainya bahawa sangat benarnya perkataan Ibnul Qayyim rahimahullah.

Saya kira, jika argumen logik ulama (berdasarkan hadith dan kisah2 pengalaman tentang hilangnya hafalan al-Qur'an kerana muzik) masih membuatkan kita tidak mampu untuk 'mengharamkan muzik dari jiwa kita', maka mungkin kita boleh cari (jika ada) satu kisah tentang seorang penghafal al-Qur'an yg sangat shalih, dan beliau juga seorang pendengar muzik?

_________________
sicantek.blogspot.com/
Back to top
View user's profile
Nadim
Ahli Setia



Joined: Jun 11, 2010
Posts: 2736

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Sat May 21, 2011 12:42 am
Reply with quote

aleeya wrote:
soal iman ni syusyah mau cakap la, biar Allah saja yg adili. Saya memang skeptikal sgt sbb telah menemui percanggahan2 percakapan dgn amalan manusia yg menyebabkan saya tidak menaruh terlalu byk kredibiliti terhadap luaran seseorg.

thanks aleeya for defending me... Very Happy
Back to top
View user's profile
thtl
Founder



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 45516
Location: USJ

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Sat May 21, 2011 2:55 am
Reply with quote

miss 11,

Hukum muzik dan nyanyian tu dikeluarkan ulama' spt Imam al-Ghazali dan DYQ sebagai garispanduan kpd org awam dan penggiat seni. Bukan utk ulama'. Ulama' dan ilmuan berada dalam dunia mereka.

Cth: Ulama' mengeluarkan fatwa ttg bolasepak dan bidang lawak jenaka. Bukan makna ulama' tu nak main bola atau nak masuk Raja Lawak...tapi sbg panduan utk umat.

_________________
*thtl kini hanyalah seorang blogger*
ada sesuatu di bicarathtl.blogspot
Back to top
View user's profile
11th
Ahli Setia



Joined: Jul 14, 2008
Posts: 2603

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Sat May 21, 2011 2:59 am
Reply with quote

thtl wrote:
miss 11,

Hukum muzik dan nyanyian tu dikeluarkan ulama' spt Imam al-Ghazali dan DYQ sebagai garispanduan kpd org awam dan penggiat seni. Bukan utk ulama'. Ulama' dan ilmuan berada dalam dunia mereka.

Cth: Ulama' mengeluarkan fatwa ttg bolasepak dan bidang lawak jenaka. Bukan makna ulama' tu nak main bola atau nak masuk Raja Lawak...tapi sbg panduan utk umat.

saya tidak bersetuju. contoh yang dibawa adalah tidak setara.

_________________
sicantek.blogspot.com/
Back to top
View user's profile
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page    Forum Index Isu semasa
Page 2 of 5
All times are GMT + 8 Hours
Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Bacalah al-Quran dan mintalah daripada Allah (pahala), kerana selepas kamu akan ada kaum yang membaca al-Quran dan meminta (upah) daripada manusia

-- HR. Ahmad dan al-Tirmizi

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 56
Bots: 0
Total: 56
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster