Community Forums
MENCARI BUKU
Ruangan ulasan terhadap buku-buku yang berada dipasaran.
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page     Forum IndexBuku
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Nadim
Ahli Setia



Joined: Jun 11, 2010
Posts: 2736

PostPost subject: MENCARI BUKU
Posted: Wed Dec 14, 2011 8:18 am
Reply with quote

di sini saya ingin bantuan sahabat tentang lokasi kedai mana,kalau ternampak,dimana nak membeli sebuah buku bertajuk"Pengantar Pengajian Syariah"...tulisan Mahmood Zuhdi Hj Ab Majid dan Paizah Hj Ismail...buku warna merah...stk...

Last edited by Nadim on Sat Dec 17, 2011 10:43 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile
faisal
Student L6



Joined: Jun 27, 2008
Posts: 1275

PostPost subject: Re: MENCARI BUKU
Posted: Wed Dec 14, 2011 8:28 am
Reply with quote

Saya ada satu kat rumah... Very Happy

tapi cetakan ke-dua, warna biru..
Back to top
View user's profile
faisal
Student L6



Joined: Jun 27, 2008
Posts: 1275

PostPost subject: Re: MENCARI BUKU
Posted: Wed Dec 14, 2011 8:35 am
Reply with quote

Eh..baru perasan...

Buku yang saya ada Pengantar Syariat Islam...

Di tulis orang yang sama : Mohd. Saleh Hj Ahmad..
Back to top
View user's profile
Nadim
Ahli Setia



Joined: Jun 11, 2010
Posts: 2736

PostPost subject: Re: MENCARI BUKU
Posted: Sat Dec 17, 2011 10:48 am
Reply with quote

First silap, awalnya type nama penulis yang salah,dah diperbaiki...namun,

Syukran Tuan Faisal,walau bagaimanapun saya dah dapat juga beli tadi di Al Bayan UM..s.t.k.
Back to top
View user's profile
Ad-Dien
Pro Sunnah



Joined: Jun 11, 2011
Posts: 3594

PostPost subject: Re: MENCARI BUKU
Posted: Sun Dec 18, 2011 12:13 pm
Reply with quote

Nadim wrote:
First silap, awalnya type nama penulis yang salah,dah diperbaiki...namun,

Syukran Tuan Faisal,walau bagaimanapun saya dah dapat juga beli tadi di Al Bayan UM..s.t.k.

akhi Nadim dah ambil pengajian syariah di UM ke? guna silibus dalam buku tu ke? macam mana saya nak dapatkan buku itu ye?

_________________
Mohon maaf andai ada salah dan silap,tegurlah andai daku tersalah bicara,terkasar bahasa dan terlanjur kata,maafkanku.
Back to top
View user's profile Send e-mail
Nadim
Ahli Setia



Joined: Jun 11, 2010
Posts: 2736

PostPost subject: Re: MENCARI BUKU
Posted: Mon Dec 19, 2011 4:36 am
Reply with quote

Ad-Dien wrote:
Nadim wrote:
First silap, awalnya type nama penulis yang salah,dah diperbaiki...namun,

Syukran Tuan Faisal,walau bagaimanapun saya dah dapat juga beli tadi di Al Bayan UM..s.t.k.

akhi Nadim dah ambil pengajian syariah di UM ke? guna silibus dalam buku tu ke? macam mana saya nak dapatkan buku itu ye?

saya tengah belajar modul 3 syariah...masuk subjek ke dua IYS302 sistem politik islam pukul 3-5pm tiap Sabtu...

buku tsb,banyak penerangan ttg subjek tsb...disini saya quotekan apa yang tercatat di belakang buku tsb...

"Buku Pengantar Pengajian Syariah ini ditulis bagi memenuhi keperluan suatu pengantar kepada pengajian syariah yang berkesan.Ia mengandungi huraian-huraian tentang berbagai aspek dalam pengajian berkenaan,termasuk konsep,sejarah,metod dan pendekatan yang sepatutnya dilakukan bagi memenuhi keperluan semasa.

Penulis-penulis buku ini,Prof.Dato' Dr.Mahmood Zuhdi Hj.Ab.Majid dan Prof.Madya Datin Dr.Paizah Hj.Ismail adalah pensyarah-pensyarah dijabatan fiqh dan usul,Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya,dan merupakan ahli-ahli akademik yang berpengalaman di bidang pengajian syariah."


buku ni boleh dibeli di tingkat 1 APIUM,di Al-Baian Corpn sdn bhd,tingkat 1,Tel:03-79561190,sama level dgn dewan kuliah utama...

harga lupa pulak kalau tak silap RM15...sebab ada beli dgn satu buku lain "Fiqh Malaysia" ke arah pembinaan fiqh tempatan yang terkini, buku penyelenggaraan Paizah Hj.Ismail dan Ridzwan Ahmad...


Last edited by Nadim on Mon Dec 19, 2011 4:39 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile
Nadim
Ahli Setia



Joined: Jun 11, 2010
Posts: 2736

PostPost subject: Re: MENCARI BUKU
Posted: Mon Dec 19, 2011 4:37 am
Reply with quote

deleted posted 2X(sistem silap)..... Sweat Drop
Back to top
View user's profile
Ad-Dien
Pro Sunnah



Joined: Jun 11, 2011
Posts: 3594

PostPost subject: Re: MENCARI BUKU
Posted: Wed Dec 28, 2011 10:07 am
Reply with quote

hari sabtu kelas sijil kan? ke Ahad?
_________________
Mohon maaf andai ada salah dan silap,tegurlah andai daku tersalah bicara,terkasar bahasa dan terlanjur kata,maafkanku.
Back to top
View user's profile Send e-mail
abuzaid65
Student L3



Joined: Jun 19, 2010
Posts: 564

PostPost subject: Re: MENCARI BUKU
Posted: Wed Dec 28, 2011 10:11 am
Reply with quote

Ad-Dien wrote:
hari sabtu kelas sijil kan? ke Ahad?

Bro Ad-Dien,
kelas sijil hari Sabtu.. 3-5 ptg.. (utk Syariah dan Usuludin).. manakala bagi al-Quran (SPAQ) dan Hadith (SPAH) Sabtu jam 9-11 pagi..

hari Ahad tu kelas Diploma 8.00 pagi hingga 6 petang..
harap maklom.
Back to top
View user's profile
faisal
Student L6



Joined: Jun 27, 2008
Posts: 1275

PostPost subject: Re: MENCARI BUKU
Posted: Wed Dec 28, 2011 10:43 am
Reply with quote

Nadim wrote:
First silap, awalnya type nama penulis yang salah,dah diperbaiki...namun,

Syukran Tuan Faisal,walau bagaimanapun saya dah dapat juga beli tadi di Al Bayan UM..s.t.k.

Owh, buku Prof. Mahmood Zuhdi...

Idola saya ni ~ Very Happy
Back to top
View user's profile
Nadim
Ahli Setia



Joined: Jun 11, 2010
Posts: 2736

PostPost subject: Re: MENCARI BUKU
Posted: Sat Jan 14, 2012 12:19 pm
Reply with quote

Assalamualaikum

Saya tengah belajar bab Sistem Politik Islam...

Tuan panel yang budiman, berkaitan Kitab Al-Mawardi bertajuk Al-Ahkam al-Sultaniyyah...adakah telah diterjemahkan...utk buat bacaan/rujukan...stk.
Back to top
View user's profile
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page    Forum Index Buku
Page 1 of 1
All times are GMT + 8 Hours



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Wahai manusia! Sesungguhnya tuhan kamu sama, bapa kamu sama (Adam). Ketahuailah! Tiada kelebihan orang arab ke atas a’jam (yang bukan arab), atau a’jam ke atas arab, atau yang berkulit merah ke atas yang berkulit hitam, atau yang berkulit hitam ke atas yang berkulit merah melainkan ketakwaan

-- HR. Ahmad dan Baihaqi

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 132
Bots: 1
Total: 133
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster