Community Forums
[ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Berkaitan hal-hal semasa dari politik hingga kepada hal-hal sekeliling kita
Go to page 1, 2, 3, 4, 5  Next
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page     Forum IndexIsu semasa
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Adou_Fr
Panel Hadith



Joined: Jan 08, 2009
Posts: 3415
Location: Bandar Baru Sungai Buloh, Selangor

PostPost subject: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Tue May 17, 2011 3:36 pm
Reply with quote

[ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik

Salam,

1- Anda menghabiskan masa yang banyak dengan mendengar lagu dan muzik, jadi bilakah anda mendengar Al-Qur’an?

2- Allah berkata dalam Al-Qur’an:
وَلَقَدْ ذَرَأْنَا لِجَهَنَّمَ كَثِيرًا مِنَ الْجِنِّ وَالْإِنْسِ لَهُمْ قُلُوبٌ لَا يَفْقَهُونَ بِهَا وَلَهُمْ أَعْيُنٌ لَا يُبْصِرُونَ بِهَا وَلَهُمْ آذَانٌ لَا يَسْمَعُونَ بِهَا أُولَئِكَ كَالْأَنْعَامِ بَلْ هُمْ أَضَلُّ أُولَئِكَ هُمُ الْغَافِلُونَ
«Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan untuk Jahannam itu banyak daripada jin dan manusia. Mereka mempunyaï hati-hati yang mereka tidak memahami dengannya, dan mereka mempunyaï mata-mata yang mereka tidak melihat dengannya, dan mereka mempunyaï telinga-telinga yang mereka tidak mendengar dengannya. Mereka itulah seperti binatang ternakan, bahkan mereka lebih sesat. Mereka itulah orang-orang yang lalai» [Al-A`raf: 179]

3- At-Tabariy menyebut ta’wil ayat ini sebagai:
وكذلك قوله:(ولهم آذان لا يسمعون بها)، آيات كتاب الله، فيعتبروها ويتفكروا فيها، ولكنهم يعرضون عنها
Dan demikian kata-Nya: «Dan mereka mempunyaï telinga-telinga yang mereka tidak mendengar dengannya» ayat-ayat Kitabu Llah, dan mengambil pengajarannya dan berfikir tentangnya, tetapi mereka menjauhi daripadanya.

4- Anda menghabiskan usia anda untuk menghafal dan berhibur dengan lagu dan muzik, tetapi tidakkah anda membaca ayat berikut?
الَّذِينَ آمَنُوا وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُمْ بِذِكْرِ اللَّهِ أَلَا بِذِكْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ
«Orang-orang yang beriman dan yang tenang hati-hati mereka dengan mengingati Allah. Ketahuïlah bahawa dengan mengingati Allah ia akan menenangkan hati-hati» [Ar-Ra`d: 28]

5- Anda berhujah bahawa ia dibenarkan selagi tidak melalaikan. Tetapi tidakkah anda terlalai daripada ayat Allah di bawah ini?
أُولَئِكَ الَّذِينَ لَعَنَهُمُ اللَّهُ فَأَصَمَّهُمْ وَأَعْمَى أَبْصَارَهُمْ * أَفَلَا يَتَدَبَّرُونَ الْقُرْآنَ أَمْ عَلَى قُلُوبٍ أَقْفَالُهَا
«Mereka itulah orang-orang yang Allah melaknat mereka, dan Dia memekakkan mereka dan membutakan penglihatan mereka. Tidakkah mereka meneliti Al-Qur’an? Atau terdapat di atas hati-hati mereka kunci-kuncinya?» [Muhammad: 23-24]

6- Tidakkah lagu dan muzik itu melalaikan anda daripada meneliti dan memahami Al-Qur’an? Sedangkan Allah menyuruh mengingati-Nya? Kata Allah:
وَاذْكُر رَّبَّكَ كَثِيرًا وَسَبِّحْ بِالْعَشِيِّ وَالإِبْكَارِ
«Dan ingatlah Tuan kamu banyak-banyak, dan bertasbihlah ketika petang dan pagi» [Ali `Imran: 41]

7- Jika anda hanya mendengar satu atau dua lagu sehari, yang mungkin memakan hanya lima hingga sepuluh minit, maka itu tidaklah menjadi suatu kesalahan.

8- Namun, jika earphone anda sentiasa di telinga, dengan iPod atau mp3 player anda sentiasa di sisi, tidakkah itu melalaikan anda daripada-Nya?

9- Kata Allah:
إِنَّ السَّمْعَ وَالْبَصَرَ وَالْفُؤَادَ كُلُّ أُولَئِكَ كَانَ عَنْهُ مَسْئُولًا
«Sesungguhnya pendengaran dan penglihatan dan hati, setiap itu – terhadapnya – akan disoal» [Al-Isra’: 36]

9- Maka apakah jawaban anda terhadap soalan itu nanti?

WaLlahu a`lam.

Ditulis oleh Mohd `Adlan Bin Mohd Shariffuddin
17/05/2011 23:30H ad-diyari.com/

Rangkai Facebook:

www.facebook.com/note....5571099709

_________________
ad-diyari.com Facebook: Adöuliné Lacharouphe
Back to top
View user's profile Send e-mail Visit poster's website Yahoo Messenger
hydrargyrum
Student L2



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 421

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Tue May 17, 2011 4:19 pm
Reply with quote

Barakallah

“If our hearts were pure, they will never have enough from reciting Allah’s Speech (the Quran)”
- Uthman ibn `Affan رَّضِىَ ٱللَّهُ عَنۡهُ

‘Whoever does not find delight in the speech of Allah and instead finds it in the speech of people, then surely his knowledge has taken a plunge, his heart has become blind and his life has become wasted.’
- Malik ibn Dinar رحمه الله
Back to top
View user's profile
Talhah
Moderator



Joined: Aug 19, 2008
Posts: 2639

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Tue May 17, 2011 4:24 pm
Reply with quote

hydrargyrum wrote:
:barakallah

“If our hearts were pure, they will never have enough from reciting Allah’s Speech (the Quran)”
- Uthman ibn `Affan رَّضِىَ ٱللَّهُ عَنۡهُ

‘Whoever does not find delight in the speech of Allah and instead finds it in the speech of people, then surely his knowledge has taken a plunge, his heart has become blind and his life has become wasted.’
- Malik ibn Dinar رحمه الله

Terbaik !

_________________
seribukitab.blogspot.com
Back to top
View user's profile Visit poster's website
mauswah
Student L1



Joined: Oct 26, 2008
Posts: 261
Location: Sandakan, Sabah

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Tue May 17, 2011 4:36 pm
Reply with quote

Sebuah tulisan yang sangat bagus dan bermanfaat sekali. Agar kita termasuk diri saya sentiasa mendengar, meneliti dan menghayati al-Quran yang sepatutnya ditadabburi. Supaya kalam-kalamNya sentiasa melekat dan meresap ke dalam hati sanubari kita. Semoga menjadi peringatan kita bersama.

Barakallahufikum ya Ustaz Adou.

_________________
Akan terbit buku berjudul Biografi Ulama' Pendidikan
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
Asy-Syafiie
Panel Fiqh



Joined: Jan 26, 2009
Posts: 3682

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Tue May 17, 2011 5:10 pm
Reply with quote

Adou_Fr wrote:
[ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik

Salam,

1- Anda menghabiskan masa yang banyak dengan mendengar lagu dan muzik, jadi bilakah anda mendengar Al-Qur’an?

2- Allah berkata dalam Al-Qur’an:
وَلَقَدْ ذَرَأْنَا لِجَهَنَّمَ كَثِيرًا مِنَ الْجِنِّ وَالْإِنْسِ لَهُمْ قُلُوبٌ لَا يَفْقَهُونَ بِهَا وَلَهُمْ أَعْيُنٌ لَا يُبْصِرُونَ بِهَا وَلَهُمْ آذَانٌ لَا يَسْمَعُونَ بِهَا أُولَئِكَ كَالْأَنْعَامِ بَلْ هُمْ أَضَلُّ أُولَئِكَ هُمُ الْغَافِلُونَ
«Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan untuk Jahannam itu banyak daripada jin dan manusia. Mereka mempunyaï hati-hati yang mereka tidak memahami dengannya, dan mereka mempunyaï mata-mata yang mereka tidak melihat dengannya, dan mereka mempunyaï telinga-telinga yang mereka tidak mendengar dengannya. Mereka itulah seperti binatang ternakan, bahkan mereka lebih sesat. Mereka itulah orang-orang yang lalai» [Al-A`raf: 179]

3- At-Tabariy menyebut ta’wil ayat ini sebagai:
وكذلك قوله:(ولهم آذان لا يسمعون بها)، آيات كتاب الله، فيعتبروها ويتفكروا فيها، ولكنهم يعرضون عنها
Dan demikian kata-Nya: «Dan mereka mempunyaï telinga-telinga yang mereka tidak mendengar dengannya» ayat-ayat Kitabu Llah, dan mengambil pengajarannya dan berfikir tentangnya, tetapi mereka menjauhi daripadanya.

4- Anda menghabiskan usia anda untuk menghafal dan berhibur dengan lagu dan muzik, tetapi tidakkah anda membaca ayat berikut?
الَّذِينَ آمَنُوا وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُمْ بِذِكْرِ اللَّهِ أَلَا بِذِكْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ
«Orang-orang yang beriman dan yang tenang hati-hati mereka dengan mengingati Allah. Ketahuïlah bahawa dengan mengingati Allah ia akan menenangkan hati-hati» [Ar-Ra`d: 28]

5- Anda berhujah bahawa ia dibenarkan selagi tidak melalaikan. Tetapi tidakkah anda terlalai daripada ayat Allah di bawah ini?
أُولَئِكَ الَّذِينَ لَعَنَهُمُ اللَّهُ فَأَصَمَّهُمْ وَأَعْمَى أَبْصَارَهُمْ * أَفَلَا يَتَدَبَّرُونَ الْقُرْآنَ أَمْ عَلَى قُلُوبٍ أَقْفَالُهَا
«Mereka itulah orang-orang yang Allah melaknat mereka, dan Dia memekakkan mereka dan membutakan penglihatan mereka. Tidakkah mereka meneliti Al-Qur’an? Atau terdapat di atas hati-hati mereka kunci-kuncinya?» [Muhammad: 23-24]

6- Tidakkah lagu dan muzik itu melalaikan anda daripada meneliti dan memahami Al-Qur’an? Sedangkan Allah menyuruh mengingati-Nya? Kata Allah:
وَاذْكُر رَّبَّكَ كَثِيرًا وَسَبِّحْ بِالْعَشِيِّ وَالإِبْكَارِ
«Dan ingatlah Tuan kamu banyak-banyak, dan bertasbihlah ketika petang dan pagi» [Ali `Imran: 41]

7- Jika anda hanya mendengar satu atau dua lagu sehari, yang mungkin memakan hanya lima hingga sepuluh minit, maka itu tidaklah menjadi suatu kesalahan.

8- Namun, jika earphone anda sentiasa di telinga, dengan iPod atau mp3 player anda sentiasa di sisi, tidakkah itu melalaikan anda daripada-Nya?

9- Kata Allah:
إِنَّ السَّمْعَ وَالْبَصَرَ وَالْفُؤَادَ كُلُّ أُولَئِكَ كَانَ عَنْهُ مَسْئُولًا
«Sesungguhnya pendengaran dan penglihatan dan hati, setiap itu – terhadapnya – akan disoal» [Al-Isra’: 36]

9- Maka apakah jawaban anda terhadap soalan itu nanti?

WaLlahu a`lam.

Ditulis oleh Mohd `Adlan Bin Mohd Shariffuddin
17/05/2011 23:30H ad-diyari.com/

Rangkai Facebook:

www.facebook.com/note....5571099709

Ada roh tersendiri dalam penulisan ni. Semoga Allah terus meletakkan ustaz dalam saf orang yang memperjuangkan agama Allah swt dengan istiqamah.

_________________
1hati atas ketaatan Agama. +
1maksud dalam mencari kebenaran. +
1tujuan untuk mencapai keredaan Allah.
= Selesai masalah umat.

Jom kita semua cuba 1h1m1t.
Back to top
View user's profile Visit poster's website
Eimihar_Al-Meruiy
Student L3



Joined: Dec 31, 2010
Posts: 629
Location: Under the same sun...

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Tue May 17, 2011 5:12 pm
Reply with quote

Adou_Fr wrote:
[ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik

Salam,

1- Anda menghabiskan masa yang banyak dengan mendengar lagu dan muzik, jadi bilakah anda mendengar Al-Qur’an?

2- Allah berkata dalam Al-Qur’an:
وَلَقَدْ ذَرَأْنَا لِجَهَنَّمَ كَثِيرًا مِنَ الْجِنِّ وَالْإِنْسِ لَهُمْ قُلُوبٌ لَا يَفْقَهُونَ بِهَا وَلَهُمْ أَعْيُنٌ لَا يُبْصِرُونَ بِهَا وَلَهُمْ آذَانٌ لَا يَسْمَعُونَ بِهَا أُولَئِكَ كَالْأَنْعَامِ بَلْ هُمْ أَضَلُّ أُولَئِكَ هُمُ الْغَافِلُونَ
«Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan untuk Jahannam itu banyak daripada jin dan manusia. Mereka mempunyaï hati-hati yang mereka tidak memahami dengannya, dan mereka mempunyaï mata-mata yang mereka tidak melihat dengannya, dan mereka mempunyaï telinga-telinga yang mereka tidak mendengar dengannya. Mereka itulah seperti binatang ternakan, bahkan mereka lebih sesat. Mereka itulah orang-orang yang lalai» [Al-A`raf: 179]

3- At-Tabariy menyebut ta’wil ayat ini sebagai:
وكذلك قوله:(ولهم آذان لا يسمعون بها)، آيات كتاب الله، فيعتبروها ويتفكروا فيها، ولكنهم يعرضون عنها
Dan demikian kata-Nya: «Dan mereka mempunyaï telinga-telinga yang mereka tidak mendengar dengannya» ayat-ayat Kitabu Llah, dan mengambil pengajarannya dan berfikir tentangnya, tetapi mereka menjauhi daripadanya.

4- Anda menghabiskan usia anda untuk menghafal dan berhibur dengan lagu dan muzik, tetapi tidakkah anda membaca ayat berikut?
الَّذِينَ آمَنُوا وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُمْ بِذِكْرِ اللَّهِ أَلَا بِذِكْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ
«Orang-orang yang beriman dan yang tenang hati-hati mereka dengan mengingati Allah. Ketahuïlah bahawa dengan mengingati Allah ia akan menenangkan hati-hati» [Ar-Ra`d: 28]

5- Anda berhujah bahawa ia dibenarkan selagi tidak melalaikan. Tetapi tidakkah anda terlalai daripada ayat Allah di bawah ini?
أُولَئِكَ الَّذِينَ لَعَنَهُمُ اللَّهُ فَأَصَمَّهُمْ وَأَعْمَى أَبْصَارَهُمْ * أَفَلَا يَتَدَبَّرُونَ الْقُرْآنَ أَمْ عَلَى قُلُوبٍ أَقْفَالُهَا
«Mereka itulah orang-orang yang Allah melaknat mereka, dan Dia memekakkan mereka dan membutakan penglihatan mereka. Tidakkah mereka meneliti Al-Qur’an? Atau terdapat di atas hati-hati mereka kunci-kuncinya?» [Muhammad: 23-24]

6- Tidakkah lagu dan muzik itu melalaikan anda daripada meneliti dan memahami Al-Qur’an? Sedangkan Allah menyuruh mengingati-Nya? Kata Allah:
وَاذْكُر رَّبَّكَ كَثِيرًا وَسَبِّحْ بِالْعَشِيِّ وَالإِبْكَارِ
«Dan ingatlah Tuan kamu banyak-banyak, dan bertasbihlah ketika petang dan pagi» [Ali `Imran: 41]

7- Jika anda hanya mendengar satu atau dua lagu sehari, yang mungkin memakan hanya lima hingga sepuluh minit, maka itu tidaklah menjadi suatu kesalahan.

8- Namun, jika earphone anda sentiasa di telinga, dengan iPod atau mp3 player anda sentiasa di sisi, tidakkah itu melalaikan anda daripada-Nya?

9- Kata Allah:
إِنَّ السَّمْعَ وَالْبَصَرَ وَالْفُؤَادَ كُلُّ أُولَئِكَ كَانَ عَنْهُ مَسْئُولًا
«Sesungguhnya pendengaran dan penglihatan dan hati, setiap itu – terhadapnya – akan disoal» [Al-Isra’: 36]

9- Maka apakah jawaban anda terhadap soalan itu nanti?

WaLlahu a`lam.

Ditulis oleh Mohd `Adlan Bin Mohd Shariffuddin
17/05/2011 23:30H ad-diyari.com/

Rangkai Facebook:

www.facebook.com/note....5571099709

Peringatan yang sgt baik sekali! Ini juga membuatkan saya terfikir. Seharian saya melayari internet, mendengar lagu, yakni berjam2, apakah ada seminit saya mengambil masa untuk membaca ayat-ayatNya...

semoga ustaz sentiasa dirahmati kerana peringatan ini!

_________________
hidup x selalunya indah
langit x selalu cerah...
Back to top
View user's profile Visit poster's website
abu_firdaus
Student L6



Joined: Aug 02, 2010
Posts: 1433
Location: Bdr Baru Bangi

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Tue May 17, 2011 11:39 pm
Reply with quote

peringatan yg bagus. cuma sy rasa sekarg org lebih byk menghabiskan masa main game dan tgk tv series yg lebih melalaikan mata & telinga sekaligus berbanding dgr lagu.
_________________

Buku-buku Islamik jualan Telaga Ilmu


Pusat Latihan Memandu Cemerlang, Bdr Baru Bangi
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
salmonella
Student L4



Joined: Oct 19, 2010
Posts: 711
Location: KL

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Tue May 17, 2011 11:53 pm
Reply with quote

Peringatan yang sangat berguna... mohon share kepada umum.
_________________
"dia pukul aku, dia yang menangis... dia maki aku, dia yang mengadu..."
Back to top
View user's profile
sil
Ahli Setia



Joined: Jun 07, 2010
Posts: 2933
Location: Ampang, Temerloh, Bahau

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Wed May 18, 2011 1:39 am
Reply with quote

huhu.. saya salu dgr muzik berjam2 dari mendengar alunan bacaan al Quran walaupun 4-5 minit..:(
_________________
"Ya Tuhan Kami, janganlah Engkau jadikan hati Kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada Kami, dan karuniakanlah kepada Kami rahmat dari sisi Engkau; karena Sesungguhnya Engkau-lah Maha pemberi (karunia)," (Ali-Imran: 8)

My Personal Online Bookmark
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
linos
Student L4



Joined: Aug 26, 2009
Posts: 735

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Wed May 18, 2011 2:08 am
Reply with quote

Assalamualaikum , alhamdulillah...satu tazkirah yang sangat bermanfaat.
_________________
Dan mereka yang berjihad untuk Kami, pasti Kami akan benar-benar tunjukkan jalan-jalan Kami...(Ayat terakhir Surah Al 'Ankabuut)

tintapendita.blogspot.com
Back to top
View user's profile
thtl
Founder



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 45516
Location: USJ

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Wed May 18, 2011 4:14 am
Reply with quote

muzik dan nyanyian adalah Halwa bagi telinga

pemandangan indah adalah halwa bagi mata

Bau-bauan yg harum adalah halwa bagi hidung


Halwa (manisan) maksudnya diambil secara dos yg kecil dan bukan berterusan...

Jika halwa itu dijadikan makanan ruji, diambil dalam dos yg banyak secara rutin, maka akan berlaku ketidakseimbangan dalam kehidupan manusia...

_________________
*thtl kini hanyalah seorang blogger*
ada sesuatu di bicarathtl.blogspot
Back to top
View user's profile
aleeya
Student L7



Joined: Mar 02, 2009
Posts: 1776

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Wed May 18, 2011 4:19 am
Reply with quote

saya bila dengar okestra secara live yg sgt2 indah susunan muziknya, saya akan teringat kebesaran Allah yg anugerahkan kebolehan dan bakat yg sgt2 mempesonakan.

bukan bermakna saya tak minat baca alQuran dan menghayati maknanya pula ye.
Back to top
View user's profile
kayrollz
Pro Sunnah



Joined: Aug 10, 2010
Posts: 7919

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Wed May 18, 2011 4:21 am
Reply with quote

aleeya wrote:
saya bila dengar okestra secara live yg sgt2 indah susunan muziknya, saya akan teringat kebesaran Allah yg anugerahkan kebolehan dan bakat yg sgt2 mempesonakan.

bukan bermakna saya tak minat baca alQuran dan menghayati maknanya pula ye.

statement yg lebih kurang sama maksud pernah di ucapkan oleh penyanyi & ratu cantik...


saya x kata anda yer aleeya...

_________________


AFN PAINTBALLZ

Be prepare for the next WAR~ (February)
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
aleeya
Student L7



Joined: Mar 02, 2009
Posts: 1776

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Wed May 18, 2011 4:25 am
Reply with quote

saya faham apa yg mereka kata.

But I really appreciate beautiful music. Nak samakan dgn aurat? Terpulang lah, cara pemikiran manusia memang berbeza.
Back to top
View user's profile
kawakib_duriyah
Panel Hadith



Joined: Dec 07, 2008
Posts: 4689

PostPost subject: Re: [ULASAN] Renungan Untuk Pendengar Lagu dan Muzik
Posted: Wed May 18, 2011 4:57 am
Reply with quote

Bagaimana pula sikap yang suka mendengar kuliah-kuliah ilmiah hanya semata-mata untuk mengatakan "Pendapat ini salah, pendapat ini betul." Mereka tidak dengar lagu pun. hehehe
_________________
Kembara Makna

kembaramakna.blogspot.com/
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page    Forum Index Isu semasa
Page 1 of 5
All times are GMT + 8 Hours
Go to page 1, 2, 3, 4, 5  Next



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Akan menjalar kepada kamu penyakit umat-umat yang terdahulu; hasad dan benci membenci. Itu sebenarnya pencukur. Aku tidak menyatakan pencukur rambut, tetapi ia mencukur agama”

-- HR. Al-Bazzar dan Tirmizi

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 89
Bots: 0
Total: 89
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster