AFN V2

Welcome, Guest
Username Password: Remember me

Mat Kilau
(1 viewing) (1) Guest
  • Page:
  • 1

TOPIC: Mat Kilau

Mat Kilau 28 Aug 2013 07:33 #1

1-2 minggu ini saya lihat telah diulang-ulang dengan agak kerap di dalam tv petikan2 dari sebuah rancangan mengenai kemunculan seorang tua yang mengakui dirinya adalah mat kilau pahlawan terbilang pahang pada tahun 1969.

persoalan saya:-

apa yang hebat dan terbilangnya mat kilau dan yang seangkatan dengannya ini jika sebahagian besar hidupnya dihabiskan dengan lari dan menyembunyikan diri dikala gembar-gembur yang mengatakan kononya beliau ini kebal dan mahir dengan ilmu2 peperangan?
"It's not where you start in life, it's where you end up"

"The tragedy of life is not death, it is what we allow to die inside us whilst we live"

“I don't know whether war is an interlude during peace, or peace is an interlude during war”

Re: Mat Kilau 28 Aug 2013 09:39 #2

  • stuka
  • OFFLINE
  • Gold Boarder
  • Posts: 269
itulah namanya pahlawan guerilla kot - serang & cabut

atau dia memang seorang yg berani, tp dipuja berlebihan till jadi mitos

btw, sy tak ikuti tv...pakcik tu tak dikenakan psychological test? brp umur & kg mana?
The following user(s) said Thank You: Jamaludin

Re: Mat Kilau 29 Aug 2013 01:00 #3

  • Sir
  • OFFLINE
  • Panel Auto
  • Posts: 1673
Dia ada masalah dgn golongan Feudal di Pahang. Saya sarankan, pergi arkib cari bahan. Kalau baca buku sejarah biasa - it's too shallow.
LAAILAAHAILLALLAAAH
"Masa Depan Setiap Manusia Adalah Kematian!!"
The following user(s) said Thank You: Jamaludin

Re: Mat Kilau 29 Aug 2013 01:30 #4

cerita2 dan gambar2 yg berkaitan dengan mat kilau?

www.google.com/search?q=kemunculan+mat+kilau&rls=com.microsoft:en-my:IE-SearchBox&ie=UTF-8&oe=UTF-8&sourceid=ie7&rlz=1I7ADRA_enMY418

cerita yang menarik perhatian saya - punca pemberontakan dato bahaman yang seterusnya disertai oleh tok gajah (bapak mat kilau) adalah kerana diberikan elaun yang kurang dan tidak dibenarkan mengutip cukai oleh pihak inggeris.

bukan perang sebab nak halau penjajah sangat pun.
"It's not where you start in life, it's where you end up"

"The tragedy of life is not death, it is what we allow to die inside us whilst we live"

“I don't know whether war is an interlude during peace, or peace is an interlude during war”
Last Edit: 29 Aug 2013 01:35 by Jamaludin.

Re: Mat Kilau 29 Aug 2013 04:39 #5

  • Sir
  • OFFLINE
  • Panel Auto
  • Posts: 1673
Jamaludin wrote:

cerita yang menarik perhatian saya - punca pemberontakan dato bahaman yang seterusnya disertai oleh tok gajah (bapak mat kilau) adalah kerana diberikan elaun yang kurang dan tidak dibenarkan mengutip cukai oleh pihak inggeris.

Seingat saya, perkara ini telah ada prof sejarah yg buat kajian dan kesimpulan mereka - ianya tidak benar! Seingat saya, ianya bukan cukai tetapi merupakan zakat-zakat tertentu yg dikutip bagi pihak pemerintah pada masa itu. Inggeris mengantikannya dgn sistem cukai yg baharu, dan Inggeris juga memberi elaun khas kpd Sultan apabila sistem dahulu dihapuskan. Kalau cerita banyak takot juga....
LAAILAAHAILLALLAAAH
"Masa Depan Setiap Manusia Adalah Kematian!!"
The following user(s) said Thank You: Jamaludin

Re: Mat Kilau 29 Aug 2013 12:04 #6

  • Nadim
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 1712
Saya rasa banyak manuskrip tentang negara kita tersimpan atau tersorok kat library british...maknanya orang kita kena kajiselidik kat sana, balik buat updating sejarah kita...saya ingat masih banyak yang kena jelaskan ceritakan berkenaan fakta sebelah pihak kita...

Re: Mat Kilau 03 Sep 2013 02:29 #7

semalam tgk M3 kat TV3 kisah mat kilau ni. menarik juga.
ikut cerita, ada org mengaku mat kilau muncul balik ketika berumur 100+ di kampungnya pd tahun 1969. kerajaan declare dia genuine mat kilau. ada juga pakar sejarah yg tak mengakui (sebab tak cukup evidence). british kata mat kilau terbunuh di thailand masa muda dulu (189X ?). tapi ada seorang yg bekerja di radio BBC bgtau, british inteligence kata mat kilau masih hidup (masa itu somewhere in 1962).

Re: Mat Kilau 03 Sep 2013 03:25 #8

  • Sir
  • OFFLINE
  • Panel Auto
  • Posts: 1673
abu_firdaus wrote:
semalam tgk M3 kat TV3 kisah mat kilau ni. menarik juga.
ikut cerita, ada org mengaku mat kilau muncul balik ketika berumur 100+ di kampungnya pd tahun 1969. kerajaan declare dia genuine mat kilau. ada juga pakar sejarah yg tak mengakui (sebab tak cukup evidence). british kata mat kilau terbunuh di thailand masa muda dulu (189X ?). tapi ada seorang yg bekerja di radio BBC bgtau, british inteligence kata mat kilau masih hidup (masa itu somewhere in 1962).

Kisah Mat Kilau ni mmg sedeh juga kalau nk ceritakan. Dia senasib la dgn Tok Janggut cuma tak mati je. Menurut kisahnya (yg diceritakan dari mulut ke mulut) dia dihalau dan disebut sebagai "penderhaka" olh Sultan Pahang. Malah sewaktu "kemunculan"nya semula, Sultan Pahang enggan mengiktiraf dan mengakui dia Mat Kilau! Kalau didedahkan banyak2, nanti keluar lah segala kebejatan - drp penderhakaan, pembelotan, pengkhianatan dan sebagainya...

Kita serahkan kpd Allah sahaja. WA.
LAAILAAHAILLALLAAAH
"Masa Depan Setiap Manusia Adalah Kematian!!"
The following user(s) said Thank You: Jamaludin
  • Page:
  • 1
Time to create page: 0.45 seconds
You are here: