AFN V2

Welcome, Guest
Username Password: Remember me

WWII - The Untold Story
(1 viewing) (1) Guest
  • Page:
  • 1

TOPIC: WWII - The Untold Story

WWII - The Untold Story 28 Nov 2013 06:47 #1

  • Sir
  • OFFLINE
  • Panel Auto
  • Posts: 1673
Kita sering dibayangi atau ditempelkan dengan sejarah Perang Dunia Ke 2 (WWII) berdasarkan pandangan mereka yang menang, mahupun lebih malang berdasarkan pembacaan buku-buku teks sekolah. Saya ingin mengajak pembaca menelusuri pandangan daripada perspektif lain samada cerita daripada mereka yang menang malah mereka yang kalah sekalipun. Saya akan bentangkan secara kronologi. Selamat membaca dan berkritik.

Rentetan daripada Perang Dunia 1 (WWI), Negara Jerman telah ditindas dgn teruk sekali. Perjanjian Treaty of Versailles sangat berat sebelah. Ketidakseimbangan ekonomi sangat ketara di mana monopoli ekonomi didominasi oleh yahudi dgn cara penindasan dan manipulasi. Kekayaan hanya dinikmati oleh sekelompok yang menyokong pemimpin sahaja. Orang2 miskin bangsa Jerman mengemis di jalanan manakala politik yang hampir dikuasai yahudi komunis Russia (Bolshevik). Kita sering dimomokkan bahawa WWII adalah disebabkan ketamakkan Hitler dengan menakluk Poland. Apa yang kita tidak tahu adalah bahawa penduduk etnik Jerman telah dibunuh secara beramai-ramai oleh pihak berkuasa Poland yg dikuasai yahudi komunis. Apabila menguasai Jerman melalui parti buruh (Nazi), beliau melakukan pembaharuan dan meningkatkan taraf hidup rakyat Jerman. Pembangunan infrastruktur dilakukan dengan rancak sekali, malah hingga sekarang masih boleh dilihat - contohnya Autobahn. Adolf Hitler menjadikan Negara Jerman yg musnah selepas WWI kepada Negara Jerman yang baharu dan sangat maju dikenali sebagai “The Third Reich”.
LAAILAAHAILLALLAAAH
"Masa Depan Setiap Manusia Adalah Kematian!!"
Last Edit: 28 Nov 2013 06:56 by Sir.
The following user(s) said Thank You: naz, al-anwar, abuadam, ibnu_daud, najib76

Re: WWII - The Untold Story 28 Nov 2013 07:46 #2

atas maklumat ini
When cognition is not enough

Re: WWII - The Untold Story 28 Nov 2013 08:01 #3

  • Sir
  • OFFLINE
  • Panel Auto
  • Posts: 1673
Selepas menandatangani Molotov–Ribbentrop Pact, Jerman menakluki Poland pada 1 September 1939. Ahli sejarah percaya target utama Hitler bukanlah Poland tetapi Russia itu sendiri. Manakala Russia pula pada 17 September 1939. Dalam perjanjian di Versailles, British dn Perancis berjanji memberikan perlindungan kpd Poland, namun ianya tidak berlaku ketika Poland dicerobohi oleh Jerman dn Russia. Tentera Poland yg bertahan di sebelah Barat tidak mampu menyaingi tentera Jerman yang serba maju. Luftwaffe yang menyerang dari udara dgn teknik "dive bomber" yang tepat serta kereta kebal . Manakala, disebelah timur pula, tentera Russia berjumlah 800,000 sememangnya tidak mampu disaingi oleh Poland. Poland barat ditewaskan Jerman dalam masa seminggu manakala di sebelah timur dlm masa kurang daripada sehari! Rentetan daripada itu, British dan Perancis mengistiharkan perang ke atas Jerman pad 3 September 1939. Apa yang menghairankan, kenapa kedua-dua negara ini tidak mengistiharkan perang ke atas Russia, yang juga mencerobohi Poland? Menurut ahli-ahli sejarah berhaluan kiri, di sinilah peranan pelobi yahudi dalam kerajaan British dan Perancis kerana mereka tahu dan bersekongkol dengan yahudi Bolshevik!
LAAILAAHAILLALLAAAH
"Masa Depan Setiap Manusia Adalah Kematian!!"
Last Edit: 28 Nov 2013 08:06 by Sir.
The following user(s) said Thank You: naz, najib76

Re: WWII - The Untold Story 28 Nov 2013 08:24 #4

  • najib76
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 1050
kat mana nak dapatkan maklumat ini

Re: WWII - The Untold Story 29 Nov 2013 01:36 #5

  • Sir
  • OFFLINE
  • Panel Auto
  • Posts: 1673
najib76 wrote:
kat mana nak dapatkan maklumat ini

.. Ini bukanlah pembentangan ilmiah. Ini adalah cuma "pencetus" minda supaya mengkaji.

Bertold Brecht once wrote, "Those who don't know the truth are dummies, but those who know the truth and call it a lie are criminals.

Saya akan bentangkan satu per satu nanti, buatlah kajian dan kritiklah

TBC ...
LAAILAAHAILLALLAAAH
"Masa Depan Setiap Manusia Adalah Kematian!!"
The following user(s) said Thank You: naz, abuadam

Re: WWII - The Untold Story 29 Nov 2013 04:08 #6

  • Sir
  • OFFLINE
  • Panel Auto
  • Posts: 1673
Setelah pengistiharan perang oleh Britain dn Perancis, sesuatu yang tidak diketahui ramai berlaku...

When I entered the next room Hitler was sitting at his desk and Ribbentrop stood by the window. Both looked up expectantly as I came in. I stopped at some distance from Hitler's desk, and then slowly translated the British Government's ultimatum. When I finished, there was complete silence.

Hitler sat immobile, gazing before him. He was not at a loss, as was afterwards stated, nor did he rage as others allege. He sat completely silent and unmoving.

After an interval which seemed an age, he turned to Ribbentrop, who had remained standing by the window. 'What now?' asked Hitler with a savage look, as though implying that his Foreign Minister had misled him about England's probable reaction. Ribbentrop answered quietly: 'I assume that the French will hand in a similar ultimatum within the hour.'

As my duty was now performed, I withdrew. To those in the anteroom pressing round me I said: 'The English have just handed us an ultimatum. In two hours a state of war will exist between England and Germany.' In the anteroom, too, this news was followed by complete silence - Schmidt, Paul, Hitler's Interpreter

Beberapa pandangan berkenaan ini:-

1) Hitler tidak menyangka Britain dn Perancis akan istihar perang
2) Hitler terpaksa membuat rancangan baharu kerana perkara yang terjadi di luar perancangannya
3) Hitler menyangka bahawa kedua negara itu akan istihar perang ke atas Russia juga, sebaliknya tidak
4) Hitler tidak menganggap kedua negara tersebut sebagai mush malah tidak berhajat utk berperang dgn mereka, terutamanya Btitain..

TBC...
LAAILAAHAILLALLAAAH
"Masa Depan Setiap Manusia Adalah Kematian!!"
Last Edit: 29 Nov 2013 04:18 by Sir.
The following user(s) said Thank You: naz, abuadam

Re: WWII - The Untold Story 29 Nov 2013 14:50 #7

saya pernah tengok cite dokumentari tentang bagaimana jepun menakluki pulau pinang. Ketika itu, satu rakyat pun tak tahu bahawa british lari dari tanah melayu. Sebaliknya org malaya dimomok dgn media kononnya pihak british bertungkus lumus menyerang jepun dari kesan serangan jepun ke atas malaya. Tp org malaya tidak tahu, mereka telah ditipu dgn media, sebaliknya tentera british sudah pun melarikan diri senyap2 sebelum ketibaan jepun

kalaulah org malaya pun boleh ditipu dgn mudah oleh media apatah lagi negara seperti german.
The following user(s) said Thank You: Sir

Re: WWII - The Untold Story 05 Dec 2013 02:23 #8

  • Sir
  • OFFLINE
  • Panel Auto
  • Posts: 1673
hajiustaz_drseiji wrote:
saya pernah tengok cite dokumentari tentang bagaimana jepun menakluki pulau pinang. Ketika itu, satu rakyat pun tak tahu bahawa british lari dari tanah melayu. Sebaliknya org malaya dimomok dgn media kononnya pihak british bertungkus lumus menyerang jepun dari kesan serangan jepun ke atas malaya. Tp org malaya tidak tahu, mereka telah ditipu dgn media, sebaliknya tentera british sudah pun melarikan diri senyap2 sebelum ketibaan jepun

kalaulah org malaya pun boleh ditipu dgn mudah oleh media apatah lagi negara seperti german.

Saya tidak berhajat untuk mengupas pasal "penjajahan" Jepun di Tanah Melayu. Sebabnya, ianya pasti akan menguris ramai askar-askar kita yang "berjuang" di pihak Allied/Berikat/Bersekutu, yang pada waktu itu adalah pihak British. Waktu itu, askar-askar kita "berjuang" untuk British, yang juga sedang menjajh Tanah Melayu. Saya tak mo ulas ...
LAAILAAHAILLALLAAAH
"Masa Depan Setiap Manusia Adalah Kematian!!"

Re: WWII - The Untold Story 05 Dec 2013 10:45 #9

  • shim
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 505
ada TERBACA dalam FB ;

FAKTA YANG DI HILANGKAN DALAM SEJARAH DUNIA OLEH PARA SEJARAWAN
Penghormatanku kepada Adolf Hitler, semoga ada sepertinya di zaman ini...
aku berbual dengan seorang ahli keluarga yang sedang menamatkan tesis PhD beliau dan aku amat terperanjat apabila beliau nyatakan tesis beliau berkaitan Adolf Hitler, pemimpin Nazi. maka aku katakan "takkan dah habis semua tokoh islam di dunia ini sampai kamu memilih si bodoh ini dijadikan tajuk?"

beliau ketawa lalu bertanya apa yang aku ketahui tentang Hitler. aku menjawab bahawa Hitler seorang pembunuh yang membunuh secara berleluasa dan meletakkan german mengatasi segala-galanya...lalu dia bertanya dari mana sumber aku. aku menjawab sumberku dari TV pastinya. lalu dia berkata : " baiklah, pihak British telah melakukan lebih dahsyat dari itu...pihak jepun semasa zaman Emperor mereka juga sama........tapi kenapa dunia hanya menghukum Hitler dan meletakkan kesalahan malahan memburukkan nama Nazi seolah-olah Nazi masih wujud hari ini sedangkan mereka melupakan kesalahan pihak british kepada scotland, pihak Jepun kepada dunia dan pihak afrika selatan kepada kaum kulit hitam mereka?"

aku meminta jawapan dari beliau. beliau menyambung : "ada dua sebab -
1. prinsip Hitler berkaitan Yahudi, Zionisme dan penubuhan negara Israel. Hitler telah melancarkan Holocaust untuk menghapuskan Yahudi kerana beranggapan Yahudi akan menjahanamkan dunia pada suatu hari nanti. (sekarang telah berlaku....)
2. Prinsip Hitler berkaitan Islam. Hitler telah belajar sejarah kerajaan terdahulu dan umat yang lampau, dan beliau telah menyatakan bahawa ada tiga tamadun yang terkuat, iaitu Parsi, Rome dan Arab. Ketiga-tiga tamadun ini telah menguasai dunia satu ketika dulu dan Parsi serta Rome telah mengembangkan tamadun mereka hingga hari ini, manakala Arab pula lebih kepada persengketaan sesama mereka sahaja. Beliau melihat ini sebagai satu masalah kerana Arab akan merosakkan Tamadun Islam yang beliau telah lihat begitu hebat satu ketika dulu. Atas rasa kagum beliau pada Tamadun Islam, beliau telah mencetak risalah berkaitan Islam dan diedarkan kepada tentera Nazi semasa perang, walaupun kepada tentera yang bukan Islam. Beliau juga telah meberi peluang kepada tentera German yang beragama Islam untuk menunaikan solat ketika masuk waktu di mana jua...bahkan tentera German pernah bersolat di dataran Berlin dan Hitler ketika itu mennggu sehingga mereka tamat solat jemaah untuk menyampaikan ucapan beliau... Hitler juga sering bertemu dengan para Ulamak dan meminta pendapat mereka serta belajar dari mereka tentang agama dan kisah para sahabat dalam mentadbir khasnya Syeikh Amin Al-Husainiy Beliau juga meminta para Sheikh untuk mendampingi tentera beliau bagi mendoakan mereka yang bukan Islam dan memberi semangat kepada yang beragama Islam untuk membunuh Yahudi...

Semua maklumat ini ialah hasil kajian sejarah yang dilakukan oleh saudara aku untuk tesis PhD beliau dan beliau meminta aku tidak menokok tambah apa-apa supaya tidak menyusahkan beliau untuk membentangkannya nanti. Beliau tidak mahu aku campurkan bahan dari internet kerana aku bukan pakar bidang sejarah. Tetapi gambar-gambar yang ada di sini sudah lama tersebar dan semua orang boleh melihatnya di internet. Aku juga sedaya upaya mencari maklumat tambahan di internet dan berjumpa beberapa perkara :
1: Pengaruh Al-Quran di dalam ucapan Hitler. Ketika tentera Nazi tiba di Moscow, Hitler berhajat menyampaikan ucapan. Dia memerintahkan penasihat-penasihatnya untuk mencari kata-kata pembukaan yang hebat tak kira dari kitab agama, kata-kata ahli falsafah ataupun dari bait syair. Seorang sasterawan Iraq yang bermastautin di German mencadangkan ayat Al-Quran bermaksud : Telah hampir Hari Kiamat dan bulan akan terbelah... Hitler berasa kagum dengan ayat ini dan menggunakannya sebagai kalam pembukaan dan isi kandungan ucapan beliau. Memang para ahli tafsir menghuraikan bahawa ayat tersebut bermaksud kehebatan, kekuatan dan memberi maksud yang mendalam. Perkara ini dinyatakan oleh Hitler di dalam buku beliau Mein Kampf yang ditulis di dalam penjara bahawa banyak aspek tindakan beliau berdasarkan ayat Al-Quran, khususnya yang berkaitan tindakan beliau ke atas Yahudi...
2. Hitler bersumpah dengan nama Allah yang Maha Besar Hitler telah memasukkan sumpah dengan nama Allah yang Maha Besar di dalam ikrar ketua tenteranya yang akan tamat belajar di akademi tentera German. " Aku bersumpah dengan nama Allah (Tuhan) yang Maha Besar dan ini ialah sumpah suci ku,bahawa aku akan mentaati semua perintah ketua tentera German dan pemimpinnya Adolf Hitler, pemimpin bersenjata tertinggi, bahawa aku akan sentiasa bersedia untuk berkorban dengan nyawaku pada bila-bila waktu demi pemimpin ku"
3. Hitler telah enggan meminum beer (arak) pada ketika beliau gementar semasa keadaan German yang agak goyah dan bermasalah. Ketika itu para doktor mencadangkan beliau minum beer sebagai ubat dan beliau enggan, sambil mangatakan " Bagaimana anda ingin suruh seseorang itu minum arak untuk tujuan perubatan sedangkan beliau tidak pernah seumur hidupnya menyentuh arak?" Ya, Hitler tidak pernah menjamah arak sepanjang hayat beliau...minuman kebiasaan beliau ialah teh menggunakan uncang khas...

Bukanlah tujuan penulisan ini untuk membela apa yang dilakukan oleh Hitler, tetapi ianya bertujuan untuk menyingkap apa yang disembunyikan oleh pihak Barat. Semoga kita semua beroleh manfaat.
apa yang berlaku adalah takdir
bagaimana menghadapi takdir, itu adalah ujian

Re: WWII - The Untold Story 05 Dec 2013 10:50 #10

  • shim
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 505
aku TERBACA 1Blog ;

sejarahnagarakedah.blogspot.com/
apa yang berlaku adalah takdir
bagaimana menghadapi takdir, itu adalah ujian

Re: WWII - The Untold Story 16 Dec 2013 08:56 #11

  • Sir
  • OFFLINE
  • Panel Auto
  • Posts: 1673
Peperangan ke atas Poland bukanlah sesuatu yang mudah bagi Nazi Jerman...

According to the German, the Polish campaign cost them 8,082 men killed, 27,279 wounded and 5,029 missing in action. German tank losses included 217 destroyed and the Luftwaffe lost 285 planes destroyed and 279 damaged beyond repair - about 25% of all German planes in September 1939. These figures do show that the victory was not as easy as the very short time span and simple statistics might indicate.

In total, 90,000 Polish military personnel escaped to either Hungary or Rumania and a number of Polish airman fought with distinction in the Battle of Britain.

Semasa peperangan ini, sikap bacul pemimpin atasan Poland telah terdedah. Mereka melarikan diri dan meninggalkan rakyat mempertahankan Poland sendirian. Apa yang menarik, juruterbang Poland yang terkenal akan kecekapan mereka itu lah akhirnya yang menyelamatkan Britain dlm The Battle of Britain. Saya akan kupas di bahagian akhir nanti, InsyaAllah...
LAAILAAHAILLALLAAAH
"Masa Depan Setiap Manusia Adalah Kematian!!"
The following user(s) said Thank You: abuadam

Re: WWII - The Untold Story 17 Dec 2013 05:21 #12

  • Sir
  • OFFLINE
  • Panel Auto
  • Posts: 1673
Dalam masa yang sama, Rusia juga telah menakluk sebahagian daripada Poland Timur. Manakala bagi Joseph Stalin, sekadar Poland Timur itu tidaklah mencukupi. Beliau mempunyai cita-cita yang sangat besar ... iaitu melalui Finland. Findland berada di bawah naungan Nazi Jerman semasa Rusia melancarkan perang ke atasnya. Peperangan hebat yang dikenali sebagai "The Winter War". Sebuah peperangan yang hampir dilupakan sejarah, namun mempunyai pengajaran yang amat tinggi untuk kita renungi.

This is the historical epic life and death struggle of a tiny country and only a small Finnish Army against the powerful "Evil Empire." It is the story of the stubborn will to remain free, enlisting the help of the Almighty in the superhuman task...

The writer asks: if it is wrong for Hitler and Stalin to carve up Europe, why was it OK for Stalin, Churchill and Roosevelt? These deals never should have been made since all were signatories to Atlantic Charter which forbade territorial alterations

In the end Stalin got most of the countries he had planned to get with Hitler. Britain and United States had made an ally out of the USSR and reversed their position on Finland. Now Stalin was carving up Europe with his new allies instead of Hitler. This was a betrayal to all nations that Stalin wanted to occupy including Poland, the country Britain promised to help, costing 6 million lives.

The Winter War proved a costly victory for the Soviets. In the fighting, they lost approximately 126,875 dead or missing, 264,908 wounded, and 5,600 captured. In addition, they lost around 2,268 tanks and armored cars. Casualties for the Finns numbered around 26,662 dead and 39,886 wounded.

The Finns renewed their conflict with the Soviets in June 1941, with their forces operating in conjunction with, but not allied to, the Germans.

Saya mohon tuan tuan yang membaca ini, goggle lah, bacalah artikel, bacalah di perpustakaan berkenaan kisah ini. Kisah peperangan yang penuh pengajaran...

TBC...

WinterWar.jpg
LAAILAAHAILLALLAAAH
"Masa Depan Setiap Manusia Adalah Kematian!!"
Last Edit: 17 Dec 2013 05:27 by Sir.

Re: WWII - The Untold Story 31 Dec 2013 09:18 #13

  • Sir
  • OFFLINE
  • Panel Auto
  • Posts: 1673
Setelah gagal sepenuhnya menakluki Findland, Russia dn Findland bersetuju menandatangani Perjanjian Damai Moscow (Moscow_Peace_Treaty). Findland sebenarnya secara terpaksa menandatangani perjanjian ini. Sebelumnya, Findland "dijanjikan" pertolongan oleh Britain, Perancis, Sweden dn beberapa anggota dlm League of Nations. Britain dn Perancins di antaranya, adalah yang paling lantang kononnya akan membantu tetapi sebenarnya bacul. Akhirnya, Findland terpaksa menerima bantuan (secara tidak langsung) drp Nazi German, satu-satunya negara yang sanggup membantunya walaupun dengan hati yang berat, kerana Findland sebenarya tidak berhajat memihak kpd mana mana pun. Malah hingga sekarang, Findland masih "disisihkan" samada pihak Barat mahupun Timur.

Bermula daripada detik inilah sebenarnya peperangan yang amat dahsyat dalam sejarah dunia bermula. Kemungkinan Hitler menyangka inilah masanya yang tepat untuk mencapai cita-citanya iaitu meluaskan wilayah takluk untuk bangsa Aryan (Jerman) - iaitu ke timur. Tewasnya Tentera Merah Rusia dlm peperangan Winter memberi keyakinan kpd Hitler bahawa Rusia tidaklah sekuat mana. Nazi German melancarkan peperangan ke atas Rusia yang dinamakan sebagai ---> Operation Barbarossa

22 June - On this day in 1941, over 4 million Axis troops invade Russia in three parallel offensives, in what is the most powerful invasion force in history. Nineteen panzer divisions, 3,000 tanks, 2,500 aircraft, and 7,000 artillery pieces pour across a thousand-mile front, the largest invasion in the history of warfare. In addition to troops, Barbarossa used 600,000 motor vehicles and 750,000 horses

Maka bermula lah peperangan yang amat hebat dan brutal dalam sejarah di antara kuasa Barat dan kuasa Timur. Kita akan mengikuti peperangan demi peperangan di Timur (Rusia) dalam usaha Nazi Germany untuk menaklukinya serta menghapuskan fahaman komunis yg didalangi oleh yahudi.

TBC...
LAAILAAHAILLALLAAAH
"Masa Depan Setiap Manusia Adalah Kematian!!"

Re: WWII - The Untold Story 13 Jan 2014 05:29 #14

  • Sir
  • OFFLINE
  • Panel Auto
  • Posts: 1673
Dalam Operation Barbarossa, saya akan cuba membawa tiga peperangan utama. Iaitu peperangan tentera Nazi German untuk menawan Moscow, Kursk dan Leningrad.

The Battle of Moscow (Operation Typhoon)

Pihak Nazi German menganggarkan Rusia akan tewas dalam jangka masa yang sekejap sahaja, dalam masa beberapa minggu. Serangan bermula pada 02 Oct. 1941. Pada permulaan serangan, pihak Nazi German berjaya mara hinggalah menghampiri 15 batu sahaja daripada bandaraya Moscow. 28 division tentera Rusia berjaya ditewaskan sementara 70 division lagi mengalami kekurangan hampir 50% drp kelengkapan dan tentera. Pantasnya kemaraan tentera Nazi German menyebabkan panik kepada penduduk serta Tentera Merah. Malah Stalin secara tergesa mengarahkan pengosongan bandar Moscow malah dia mengarahkan pemusnahan semua resources sekiranya Tentera Merah terpaksa berundur daripada kedudukan mereka. Arahan ini menyebabkan kepanikan melampau. Akhirnya Stalin terpaksa menarik balik arahan dan memutuskan untuk tinggal di Moscow dalam kubu bawah tanah. Ketika ini, artileri German boleh didengari oleh Stalin menghentam kubunya! Ironinya, tindakan Stalin untuk "bersama-sama rakyat" meningkatkan moral rakyat Rusia. Semua lapisan rakyat bersatu mengangkat senjata menentang tentera German. Daripada petani, peladang, pekerja kilang dan pegawai pejabat semuanya mengangkat senjata. Ada yang menjadi sniper (kisah ini sangat terkenal dalam sejarah malah ada filem mengenainya - Enemy at The Gates.

800px-Battle_of_Moscow.jpg

Dig.jpg


Sniper Rusia
Sniper.jpg

Keadaan ini sangat berbeza ketika Nazi German menyerang Poland. Seperti mana saya pernah poskan terdahulu, sewaktu Poland diserang, sikap bacul sangat ketara kepada pemimpin serta pegawai atasan mereka. Sebahagian besar daripadanya melarikan diri ke Britain dan meninggalkan rakyat serta tentera yg lemah menentang tentera German. Kemaraan tentera German ke Moscow ini menyebabkan tentera Rusia berpecah seolah-olah memberikan jalan lurus kpd tentera German ke Moscow. 9 ketumbukan tentera Rusia ditinggalkan ke belakang seolah-olah mengepung tentera German yg maju ke Moscow. Perpecahan secara tidak sengaja ini menyebabkan kelewatan tentera German untuk mara. Mereka terpaksa manghapuskan Tentera Merah yang tertinggal ini. Pertempuran untuk menghapuskan mereka berlarutan hingga bulan Disember. Dalam tempoh itu, Rusia telah menyediakan sistem pertahanan yang sangat ampuh untuk menghalang kemaraan Nazi German. Setiap penduduk dan tentera menggali parit, membina kubu-kubu malah Stalin sempat pula menyediakan askar simpanan yg "fresh" di barisan belakang.
LAAILAAHAILLALLAAAH
"Masa Depan Setiap Manusia Adalah Kematian!!"
Last Edit: 13 Jan 2014 05:32 by Sir.

Re: WWII - The Untold Story 03 Feb 2014 08:59 #15

  • Sir
  • OFFLINE
  • Panel Auto
  • Posts: 1673
Ya! Begitulah cerita yang dituliskan dalam sejarah. Bukan saja sejarah, malah filem-filem samada Hollywood, Bollywood dn Hong Kong semuanya memaparkan begitu.

Namun sejarah yang sebenarnya tidaklah enak sedemikian bagi rakyat Rusia. Semasa pemerintahan Lenin dn diikuti oleh Stalin, rakyat Rusia dipaksa berkerja keras untuk mencapai impian diktator-diktator ini (mulai sekarang saya akan menggelarkan Stalin sbg Diktator - reasonnya saya akan berikan dlm ulasan di akhir siri ini). Stalin sebenarnya telah menyediakan kelengkapan peperangan yang amat besar sebelum pihak Nazi Jerman menyerang mereka lagi.

"Already in 1940 it became increasingly clear from month to month that the plans of the men in the Kremlin were aimed at the domination, and thus the destruction, of all of Europe. I have already told the nation of the build-up of Soviet Russian military power in the East during a period when Germany had only a few divisions in the provinces bordering Soviet Russia. Only a blind person could fail to see that a military build-up of unique world-historical dimensions was being carried out. And this was not in order to protect something that was being threatened, but rather only to attack that which seemed incapable of defense ... I may say this today: If the wave of more than 20,000 tanks, hundreds of divisions, tens of thousands of artillery pieces, along with more than 10,000 airplanes, had not been kept from being set into motion against the Reich, Europe would have been lost,"

Stalin memaksa rakyatnya sendiri sebagai buruh paksaan. Mana-mana rakyat yang membantah akan disumbatkan ke kem tahanan buruh paksa di Gulag. Semasa tentera Nazi menyerang Moscow, Stalin telah menyediakan barisan pertahanan yang terdiri daripada beberapa barisan. Bariran hadapan akan diberikan senjata yg hanya cukup cukup sahaja utk berperang malah ada yang hanya diberikan pedang sahaja. Sebarang usaha mereka untuk berundur akan ditembak oleh barisan ke dua yang menunggu di belakang! Askar-askar Rusia berjuang semata-mata untuk hidup!

Behind.jpg
LAAILAAHAILLALLAAAH
"Masa Depan Setiap Manusia Adalah Kematian!!"

Re: WWII - The Untold Story 31 Mar 2014 04:06 #16

  • Sir
  • OFFLINE
  • Panel Auto
  • Posts: 1673
Setelah mengalami kesukaran untuk menawan Moscow, tentera Nazi Jerman diarahkan pula untuk tumpuan ke Selatan. Kotanya ialah Kiev di wilayah Ukraine, dan seterusnya mara ke Stalingrad. Ahli-ahli sejarah mengatakan bahawa Hitler beralih ke Stalingrad kerana bandar itu dinamakan sempena nama Joseph Stalin - seteru utamanya ketika itu dan hingga ke akhir, sedangkan sekiranya Hitler meneruskan usaha untuk menawan Moscow, bandar itu sebenarnya tidak ada pertahanan yang kuat lagi. Askar-askar bantuan masih jauh di timur dan mengambil masa yang lama untuk sampai ke Moscow. Malah satu pasukan "Panzer" yg dipimpin oleh Field Marshal Fedor von Bock's Army Group Center sudah bersiap-sedia dan Reconnaissance-Battalion hanya berada 5 batu sahaja untuk meranapkan kota itu!

Kemasukan tentera Nazi Jerman ke Ukraine kebanyakkannya dialu-alukan oleh penduduknya. Mereka menyangka bahawa tentera Hitler ini adalah penyelamat yang mereka tunggu-tunggu. Selama ini, penduduk yang beragama Katholik disekat dan dinafikan hak beragama. Mereka hanya mengadakan upacara Katholik secara sembunyi-sembunyi. Pada 26 September, Kiev berjaya "dibebas"kan. Sebanyak 665,000 tentera, 3,000 artillery dan hampir 900 tanks berjaya ditawan. Kebanyakan sejarawan berkata, sekiranya Hitler meneruskan operasinya ke Moscow, kemungkinan besar Rusia akan tumbang!

HitlerinUkraine.png

UkrainePeople.jpg
LAAILAAHAILLALLAAAH
"Masa Depan Setiap Manusia Adalah Kematian!!"

Re: WWII - The Untold Story 31 Mar 2014 04:35 #17

  • Sir
  • OFFLINE
  • Panel Auto
  • Posts: 1673
Bertolak dari konflik di Balkan semasa perang dunia ke 2 inilah, kita akan faham apa yg sebenarnya berlaku di sana. Malah, kejadian terbaharu di Ukraine sebenarnya ada kaitan dengan peristiwa semasa penaklukan Nazi di Ukraine. Sewaktu pemerintahan Nazi Jerman di Ukraine, mereka terbahagi kepada dua ideologi - sosialis komunis dan sosialis barat. Malah konflik di Balkan juga menyaksikan perpecahan di antara etnik-etnik Croat, Bosnia dan Serb. Di antara pasukan elit yang amat digeruni ialah "Ustase". Namun sekiranya di "google", maka kumpulan ini adalah digelar pengganas terhebat. Ustase Militia adala serpihan drp Ustase. Mereka dianggotai oleh etnik Islam Bosnia-Croat yg terkenal dengan gelaran "The Black Legion"



Utase.jpg

.. "NO QUARTER ASKED, NONE GIVEN!"

UtaseMuslim.jpg

Pertempuran ini berlanjutan selama seminggu. Mereka berjaya membunuh lebih 1,000 musuh! Namun, tidak ada buku sejarah ynag menceritan tentang Militia Ustase yg dianggotai oleh Muslim Bosnia-Croat ini. Selepas Nazi Jerman tewas, Croatia yg masih setia kepada Nazi Jerman masih terus bertempur dn tidak mahu menyerah. Setelah peperangan tamat hasil tipudaya pihak perisik British, pihak British mengumpul dan memasukkan mereka yang tidak bersenjata bersama-ssama ahli keluarga mereka ke dalam sebuah keretapi yang sepatutnya menuju ke Barat. Sebaliknya keretapi ini diarahkan menuju ke Timur ... kembali semula ke rejim komunis di mana kesemua mereka akhirnya dibunuh kejam. Wanita pula diperkosa!

Bleiburg.jpg
Klik sini ---> An Exclusive Interview with Michael Palaich, Producer of the Documentary Bleiburg Tragedy
LAAILAAHAILLALLAAAH
"Masa Depan Setiap Manusia Adalah Kematian!!"
Last Edit: 03 Apr 2014 00:57 by Sir.
The following user(s) said Thank You: stuka
  • Page:
  • 1
Time to create page: 0.74 seconds
You are here: