AFN V2

Welcome, Guest
Username Password: Remember me

perlukah al fikrah diteruskan?
(1 viewing) (1) Guest
  • Page:
  • 1

TOPIC: perlukah al fikrah diteruskan?

perlukah al fikrah diteruskan? 20 May 2014 14:59 #1

mungkin org berburuk sangka dgn saya, tp terpulanglah apa yg hendak dinilai, saya sekadar nasihat apa yg terpendam dlm hati

Barangkali al fikrah tidak lain, media forum dgn harapan memperkenalkan manhaj salaf, memperbetulkan apa yg salah dlm budaya masyarakat.

Namun setelah bertahun lamanya...al fikrah seperti sudah hilang arah tuju. Tidak aktif lagi..

Lagi2 yg memanaskan adalah isu2 politik tempatan, seolah2 al fikrah ini menjadi isu perbincangan politik

bagi saya, kelemahan yg paling ketara ialah al fikrah kurang jinak dgn forumer baru2
kadang2 saya perhatikan bila ada forumer baru bertanya soalan fiqh, lagi2 jawapan diberi...nah..rujuk topik ini, rujuk topik itu.
seolah2 mcm tiada kemesraan langsung, bagaimana kita nak menarik org 2 baru dlm manhaj salaf utk lebih berminat

berbanding dgn forum lain, walaupun soalan tersebut nmpk remeh atau berulang, soalan tersebut sentiasa dilayan tanpa jemu. ini menjadi forumer menjadi lebih2 tertarik, dan membuatkan mereka makin lama banyak bertanya..banyak belajar, dan insya allah satu hari mereka kenal manhaj salaf.

apa sudah jadi dgn al fikrah? saya yakin saya akan dituduh batu api sepertimana yg berlaku yg lepas.....terpulanglah bagaimana nak menilai
The following user(s) said Thank You: abu_busyra, abu_ulwan, abu_jebat

Re: perlukah al fikrah diteruskan? 21 May 2014 06:59 #2

  • RD73
  • OFFLINE
  • Gold Boarder
  • Small Matter
  • Posts: 182
nak buat cam mana yng pakar sibuk, tinggal yg tak pakar mcm kitalah yg tak sibuk.

teruskan jerlah selagi boleh bayar kosnya. tak banyak sikit ada faedahnya AFN ni.
Simple life.
Last Edit: 21 May 2014 07:01 by RD73.
The following user(s) said Thank You: Jamaludin

Re: perlukah al fikrah diteruskan? 21 May 2014 07:05 #3

atau pindah ke dot dot dot mcm sdr RD buat hehe

Re: perlukah al fikrah diteruskan? 22 May 2014 02:23 #4

  • najib76
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 1050


AFN wajar diteruskan....mungkin perlu penambahbaikkan.....

Re: perlukah al fikrah diteruskan? 25 May 2014 15:17 #5

  • Nadim
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 1712
Tak perlu teruskan...

kalau org dah tak ingat nama Al-Fikrah...

Perlu teruskan...

Selagi orang ingat sesekali jengah masuk jenguk isi kandungan dia...teruskan...ilmu tambah pahala...
The following user(s) said Thank You: Jamaludin, najib76

Re: perlukah al fikrah diteruskan? 26 May 2014 01:59 #6

selagi ada kebaikan, teruskan saja.

bagi saya simple je. terpulang pada kita yg ada choice sebagai pengguna. nak tgk atau tak nak tgk. kalau forum ini tak bagus, boleh berhenti saja dari mengikutinya. we got nothing to lose.
The following user(s) said Thank You: najib76

Re: perlukah al fikrah diteruskan? 26 May 2014 04:10 #7

  • birudamai
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 562
Biarkan saja ia terus berjalan...perlahan atau laju perjalanan itu tak penting, yang penting ia terus berjalan.
Kepada kita pulak yang tak mampu nak buat kebaikan, janganlah pulak halang orang lain nak buat kebaikan.


Cuma memang rasa sejak diteraju kepimpinan baru, seolah-olah AFN ni bergerak dalam mode slow motion. Saya sendiri tak penah nampak Presiden baru berkongsi ilmu-ilmu beliau berbanding Presiden sebelum ni.
mimpi2020.blogspot.com/
JANGAN PERGI KE BLOG NI,'BAHAYA'!
Last Edit: 26 May 2014 04:13 by birudamai.
The following user(s) said Thank You: Jamaludin, najib76

Re: perlukah al fikrah diteruskan? 30 May 2014 03:39 #8

Slow tapi jelas atas manhaj sunnah lebih baik daripada rancak tapi banyak unsur2 syubhat...

Re: perlukah al fikrah diteruskan? 30 May 2014 03:41 #9

Antara penyumbang ramai asatizah kita hilang dari AFN, sebab sebelum ni penuh posting yg berunsur syubhat oleh sesetengah pimpinan AFN sendiri. Bila dah diambil alih, excitement utk join balik tu pun dah kurang agaknya.. Allahua'lam.. hanya sekadar pemerhatian saya

Re: perlukah al fikrah diteruskan? 30 May 2014 22:48 #10

1) Wajar diteruskan , cuma lantiklah pemimpin yang betul2 capable untuk memberi sumbangan bukan memberi sekadar nama.
2) Bahagian Soal - Jawab perlu kemas kini selalu - kalau asatizah tak online cari direct dan tanya mereka direct dan post semua di sini.

Wallahu a'lam

Re: perlukah al fikrah diteruskan? 03 Jun 2014 05:38 #11

  • laboo
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 325
Abu Maryam wrote:
Antara penyumbang ramai asatizah kita hilang dari AFN, sebab sebelum ni penuh posting yg berunsur syubhat oleh sesetengah pimpinan AFN sendiri. Bila dah diambil alih, excitement utk join balik tu pun dah kurang agaknya.. Allahua'lam.. hanya sekadar pemerhatian saya


Posting sebegini yang menyebabkan semakin perlahan pergerakan AFN. Kekurangan panelis untuk menjawab sudah lama berlaku sebelum kepimpinan sebelum ini lagi. Hanya ahli lama yang tahu dan faham dengan masalah yang berlaku. Ditambah dengan teknologi yang semakin berkembang perlu kepada kepimpinan yang aktif.
وشدد على أن "هذه الاختلافات لا ينبغي أن نكفر بها أحدا - القرضاوي
The following user(s) said Thank You: Jamaludin

Re: perlukah al fikrah diteruskan? 07 Jun 2014 12:49 #12

  • Nadim
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 1712
Sebenarnya saya dah kerap ke forum lain...tapi forum tu majoritinya takdak kena mengena dengan manhaj salaf...posting pun dah banyak...

saya pergi jenguk kat Carigold.com...tapi kena beringat diorang ni lain macam sikit...tak macam kita...

Apa hukum kita masuk forum macam tu...boleh ker tak...

Re: perlukah al fikrah diteruskan? 08 Jun 2014 14:23 #13

Mohon pencerahan, apakah yang dimaksudkan dengan subhat-subhat yang dilakukan oleh pimpinan ?

Re: perlukah al fikrah diteruskan? 25 Jun 2014 08:25 #14

kita perlu platfom yg mudah untuk kita berbincang dan arkib
When cognition is not enough

Re: perlukah al fikrah diteruskan? 29 Jun 2014 23:36 #15

  • naz
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Posts: 1124
Abu Maryam wrote:
Antara penyumbang ramai asatizah kita hilang dari AFN, sebab sebelum ni penuh posting yg berunsur syubhat oleh sesetengah pimpinan AFN sendiri. Bila dah diambil alih, excitement utk join balik tu pun dah kurang agaknya.. Allahua'lam.. hanya sekadar pemerhatian saya


Assalam,

Syubhat yang macam mana tu ya Abu Maryam.

TQ
نورعينى احمد

Re: perlukah al fikrah diteruskan? 04 Jul 2014 00:37 #16

  • Aliuddin
  • OFFLINE
  • Junior Boarder
  • Posts: 39
Sudah beberapa tahun tak log in AFN. (kali terakhir mungkin 2010??)

Teringat rakan2 lama...

AFN diminati oleh golongan di stage2 tertentu dalam pencarian ilmu.

Teruskan, kerana generasi tidak pernah berhenti.

Re: perlukah al fikrah diteruskan? 04 Jul 2014 08:11 #17

elok dikekalkan tapi control la iklan AKW tu pleasssss
The following user(s) said Thank You: Jamaludin

Re: perlukah al fikrah diteruskan? 08 Jul 2014 17:35 #18

  • Salik
  • OFFLINE
  • Gold Boarder
  • Posts: 224
Macam dah malap

Re: perlukah al fikrah diteruskan? 06 Aug 2014 05:51 #19

Aliuddin wrote:
Sudah beberapa tahun tak log in AFN. (kali terakhir mungkin 2010??)

Teringat rakan2 lama...

AFN diminati oleh golongan di stage2 tertentu dalam pencarian ilmu.

Teruskan, kerana generasi tidak pernah berhenti.




Sama juga dengan saya. Baru nak aktif semula tahun ni, rupa-rupanya dah ada yang baru..version 3.

Kali terakhir saya aktif AFN rasanya tahun 2011, waktu itu AFN masih version 1.

Sangat baik AFN diteruskan n masih relevan. Mudah untuk orang awam seperti saya bertanya dan merujuk tentang kemusykilan agama kepada asatizah di sini.

Semoga AFN V3 lebih user-friendly dan dekat dengan hati masyarakat umum, ALLAHUMMA aamiin..
Last Edit: 06 Aug 2014 05:51 by raudhatulmardhiah.
The following user(s) said Thank You: Jamaludin

Re: perlukah al fikrah diteruskan? 10 Aug 2014 05:05 #20

  • maverich
  • OFFLINE
  • Senior Boarder
  • Posts: 64
Apa yang berlaku kpd AFN Ni adalah salah Kita sendiri...dulu ianya makmur , tetapi Ada perbalahan yang berakhir Dengan
Keretakan Dan Ada ahli yang penting berundur.

Rupa2nya dalam circle manhaj salaf yang kecil Ni Ada pulak pecahan2 yang lain Dari sudut manhaj Dan politic...

Sebab Ni lah AFN merudum Dan tak mampu berkembang walaupun permulaannya promising.

Selagi boleh teruskan, teruskanlah......kalau Ada isu-isu yang penting harap panel AFN menyentuh isu itu di sini kerana biasanya saya akan singgah di sini untuk menjenguknya......
The following user(s) said Thank You: Jamaludin

Re: perlukah al fikrah diteruskan? 13 Aug 2014 12:02 #21

Version 2.0 susah nak cari semula artikel lama-lama. Sebab itu pengguna baru tanya soalan-soalan yang sebelum ini sudah dibincangkan. Butang SEARCH tidak berfungsi dengan baik.

Re: perlukah al fikrah diteruskan? 14 Oct 2014 03:23 #22

  • majpym
  • OFFLINE
  • Junior Boarder
  • Posts: 34
Assalamualaikum. Saya masuk sekali sekala, dan jarang login. Semoga kembali aktif.

Re: perlukah al fikrah diteruskan? 15 Oct 2014 17:20 #23

  • binbahar
  • OFFLINE
  • Junior Boarder
  • Posts: 38
laboo wrote:
Abu Maryam wrote:
Antara penyumbang ramai asatizah kita hilang dari AFN, sebab sebelum ni penuh posting yg berunsur syubhat oleh sesetengah pimpinan AFN sendiri. Bila dah diambil alih, excitement utk join balik tu pun dah kurang agaknya.. Allahua'lam.. hanya sekadar pemerhatian saya


Posting sebegini yang menyebabkan semakin perlahan pergerakan AFN. Kekurangan panelis untuk menjawab sudah lama berlaku sebelum kepimpinan sebelum ini lagi. Hanya ahli lama yang tahu dan faham dengan masalah yang berlaku. Ditambah dengan teknologi yang semakin berkembang perlu kepada kepimpinan yang aktif.


Maaf. Saya menulis berdasarkan pemerhatian saya secara peribadi. Itulah yg saya perhatikan sejak dari afn v1 hinggalah v2. Itu jugak feedback sebahagian sahabat2 afn yg saya dpt. Malah, saya sendiri pun merasakan hal yg sama.

Dan saya tak faham kenapa posting saya tu yg menyebabkan afn jadi perlahan pulak? Kalaupun dulu ada kekurangan panelis, tapi tak sekronik vesion 2. Mustahil kita tak nampak perbandingannya. Arkib masih ada. Pergi la ziarah kalau tak percaya dan bandingkan dgn version 2 ni. Wallahua'lam. Ini memang pandangan saya.

*Abu Maryam tu nick saya juga. Mula2 ingat nak tukar nick, tapi dah lupa password pulak.

Re: perlukah al fikrah diteruskan? 02 May 2016 17:00 #24

  • Nadim
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 1712
Yg penting jangan sampai stop terus...sikit sikit sila a feed info yg baru baru...
  • Page:
  • 1
Time to create page: 0.40 seconds
You are here: