AFN V2

Welcome, Guest
Username Password: Remember me

Bunyi aneh di Kota Samarahan, Sarawak dan beberapa kawasan lain
(1 viewing) (1) Guest
  • Page:
  • 1

TOPIC: Bunyi aneh di Kota Samarahan, Sarawak dan beberapa kawasan lain

Bunyi aneh di Kota Samarahan, Sarawak dan beberapa kawasan lain 17 Jan 2012 01:52 #1

Assalamualaikum .

Cuba dengar bunyi ini di kota samarahan awal pagi :



Tempat lain sekitar Czech Republic



Tempat lain di Costa Rica.



Rasanya HOAX. Tapi tak tahulah jika ada saksi dan maklumat sahih.

Siapa tahu ?

yang ni nampak tipu sangat di Canada.

Manhajku adalah Manhaj Rasulullah saw dan para salafussoleh yang mengikuti sunnah baginda saw. Bukan manhaj selainnya~
Last Edit: 17 Jan 2012 01:54 by Ibn_Firdaus.

Re: Bunyi aneh di Kota Samarahan, Sarawak dan beberapa kawasan lain 17 Jan 2012 02:01 #2

  • najib76
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 1050
boleh sesiapa convert dalam format mp3..

Re: Bunyi aneh di Kota Samarahan, Sarawak dan beberapa kawasan lain 17 Jan 2012 02:05 #3

Lokasi : Chile



Rimanya sama. MAcam serupa jerk. Boleh diedit dan ditipu ni >_< tapi apapun, nak juga tahu, ada tak kesahihan perkara ni.

Tapi, saya tak setuju ramai kaitkan (ada dalam facebook) dengan tiupan sangkakala pulok. Well, tengoklah nanti di facebook, pasti ramai yang suka share part ni, hehehehe. dan kaitkan dengan kiamat 2012.
Manhajku adalah Manhaj Rasulullah saw dan para salafussoleh yang mengikuti sunnah baginda saw. Bukan manhaj selainnya~

Re: Bunyi aneh di Kota Samarahan, Sarawak dan beberapa kawasan lain 17 Jan 2012 02:25 #4

Ok, yang ni secara keseluruhan perbandingan

Manhajku adalah Manhaj Rasulullah saw dan para salafussoleh yang mengikuti sunnah baginda saw. Bukan manhaj selainnya~

Re: Bunyi aneh di Kota Samarahan, Sarawak dan beberapa kawasan lain 17 Jan 2012 04:23 #5

  • Sir
  • OFFLINE
  • Panel Auto
  • Posts: 1673
Tiupan sangkakala? Mengarut sungguh!! Tiupan sangkakala ada 3 fasa:-

Fasa 1: Berlakunya Hari Kiamat.
Fasa 2: Makhluk dimatikan.
Fasa 3: Makhluk dihidupkan kembali untuk diadili dan menerima pembalasan.

2012 ni elok beli Tafsir Ibnu Kathir - "Huru Hara Hari Kiamat". Baca buku ni pun dah naik bulu tengkok!! Amat mengerikan. Bila habis baca, memang senang nak berhujah pasal berita-berita kiamat ni.
LAAILAAHAILLALLAAAH
"Masa Depan Setiap Manusia Adalah Kematian!!"

Re: Bunyi aneh di Kota Samarahan, Sarawak dan beberapa kawasan lain 17 Jan 2012 05:28 #6

  • sil
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 352
semua karut..the only real sound yg saintis tgh pening nak cari puncanya ialah bunyi humming kat beberapa kawasan di dunia ni.. saya pernah post kat section komputer..leh cari kat dalam arkib..

Re: Bunyi aneh di Kota Samarahan, Sarawak dan beberapa kawasan lain 17 Jan 2012 06:41 #7

  • shim
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 505
2012 bukan tahun berlaku kiamat tetapi bencana alam besar kesan dari hentakan objek angkasa keatas bumi. Ianya dikaitkan dengan hadis dhoif 15hb Ramadhan hari jumaat ada bunyi dilangit
apa yang berlaku adalah takdir
bagaimana menghadapi takdir, itu adalah ujian

Re: Bunyi aneh di Kota Samarahan, Sarawak dan beberapa kawasan lain 17 Jan 2012 06:51 #8

  • Ad-Dien
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • عقيدة السلف اصحاب الحديث
  • Posts: 653
shim wrote:
2012 bukan tahun berlaku kiamat tetapi bencana alam besar kesan dari hentakan objek angkasa keatas bumi. Ianya dikaitkan dengan hadis dhoif 15hb Ramadhan hari jumaat ada bunyi dilangit


hentakan apa ye? bila dan di negara mana? ayat akhi macam ia sudah berlaku..

mohon perkongsian, insyaAllah
وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوَىٰ ۖ وَلَا تَعَاوَنُوا عَلَى الْإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ
(٢ :سورة المائدة)
Dan hendaklah kamu bertolong-tolongan untuk membuat kebajikan dan bertaqwa, dan janganlah kamu bertolong-tolongan pada melakukan dosa (maksiat) dan pencerobohan.(Al-Maidah:2)

حسبي الله ونعم الوكيل

Re: Bunyi aneh di Kota Samarahan, Sarawak dan beberapa kawasan lain 17 Jan 2012 06:57 #9

Manhajku adalah Manhaj Rasulullah saw dan para salafussoleh yang mengikuti sunnah baginda saw. Bukan manhaj selainnya~

Re: Bunyi aneh di Kota Samarahan, Sarawak dan beberapa kawasan lain 17 Jan 2012 07:09 #10

  • shim
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 505
Ad-Dien wrote:
shim wrote:
2012 bukan tahun berlaku kiamat tetapi bencana alam besar kesan dari hentakan objek angkasa keatas bumi. Ianya dikaitkan dengan hadis dhoif 15hb Ramadhan hari jumaat ada bunyi dilangit


hentakan apa ye? bila dan di negara mana? ayat akhi macam ia sudah berlaku..

mohon perkongsian, insyaAllah
dinasor dikatakan pupus bila ada komet menghentam bumi sekitar 10 juta tahun yang lalu.
Sebelum isu ini (hentaman 2012) NASA dikatakan telah mengkaji tentang kemungkinan peristiwa lalu berulang kembali. tetapi hari ini NASA dikatakan telah menafikan nya.

Ahli Ugama telah mengaitkan nya dengan hadis bunyi dilangit pada Jumaat 15 Ramadhan tetapi kemudian hadis tersebut dikatakan dhoif.

Tahun ini 2012, kalau tiada apa apa perubahan, 15 Ramadhan jatuh pada hari jumaat
apa yang berlaku adalah takdir
bagaimana menghadapi takdir, itu adalah ujian

Re: Bunyi aneh di Kota Samarahan, Sarawak dan beberapa kawasan lain 17 Jan 2012 07:20 #11

  • Ad-Dien
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • عقيدة السلف اصحاب الحديث
  • Posts: 653


ehh baru perasan tread ini dalam Maklum Balas, Komen & Bantuan, patut nya di isu semasa kan?hehe
وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوَىٰ ۖ وَلَا تَعَاوَنُوا عَلَى الْإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ
(٢ :سورة المائدة)
Dan hendaklah kamu bertolong-tolongan untuk membuat kebajikan dan bertaqwa, dan janganlah kamu bertolong-tolongan pada melakukan dosa (maksiat) dan pencerobohan.(Al-Maidah:2)

حسبي الله ونعم الوكيل
Last Edit: 17 Jan 2012 07:21 by Ad-Dien.

Re: Bunyi aneh di Kota Samarahan, Sarawak dan beberapa kawasan lain 17 Jan 2012 08:34 #12

  • abu_muadz
  • OFFLINE
  • Expert Boarder
  • Posts: 112
The following user(s) said Thank You: Ibn_Firdaus, Ad-Dien

Re: Bunyi aneh di Kota Samarahan, Sarawak dan beberapa kawasan lain 17 Jan 2012 08:38 #13

Ada kaitkan dengan Haarp : Perbincangan AFN v1 :

40580640abuirfan.al-fikrah.net/index.php?name=Forums&file=viewtopic&t=23416

Artikel berkaitan : thesop.org/story/20110824/who-caused-the-virginia-earthquake-haarp.html


Tapi , <-- ada benar juga.

Apapun, jangan kaitkan dengan hadis palsu 15 ramadhan sudaaa
Manhajku adalah Manhaj Rasulullah saw dan para salafussoleh yang mengikuti sunnah baginda saw. Bukan manhaj selainnya~
Last Edit: 17 Jan 2012 08:41 by Ibn_Firdaus.

Re: Bunyi aneh di Kota Samarahan, Sarawak dan beberapa kawasan lain 17 Jan 2012 12:15 #14

"Demi Subuh...tatkala ia bernafas...."At-Takweer:18
The following user(s) said Thank You: radix

Re: Bunyi aneh di Kota Samarahan, Sarawak dan beberapa kawasan lain 17 Jan 2012 18:35 #15

abu_muadz wrote:

wooohoo....ini sgt menarik

Re: Bunyi aneh di Kota Samarahan, Sarawak dan beberapa kawasan lain 18 Jan 2012 02:53 #16

hajiustaz_drseiji wrote:
abu_muadz wrote:

wooohoo....ini sgt menarik


PRU lah tu maksudnya.koh3.
The following user(s) said Thank You: unsoul

Re: Bunyi aneh di Kota Samarahan, Sarawak dan beberapa kawasan lain 02 Feb 2012 01:50 #17

  • najib76
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 1050


dah keputusan rasmi dari Kerajaan ke ?

Re: Bunyi aneh di Kota Samarahan, Sarawak dan beberapa kawasan lain 02 Feb 2012 01:56 #18

dalam berita harian semalam

Bunyi kilang..
1000 ilmu bi amal, dengan Allah, dengan nama Allah, dengan perkara Ghaib.

Re: Bunyi aneh di Kota Samarahan, Sarawak dan beberapa kawasan lain 02 Feb 2012 05:01 #19

  • sil
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 352
sil wrote:
semua karut..the only real sound yg saintis tgh pening nak cari puncanya ialah bunyi humming kat beberapa kawasan di dunia ni.. saya pernah post kat section komputer..leh cari kat dalam arkib..


ini yg saya maksudkan..

www.livescience.com/11345-top-ten-unexplained-phenomena.html

Re: Bunyi aneh di Kota Samarahan, Sarawak dan beberapa kawasan lain 02 Feb 2012 10:08 #20

  • alli
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 546
Kisah suara raungan jutaan manusia yang pernah dikesan di bawah bumi oleh saintis Rusia suatu ketika dulu lebih menggerunkan.

Re: Bunyi aneh di Kota Samarahan, Sarawak dan beberapa kawasan lain 03 Feb 2012 14:04 #21

  • sil
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 352
alli wrote:
Kisah suara raungan jutaan manusia yang pernah dikesan di bawah bumi oleh saintis Rusia suatu ketika dulu lebih menggerunkan.



tp ianya sekadar urban legend..
www.truthorfiction.com/rumors/d/drilltohellfacts.htm

Re: Bunyi aneh di Kota Samarahan, Sarawak dan beberapa kawasan lain 07 Feb 2012 16:29 #22

dan suatu entry daripada karkun yang tak dikenali di tranungkite. cukup merisaukan mengenangkan tahap diri yang daif jiddan. rasa macam palsu pun ada.

Bulan2 terakhir jemaah tabligh bertabligh

Re: Bunyi aneh di Kota Samarahan, Sarawak dan beberapa kawasan lain 07 Feb 2012 16:56 #23

hmm.
1000 ilmu bi amal, dengan Allah, dengan nama Allah, dengan perkara Ghaib.
  • Page:
  • 1
Time to create page: 0.56 seconds
You are here: