AFN V2

Welcome, Guest
Username Password: Remember me

Aplikasi Android Doa dan Zikr harian (Hisnul Muslim)
(1 viewing) (1) Guest
  • Page:
  • 1

TOPIC: Aplikasi Android Doa dan Zikr harian (Hisnul Muslim)

Aplikasi Android Doa dan Zikr harian (Hisnul Muslim) 10 Jun 2012 14:45 #1

  • mohalim
  • OFFLINE
  • Fresh Boarder
  • Posts: 13
Assalam,

Saya ingin memperkenalkan aplikasi Hisnul Muslim untuk Android.

Features:
1. 132 tajuk doa dan zikr
2. 267 doa dan zikr
3. Tulisan Arab dengan alih bahasa Inggeris, Melayu, Azerbaijani, Jerman dan Perancis
4. Bacaan audio
5. Fungsi bookmark (boleh backup dan restore)
6. Fungsi carian doa dan zikr.

Versi terkini: 1.3.7

Aplikasi adalah percuma tanpa ads

Jika ada apa2 bugs, sila emel saya di This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .

Rujukan:
1. Hisnul Muslim (Sa'id Ibn Wahf Al-Qahtaani)
2. Perisai Muslim (Abdul Basit Abdul Rahman)




Terima kasih
Last Edit: 12 Aug 2013 02:54 by mohalim. Reason: New screenshot, update app's features and fix app's link
The following user(s) said Thank You: kayrollz, faisal, Abu_Bunyameen, Abu_Imran, abu_firdaus, abulweena, Abu Hirzan

Re: Aplikasi Android Doa dan Zikr harian (Hisnul Muslim) 11 Jun 2012 04:21 #2



mungkin boleh cerita sikit apa special app ni dgn app hisnul muslim yg dah ada

Re: Aplikasi Android Doa dan Zikr harian (Hisnul Muslim) 11 Jun 2012 06:39 #3

  • mohalim
  • OFFLINE
  • Fresh Boarder
  • Posts: 13
Saya memang mencari Hisnul Muslim app. Dari pencarian saya sebelum ini saya tidak menjumpai app yang mempunyai ciri2 berikut di dalam Play Store.

1. Tidak ada satu paparan arabic bersama english/malay translation. Arabic shj atau english shj. Bahkan ada yg arabic shj.
2. App tidak mengandungi kesemua doa dan zikir spt yang ada dlm Kitab Hisnul Muslim.

Ini adalah hasil pencarian/survey saya yg lepas. Mungkin saya ada terlepas pandang.

Hisnul Muslim App yang saya bangunkan,
1. Satu paparan text Arabic dan English/Malay translation bagi memudahkan pembacaan dan memahami makna doa/zikir.
2. Semua doa dan zikir dalam kitab Hisnul Muslim.

InsyaAllah saya akan buat penambahbaikan di masa hadapan jika diizin oleh Nya spt
1. Add favorite Doa dan Zikr
2. Share Doa dan Zikr (FB, Google+, Twitter dll)

Pastinya app ini bukan yg terbaik. Saya hanya berharap balasan Allah swt atas usaha saya yg kecil ini dalam menyampaikan message Islam juga untuk kegunaan saya dan muslim2 yang lain yang berminat.

Terima kasih
The following user(s) said Thank You: kayrollz, Abu_Bunyameen, abu_firdaus, yzpns

Re: Aplikasi Android Doa dan Zikr harian (Hisnul Muslim) 11 Jun 2012 07:05 #4

  • kayrollz
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Aku iNgiN puLanG
  • Posts: 2029
erm...menarik...ada malay translation...

kenapa tak boleh comment dan rating?
Last Edit: 11 Jun 2012 07:11 by kayrollz.

Re: Aplikasi Android Doa dan Zikr harian (Hisnul Muslim) 11 Jun 2012 08:12 #5

  • mohalim
  • OFFLINE
  • Fresh Boarder
  • Posts: 13
Saya tak tahu knp tidak boleh comment dan rating. Kena tanya Google.

Re: Aplikasi Android Doa dan Zikr harian (Hisnul Muslim) 11 Jun 2012 08:31 #6

usaha yg baik
moga dipermudahkan Allah untuk terus membuat app islamic utk kemudahan semua

Re: Aplikasi Android Doa dan Zikr harian (Hisnul Muslim) 12 Jun 2012 04:13 #7

  • el.ilmy
  • OFFLINE
  • IT Admin
  • 1AQIDAH: Allah Didahulukan, Rasulullah Diutamakan
  • Posts: 335


Ya akhi, ada bugs sikit bila run dalam screen besar Galaxy S III:

- teks Arab hilang separuh
- nombor ayat agak lari



Tahniah, boleh join venture lain kali.
وقلت، والله أعلم بالصواب
Last Edit: 12 Jun 2012 04:17 by el.ilmy.

Re: Aplikasi Android Doa dan Zikr harian (Hisnul Muslim) 12 Jun 2012 07:03 #8

  • mohalim
  • OFFLINE
  • Fresh Boarder
  • Posts: 13
noted akhi el.ilmy. terima kasih.

insyaAllah.

Re: Aplikasi Android Doa dan Zikr harian (Hisnul Muslim) 12 Jun 2012 07:06 #9

  • kayrollz
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Aku iNgiN puLanG
  • Posts: 2029
Untuk Ilmy,

Ehem... ehemmmm......



untuk developer,

Saya ada sikit komen setelah sedikit menjelajah applikasi ini.

Boleh tak jika kita tekan 'back' dia akan pergi ke tempat terakhir bacaan kita ? itu sahaja

Re: Aplikasi Android Doa dan Zikr harian (Hisnul Muslim) 12 Jun 2012 11:04 #10

  • mohalim
  • OFFLINE
  • Fresh Boarder
  • Posts: 13
el.ilmy,
Bug hanya paparan doa tersebut atau semua doa?


kayrollz,
cadangan yg baik. thanks
Last Edit: 12 Jun 2012 11:07 by mohalim.

Re: Aplikasi Android Doa dan Zikr harian (Hisnul Muslim) 14 Jun 2012 01:02 #11

  • Abu_Imran
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • AJARKAN AKU SUNNAH
  • Posts: 621
ana dah download dan install pada dua gadjet...

SGS 1 ... ok

TAB 10.1 tak boleh tukar kepada bahasa melayu.. sebab tiada button option... kalau SGS 1 ada soft key kan...
Mencari ilmu.....

Re: Aplikasi Android Doa dan Zikr harian (Hisnul Muslim) 14 Jun 2012 02:32 #12

  • mohalim
  • OFFLINE
  • Fresh Boarder
  • Posts: 13
Abu_Imran wrote:
ana dah download dan install pada dua gadjet...

SGS 1 ... ok

TAB 10.1 tak boleh tukar kepada bahasa melayu.. sebab tiada button option... kalau SGS 1 ada soft key kan...


Terima kasih beri feedback. Saya tak tahu Tab 10.1 takde button menu.

Next update perlu ada menu button.

Re: Aplikasi Android Doa dan Zikr harian (Hisnul Muslim) 14 Jun 2012 02:36 #13

  • kayrollz
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Aku iNgiN puLanG
  • Posts: 2029
mohalim wrote:
Abu_Imran wrote:
ana dah download dan install pada dua gadjet...

SGS 1 ... ok

TAB 10.1 tak boleh tukar kepada bahasa melayu.. sebab tiada button option... kalau SGS 1 ada soft key kan...


Terima kasih beri feedback. Saya tak tahu Tab 10.1 takde button menu.

Next update perlu ada menu button.


saya rasa ada, cuma dia je yg tak tau tu...hehe

Re: Aplikasi Android Doa dan Zikr harian (Hisnul Muslim) 14 Jun 2012 02:53 #14

  • Abu_Imran
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • AJARKAN AKU SUNNAH
  • Posts: 621
kayrollz wrote:
mohalim wrote:
Abu_Imran wrote:
ana dah download dan install pada dua gadjet...

SGS 1 ... ok

TAB 10.1 tak boleh tukar kepada bahasa melayu.. sebab tiada button option... kalau SGS 1 ada soft key kan...


Terima kasih beri feedback. Saya tak tahu Tab 10.1 takde button menu.

Next update perlu ada menu button.


saya rasa ada, cuma dia je yg tak tau tu...hehe


xder kay...serius... ana bukan la bute IT sgt ... huh........ hehehehhe
Mencari ilmu.....

Re: Aplikasi Android Doa dan Zikr harian (Hisnul Muslim) 14 Jun 2012 02:55 #15

  • kayrollz
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Aku iNgiN puLanG
  • Posts: 2029
Abu_Imran wrote:
kayrollz wrote:
mohalim wrote:
Abu_Imran wrote:
ana dah download dan install pada dua gadjet...

SGS 1 ... ok

TAB 10.1 tak boleh tukar kepada bahasa melayu.. sebab tiada button option... kalau SGS 1 ada soft key kan...


Terima kasih beri feedback. Saya tak tahu Tab 10.1 takde button menu.

Next update perlu ada menu button.


saya rasa ada, cuma dia je yg tak tau tu...hehe


xder kay...serius... ana bukan la bute IT sgt ... huh........ hehehehhe


hahaha... ye ker?

kat Tab tu xde button menu ker? atau ada button menu tapi bila ko tekan dia tak keluar setting?

Re: Aplikasi Android Doa dan Zikr harian (Hisnul Muslim) 14 Jun 2012 03:05 #16

  • Abu_Imran
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • AJARKAN AKU SUNNAH
  • Posts: 621
mmg xder.... sat g ana print scree n post kat FB n tag enta........
Mencari ilmu.....
The following user(s) said Thank You: kayrollz

Re: Aplikasi Android Doa dan Zikr harian (Hisnul Muslim) 14 Jun 2012 03:13 #17

  • Abu_Imran
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • AJARKAN AKU SUNNAH
  • Posts: 621
w.JPG



sepatutnya dalam bulatan muncul button option
Mencari ilmu.....
Last Edit: 14 Jun 2012 03:14 by Abu_Imran.
The following user(s) said Thank You: kayrollz

Re: Aplikasi Android Doa dan Zikr harian (Hisnul Muslim) 14 Jun 2012 03:40 #18

el.ilmy wrote:


Tahniah, boleh join venture lain kali.


Saya cadangakan buat kelas Android for Newbies untuk warga AFN. Amacam?
~Kejayaan Manusia hanyalah di dalam agama (Islam), Taat Perintah Allah SWT dan ittiba' cara Rasulullah SAW.
The following user(s) said Thank You: kayrollz, Abu_Imran

Re: Aplikasi Android Doa dan Zikr harian (Hisnul Muslim) 16 Jun 2012 09:47 #19

  • mohalim
  • OFFLINE
  • Fresh Boarder
  • Posts: 13
Assalam,

Hisnul Muslim update

v1.1.0
* bookmark feature
* tajuk dan doa numbering
* minor bug fixes

saya tidak dapat confirmkan bugs fixes untuk galaxy s iii dan tab 10.1 sebab saya tak de kedua-dua nya. Tetapi Android Virtual Device (Galaxy S III) tidak menunjukkan apa2 bug.

Re: Aplikasi Android Doa dan Zikr harian (Hisnul Muslim) 16 Jun 2012 10:00 #20

  • Nadim
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 1712
Saya memang tak ada asas IT jadi nak mintak clarify...kelebihan feature ni...dan kalau saya masukkan dalam G.Note apa kelebihan dia boleh buat pada saya...mintak cerita sikit Tuan...

Yang saya ada dengar boleh azan yang ini ker tuan...
Last Edit: 16 Jun 2012 10:02 by Nadim.

Re: Aplikasi Android Doa dan Zikr harian (Hisnul Muslim) 16 Jun 2012 12:31 #21

  • mohalim
  • OFFLINE
  • Fresh Boarder
  • Posts: 13
Nadim wrote:
Saya memang tak ada asas IT jadi nak mintak clarify...kelebihan feature ni...dan kalau saya masukkan dalam G.Note apa kelebihan dia boleh buat pada saya...mintak cerita sikit Tuan...

Yang saya ada dengar boleh azan yang ini ker tuan...


App ini membukukan kitab Hisnul Muslim oleh Sheikh Said Ibn Wahf Al-Qahtaani. Hisnul Muslim ialah koleksi Doa dan Zikir harian yang sahih bersumberkan Quran dan Sunnah.

Selain boleh membaca, saudara boleh bookmark doa dan zikr pilihan saudara.

Harap maklum.

Re: Aplikasi Android Doa dan Zikr harian (Hisnul Muslim) 17 Jun 2012 00:48 #22

  • Abu_Imran
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • AJARKAN AKU SUNNAH
  • Posts: 621
Abu_Imran wrote:
w.JPG



sepatutnya dalam bulatan muncul button option


Masalah ni dah selesai
Mencari ilmu.....

Re: Aplikasi Android Doa dan Zikr harian (Hisnul Muslim) 17 Jun 2012 08:06 #23

  • el.ilmy
  • OFFLINE
  • IT Admin
  • 1AQIDAH: Allah Didahulukan, Rasulullah Diutamakan
  • Posts: 335
Paparan di Galaxy S III masih sama, terpotong dalam paparan landscape dan portrait.
وقلت، والله أعلم بالصواب

Re: Aplikasi Android Doa dan Zikr harian (Hisnul Muslim) 17 Jun 2012 14:24 #24

  • mohalim
  • OFFLINE
  • Fresh Boarder
  • Posts: 13
el.ilmy,
susah nak tentukan apa punca bug sbb virtual device takde masalah dan tak boleh nak produce bug yg sama kat virtual device. Device ics4.x pun takde. kena ikhtiar lain.

abu_imran,
thanks for feedback.

Re: Aplikasi Android Doa dan Zikr harian (Hisnul Muslim) 22 Jun 2012 00:55 #25

  • mohalim
  • OFFLINE
  • Fresh Boarder
  • Posts: 13
Update v1.2.x
* backup dan restore bookmark
* share doa dan zikr
* tukar saiz font

Berkenaan bugs galaxy S III, saya telah flash hp saya dengan ICS4.04, tidak ada masalah dengan paparan teks arab. Mungkin masalah pada ICS4.03?

Saya ada buat sedikit perubahan pada layout paparan zikr. Harap boleh fix bug tersebut.

Please feedback.

Re: Aplikasi Android Doa dan Zikr harian (Hisnul Muslim) 06 Jul 2012 09:37 #26

  • mohalim
  • OFFLINE
  • Fresh Boarder
  • Posts: 13
Update v1.3.x
* Muat turun audio (arabic)
* penambahbaikan hasil carian
* database update

***Backup bookmark sebelum update***

Re: Aplikasi Android Doa dan Zikr harian (Hisnul Muslim) 28 Oct 2012 13:06 #27

  • iman_taqwa
  • OFFLINE
  • Expert Boarder
  • Hari-hari pergi sekolah
  • Posts: 97


Saya tak dapat baca dengan baik. Guna samsung S3. Sama kes dengan elmy. Harap boleh fix. Tq.
Seimbangkanlah hidupmu di antara dunia dan akhirat, nescaya kamu akan menjadi orang-orang mukmin yang berjaya.

Re: Aplikasi Android Doa dan Zikr harian (Hisnul Muslim) 12 Aug 2013 01:55 #28

  • mohalim
  • OFFLINE
  • Fresh Boarder
  • Posts: 13
Assalamualaikum semua,

Update terkini Hisnul Muslim app for Android.

Ciri-ciri app
- 132 tajuk dan 267 Doa dan Zikr
- Arabic dengan transliterasi, alih bahasa Inggeris, Melayu, Azerbaijani, Deutsch (Jerman) dan French
- Bacaan audio (Doa dan Zikr)
- Bookmark (boleh backup dan restore)
- Fungsi cairan dan 'share'

Muat turun kesemua fail audio -> www.dropbox.com/s/6n21wcawggznv5t/HisnulMuslimAudio.zip
Unzip fail ke dalam sdcard, dalam directory /mnt/sdcard/HisnulMuslim/Audio
BACKUP bookmark sebelum update.

Versi terkini v1.3.7
- fixed arabic typo error dua #74

Download link play.google.com/store/apps/details?id=com.readismed.hisnulmuslim

Re: Aplikasi Android Doa dan Zikr harian (Hisnul Muslim) 12 Feb 2014 00:28 #29

  • mohalim
  • OFFLINE
  • Fresh Boarder
  • Posts: 13
Doa dan Zikr app untuk Android v2.0.0. Update terkini mengandungi antara muka pengguna (user interface) yang baru supaya konsisten dengan Android user experience. Sebahagian pembaharuan ialah fungsi carian baru, ikon baru, pemain media baru dan lain-lain lagi.

Last Edit: 12 Feb 2014 00:29 by mohalim.
  • Page:
  • 1
Time to create page: 0.45 seconds
You are here: