Community Forums
Hukum Nikah dan Hukum Belajar
Kemukakan soalan yang berkaitan dengan hukum-hakam fiqh di sini.
Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page     Forum IndexFiqh
View previous topic :: View next topic  
Author Message
omiejai
Student L3



Joined: Dec 12, 2008
Posts: 614
Location: PJ

PostPost subject: Re: Hukum Nikah dan Hukum Belajar
Posted: Thu Aug 27, 2009 8:38 am
Reply with quote

shiha wrote:
AqilHaq wrote:
bagaimana kisah muslimah yang pukul abu jahal...
cedera abu jahal...kira muslimah tersebut kuat...

kisah abu jahal pukul hamba muslimah sahabiah ...lantas sahabiah tersebut yang ana tak ingat namanya telah pukul abu jahal...

kalah abu jahal...


kalau bukan abu jahal ...mungkin abu lahab...
berani serta kuat sahabiah tersebut
yang ana ingat ada se ore sahabiah yang gagah bernama sapinah...
sahabiah ini kuat dibunuh kafirin...


cuba lihat sprinter peringkat olimpic
kawe fikir kalu lumba lari 100 meter dengan kita...mungkin kalah kita yang dah usia 39 tahun...

jarang jarang ada wanita yang kuat energy ini...
judyn lebih arif...

sebab dia insinyior

Sejujurnya, saya tak nampak kenapa wanita perlu terlalu kuat fizikalnya.. kalau cukup kuat utk angkat anak kiri kanan, cukupla kot.

Perluke wanita masuk ke bidang sukan seperti sprinter Olimpic dan sebagainya? Bagaimanakah bidang tersebut mampu membantu umat Islam secara amnya? Maaf, sekadar bertanya.

Assalamualaikum

sahabiah(arwah) saya (masa sekolah menengah) berwajah cantik,mulus,ayu dan lemah lembut,pemalu lagi pendiam. sering sangat menjadi usikan dan rayuan sang teruna2 yg nakal waktu tu.

kerana ada ketikanya usikan menjadi terlampau, arwah agak tertekan. tambahan nak SPM lagi. oleh kerana saya sentiasa dengannya, tempiasnya kena juga kat saya.

cuba untuk mempertahankannya, saya sound geng lelaki. kejap je senyap,then buat balik. sebab depa tau,orang pompuan..hati macam kerak nasik,fizikal pula tak ada daya macam depa.

oleh sebab saya juga telah menjadi mangsa usikan 'buaya', dan sahbiah saya agak lebih tertekan, dengan beraninya saya sound n sekaligus pukulan padu khas utk salah sorang dari depa..huhu (dasatnya).pukulan kuat rsnya sbb nampak macam sakit je Sweat Drop

alhamdulillah sejak peristiwa hitam ituuu,tak ada lagi gangguan anasir2 tidak sihat Very Happy

kesimpulan:-perlu kuat utk pertahan diri,anak,keluarga,sahabat,tetangga if timbul sesuatu yg tak diingini disamping ada kekuatan emosi dan rohani.



shiha wrote:
Perluke wanita masuk ke bidang sukan seperti sprinter Olimpic dan sebagainya? Bagaimanakah bidang tersebut mampu membantu umat Islam secara amnya? Maaf, sekadar bertanya.

pandangan dlm kacamata muslimah:
- tak perlu :-walaupun sekilas pandang ada yg gagahnya menutup aurat,tapi sebenarnya tidak (tak sempurna).sprinter Olimpik disaksikan berjuta2 manusia LELAKI & wanita. camana pula dgn renang/gimnastik/gimrama??
- saya tak nampak bidang ini mampu membantu umat Islam,membantu untuk mendapat gold/silver ada.. No1
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
hajiustaz_drseiji
Pro Sunnah



Joined: Aug 14, 2009
Posts: 8459

PostPost subject: Re: Hukum Nikah dan Hukum Belajar
Posted: Thu Aug 27, 2009 8:55 am
Reply with quote

emran_ahmad wrote:
:salam

sekadar mencelah, pada saya, soal faktor calon pasangan juga memainkan peranan penting, untuk membolehkan muslimah spt U_W ini berkahwin dia tentu perlukan seorg lelaki yg hebat dan mampan yg dpt membantu dirinya.

kita doakanlah dia dengan kebaikan khasnya dlm bulan Ramadhan ini.


Arradhi wrote:
hajiustaz_drseiji wrote:
tidak ada ke kisah2 teladan seorang nonmuslim mengenai isu ini?
Di jepun, wanitanya ramai gemar duduk di rumah, tak salah saya

Doct, anta sekarang ni tinggal di Jepun ker? Ana pernah gi sana dan dapati perempuan jepun suka bekerja kecuali kalau lepas kahwin. Dan mereka juga suka kahwin dengan orang luar sebab anak nanti lebih cantik. Tak nak cuba ker? hehehe.

err...kalau ana pun nak seorang jugak boleh tak ? ada BM ker kat sana ? haha..nak cari yang pakai kimono. Very Happy
ehem...biarlah haji dulu Very Happy
Back to top
View user's profile
IbnuAbihi
Panel Hadith



Joined: Jul 19, 2009
Posts: 1114

PostPost subject: Re: Hukum Nikah dan Hukum Belajar
Posted: Thu Aug 27, 2009 9:07 am
Reply with quote

Arradhi wrote:
FATHI wrote:
kes nikah VS belajar. nikah sambil belajar, ni kena bg syaikh THTL jawab, sebeb beliau juga antara yg nikah ketika masih belajar.

nampaknya ummu_wijdan telah dilamar, tahniah! tak sabar utk melihat pasangan kedua terhangat tahun 2009, selepas akh Nawawi dan isteri Great

Dari kalangan adik beradik ana, lima orang yang nikah waktu masih belajar sama ada di luar negeri atau dalam negeri termasuklah ana sendiri. Alhamdulillah semuanya tak der masalah dan berjalan lancar sampai sekarang. Bahkan ana yang telah melaluinya yakin dengan apa yang dijanjikan oleh ALlah dan Rasul tentang rezeki walaupun ana masih belajar dan belum ada pendapatan tetap ketika itu tetapi semuanya macam tidak disangka2 selepas kahwin dan mempunyai anak, semuanya lancar. Alhamdulillah.

Justeru, nikah waktu masih belajar bukan alasan untuk tidak bernikah. Yang penting adalah pembahagian masa. Orang pintar macam ummu wijdan mesti pandai bagi masa untuk kerjaya, pelajaran dan suami nanti.

Wallahu a'lam bissowaab.

Ini memang betul. Kami pun selalu tumpang makan kat rumah Syeikh Ar Radhi Smile
Back to top
View user's profile
Asy-Syafiie
Panel Fiqh



Joined: Jan 26, 2009
Posts: 3682

PostPost subject: Re: Hukum Nikah dan Hukum Belajar
Posted: Thu Aug 27, 2009 9:56 am
Reply with quote

emran_ahmad wrote:
Arradhi wrote:
hajiustaz_drseiji wrote:
tidak ada ke kisah2 teladan seorang nonmuslim mengenai isu ini?
Di jepun, wanitanya ramai gemar duduk di rumah, tak salah saya

Doct, anta sekarang ni tinggal di Jepun ker? Ana pernah gi sana dan dapati perempuan jepun suka bekerja kecuali kalau lepas kahwin. Dan mereka juga suka kahwin dengan orang luar sebab anak nanti lebih cantik. Tak nak cuba ker? hehehe.

err...kalau ana pun nak seorang jugak boleh tak ? ada BM ker kat sana ? haha..nak cari yang pakai kimono. Very Happy

Boleh tapi orang jepun tak terima poligami. Maknanya ustaz emran mungkin susah dapat minah kimono. Dulu saya pun dapat ofer minah jepun tapi lepas diorang tahu saya dah ada isteri, habis semua melepas. huhuhu.

_________________
1hati atas ketaatan Agama. +
1maksud dalam mencari kebenaran. +
1tujuan untuk mencapai keredaan Allah.
= Selesai masalah umat.

Jom kita semua cuba 1h1m1t.
Back to top
View user's profile Visit poster's website
Asy-Syafiie
Panel Fiqh



Joined: Jan 26, 2009
Posts: 3682

PostPost subject: Re: Hukum Nikah dan Hukum Belajar
Posted: Thu Aug 27, 2009 9:59 am
Reply with quote

kacangbadam wrote:
Dari kalangan adik beradik ana, lima orang yang nikah waktu masih belajar sama ada di luar negeri atau dalam negeri termasuklah ana sendiri. Alhamdulillah semuanya tak der masalah dan berjalan lancar sampai sekarang. Bahkan ana yang telah melaluinya yakin dengan apa yang dijanjikan oleh ALlah dan Rasul tentang rezeki walaupun ana masih belajar dan belum ada pendapatan tetap ketika itu tetapi semuanya macam tidak disangka2 selepas kahwin dan mempunyai anak, semuanya lancar. Alhamdulillah.

Justeru, nikah waktu masih belajar bukan alasan untuk tidak bernikah. Yang penting adalah pembahagian masa. Orang pintar macam ummu wijdan mesti pandai bagi masa untuk kerjaya, pelajaran dan suami nanti.

Wallahu a'lam bissowaab.

Ini memang betul. Kami pun selalu tumpang makan kat rumah Syeikh Ar Radhi :)[/quote]

Tak kurang juga ana diajak makan dibilik kawan2 bujang macam ustaz kacangbadam ni.

Ustaz kacangbadan tak cuba masuk BM AFN ker? Mana tau dapat kat Ummu Wijdan ni... rasanya macam ada kufuw antara antumaa sebab dua2 kaki belajar. Very Happy

_________________
1hati atas ketaatan Agama. +
1maksud dalam mencari kebenaran. +
1tujuan untuk mencapai keredaan Allah.
= Selesai masalah umat.

Jom kita semua cuba 1h1m1t.
Back to top
View user's profile Visit poster's website
thtl
Founder



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 45516
Location: USJ

PostPost subject: Re: Hukum Nikah dan Hukum Belajar
Posted: Thu Aug 27, 2009 2:57 pm
Reply with quote

usik2 selalunya menjadi...
_________________
*thtl kini hanyalah seorang blogger*
ada sesuatu di bicarathtl.blogspot
Back to top
View user's profile
abu_uwais_alkamuntinji
Student L7



Joined: Jul 30, 2008
Posts: 1627
Location: Kamunting,Perak Darul Ridzuan

PostPost subject: Re: Hukum Nikah dan Hukum Belajar
Posted: Thu Aug 27, 2009 3:42 pm
Reply with quote

ameen..tapi bukan kah kacang badan ada dah bini???
_________________
"Sa-sa-orang hanyalah pengembara di-atas pundak umor-nya, berkelana mengikuti hari dan bulan, dia lalui siang dan malam hari-nya. Namun, sa-makin jauh dari kehidupan dia tinggalkan, sa-makin dekat pula dengan kuboran"

alkamuntinji.blogspot.com
Back to top
View user's profile Visit poster's website
Abu_Umar87
Student L6



Joined: Nov 14, 2008
Posts: 1092
Location: USM Penang

PostPost subject: Re: Hukum Nikah dan Hukum Belajar
Posted: Thu Aug 27, 2009 4:24 pm
Reply with quote

thtl wrote:
u_w,

quit dan jadi cikgu lagi baik, atau sambung buat master dan jadi lecturer...

Yes

Hurm...cadangan ini sangat2 ana setuju. Zawjah ana nanti pun ana akan cadangkan pada dia, samada memilih kerjaya sebagai pensyarah ataupun cikgu...

_________________
Official Blog, purify-educate.blogspot.com

التوحيد أولاً يا دعــاة الإسلام

أقيموا دولة الإسلام في نفوسكم تقم لكم في أرضكم
Back to top
View user's profile Send e-mail Visit poster's website Yahoo Messenger
Abu_Umar87
Student L6



Joined: Nov 14, 2008
Posts: 1092
Location: USM Penang

PostPost subject: Re: Hukum Nikah dan Hukum Belajar
Posted: Thu Aug 27, 2009 4:28 pm
Reply with quote

ummuyameen wrote:
shiha wrote:
AqilHaq wrote:
bagaimana kisah muslimah yang pukul abu jahal...
cedera abu jahal...kira muslimah tersebut kuat...

kisah abu jahal pukul hamba muslimah sahabiah ...lantas sahabiah tersebut yang ana tak ingat namanya telah pukul abu jahal...

kalah abu jahal...


kalau bukan abu jahal ...mungkin abu lahab...
berani serta kuat sahabiah tersebut
yang ana ingat ada se ore sahabiah yang gagah bernama sapinah...
sahabiah ini kuat dibunuh kafirin...


cuba lihat sprinter peringkat olimpic
kawe fikir kalu lumba lari 100 meter dengan kita...mungkin kalah kita yang dah usia 39 tahun...

jarang jarang ada wanita yang kuat energy ini...
judyn lebih arif...

sebab dia insinyior

Sejujurnya, saya tak nampak kenapa wanita perlu terlalu kuat fizikalnya.. kalau cukup kuat utk angkat anak kiri kanan, cukupla kot.

Perluke wanita masuk ke bidang sukan seperti sprinter Olimpic dan sebagainya? Bagaimanakah bidang tersebut mampu membantu umat Islam secara amnya? Maaf, sekadar bertanya.

Assalamualaikum

sahabiah(arwah) saya (masa sekolah menengah) berwajah cantik,mulus,ayu dan lemah lembut,pemalu lagi pendiam. sering sangat menjadi usikan dan rayuan sang teruna2 yg nakal waktu tu.

kerana ada ketikanya usikan menjadi terlampau, arwah agak tertekan. tambahan nak SPM lagi. oleh kerana saya sentiasa dengannya, tempiasnya kena juga kat saya.

cuba untuk mempertahankannya, saya sound geng lelaki. kejap je senyap,then buat balik. sebab depa tau,orang pompuan..hati macam kerak nasik,fizikal pula tak ada daya macam depa.

oleh sebab saya juga telah menjadi mangsa usikan 'buaya', dan sahbiah saya agak lebih tertekan, dengan beraninya saya sound n sekaligus pukulan padu khas utk salah sorang dari depa..huhu (dasatnya).pukulan kuat rsnya sbb nampak macam sakit je Sweat Drop

alhamdulillah sejak peristiwa hitam ituuu,tak ada lagi gangguan anasir2 tidak sihat Very Happy

kesimpulan:-perlu kuat utk pertahan diri,anak,keluarga,sahabat,tetangga if timbul sesuatu yg tak diingini disamping ada kekuatan emosi dan rohani.



shiha wrote:
Perluke wanita masuk ke bidang sukan seperti sprinter Olimpic dan sebagainya? Bagaimanakah bidang tersebut mampu membantu umat Islam secara amnya? Maaf, sekadar bertanya.

pandangan dlm kacamata muslimah:
- tak perlu :-walaupun sekilas pandang ada yg gagahnya menutup aurat,tapi sebenarnya tidak (tak sempurna).sprinter Olimpik disaksikan berjuta2 manusia LELAKI & wanita. camana pula dgn renang/gimnastik/gimrama??
- saya tak nampak bidang ini mampu membantu umat Islam,membantu untuk mendapat gold/silver ada.. No1

Wooo....dahsyat.... Sweat Drop

_________________
Official Blog, purify-educate.blogspot.com

التوحيد أولاً يا دعــاة الإسلام

أقيموا دولة الإسلام في نفوسكم تقم لكم في أرضكم
Back to top
View user's profile Send e-mail Visit poster's website Yahoo Messenger
abu_uwais_alkamuntinji
Student L7



Joined: Jul 30, 2008
Posts: 1627
Location: Kamunting,Perak Darul Ridzuan

PostPost subject: Re: Hukum Nikah dan Hukum Belajar
Posted: Thu Aug 27, 2009 4:37 pm
Reply with quote

apa yang dasyat tuan??
_________________
"Sa-sa-orang hanyalah pengembara di-atas pundak umor-nya, berkelana mengikuti hari dan bulan, dia lalui siang dan malam hari-nya. Namun, sa-makin jauh dari kehidupan dia tinggalkan, sa-makin dekat pula dengan kuboran"

alkamuntinji.blogspot.com
Back to top
View user's profile Visit poster's website
abu_ishak
Student L6



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 1267
Location: Kerteh>Dungun>Kerteh

PostPost subject: Re: Hukum Nikah dan Hukum Belajar
Posted: Thu Aug 27, 2009 4:41 pm
Reply with quote

Apa syarat umum untuk kahwin masa belajar? Firstly Duit?
_________________
21 years old
Back to top
View user's profile Send e-mail Yahoo Messenger
Abu_Umar87
Student L6



Joined: Nov 14, 2008
Posts: 1092
Location: USM Penang

PostPost subject: Re: Hukum Nikah dan Hukum Belajar
Posted: Thu Aug 27, 2009 4:42 pm
Reply with quote

abu_uwais_alkamuntinji wrote:
apa yang dasyat tuan??

Tumbuk lelaki tu... Sweat Drop mana tak terdiam dan insaf budak2 lelaki tu...

Ana dapat membayangkannya sebab pernah melihatnya sekali...

_________________
Official Blog, purify-educate.blogspot.com

التوحيد أولاً يا دعــاة الإسلام

أقيموا دولة الإسلام في نفوسكم تقم لكم في أرضكم
Back to top
View user's profile Send e-mail Visit poster's website Yahoo Messenger
Abu_Umar87
Student L6



Joined: Nov 14, 2008
Posts: 1092
Location: USM Penang

PostPost subject: Re: Hukum Nikah dan Hukum Belajar
Posted: Thu Aug 27, 2009 4:44 pm
Reply with quote

abu_ishak wrote:
Apa syarat umum untuk kahwin masa belajar? Firstly Duit?

Ana tertarik dengan cadangan al-Fadhil Ustadz Maszlee Malik tentang nikah khitbah...boleh review tulisan dia ni kat buku Cinta IPT kalau tak silap...

_________________
Official Blog, purify-educate.blogspot.com

التوحيد أولاً يا دعــاة الإسلام

أقيموا دولة الإسلام في نفوسكم تقم لكم في أرضكم
Back to top
View user's profile Send e-mail Visit poster's website Yahoo Messenger
hafizf
Founder



Joined: Jul 24, 2008
Posts: 2948
Location: Shah Alam & Klang

PostPost subject: Re: Hukum Nikah dan Hukum Belajar
Posted: Thu Aug 27, 2009 11:10 pm
Reply with quote

ummu_wijdan wrote:

bro insinyur judyn.. apa pendapat setelah bekerjasama dgn insinyur2 perempuan? agak2 mereka tak de lagi bagus ke, cara pemikiran cerewet mereka tu jugak bagus dan improve something that men won't see?

Di tempat kerja saya yang bersebelahan dengan akhi Judyn, beberapa tahun yang lalu ada jurutera wanita yang baru lulus, baru mula kerja. Beberapa bulan pertama mereka cuba buat kerja penyelenggaraan pesawat.

Tetapi lepas itu tak tahu apa jadi. Mereka di pejabat buat kerja di meja sahaja. Tak nampak dah di sisi pesawat buat kerja penyelenggaraan.


Sekadar perkongsian.
Back to top
View user's profile Visit poster's website
FATHI
Panel Hadith



Joined: Jul 02, 2008
Posts: 14197
Location: Iskandariah, Mesir

PostPost subject: Re: Hukum Nikah dan Hukum Belajar
Posted: Thu Aug 27, 2009 11:13 pm
Reply with quote

Abu_Nashiruddin wrote:
abu_ishak wrote:
Apa syarat umum untuk kahwin masa belajar? Firstly Duit?

Ana tertarik dengan cadangan al-Fadhil Ustadz Maszlee Malik tentang nikah khitbah...boleh review tulisan dia ni kat buku Cinta IPT kalau tak silap...

syaikhuna Maszlee ada buat buku tntg cinta ka? rasanya xda. artikel2 ada kot.

_________________
‎‎‎"Hizbullah yang hakiki ialah "Hizb Abu Bakar serta `Umar serta `Uthman serta `Ali serta `Aishah serta Para Sahabah seluruhnya", bukan Hizbullah yang disebut-sebut sekarang" ~ Fathi Al-Sakandary ~‎
Back to top
View user's profile
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page    Forum Index Fiqh
Page 4 of 6
All times are GMT + 8 Hours
Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Dekatkan dirimu kepada-Ku (Allah) dengan mendekatkan dirimu kepada kaum lemah dan berbuatlah ihsan kepada mereka. Sesungguhnya kamu memperoleh rezeki dan pertolongan karena dukungan dan bantuan kaum lemah di kalangan kamu.

-- HR. Muslim

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 169
Bots: 0
Total: 169
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster